İklim KriziManşet

[Dünyada iklim turu:] Aktivistler zirve durdurdu, Polisler mağdurları öldürdü, DBK güneş dedi

0
Yasuni Milli Parkı
Amazonlardaki Yasuni Milli Parkı, artık petrol sahası komşusu.

Geçtiğimiz Cuma günü, Filipinler’de polis ve ordu güçleri kuraklık yardımı için protestolarında otoyolu dört gün boyunca ablukaya alan 6 bin civarındaki çiftçi ve Lumad yerli halkından eylemciye ateş açtı; kalabalıktan 10 kişiyi öldürdü.

***

Bu hafta ise, Bengladeş‘te Chittagong‘da Çin sermayesiyle tarım toprağı üzerinde kurulmaya çalışılan 1.3GWh gücünde bir kömürlü termik santralin protestosu esnasında polis, dört çiftçiyi vurarak öldürdü.

***

İklim bilimi dünyasından haber olarak, bu hafta, bulutların küresel ısınmayı yavaşlatmakta zannedilenin altında bir katkısı olduğunun anlaşıldığı açıklandı.

Michael E. Mann, bir çok çalışmasının yanı sıra iklim bilimi siyasetini anlattığı The Hockey Stick and the Climate Wars adlı kitabıyla tanınıyor.

Michael E. Mann, bir çok çalışmasının yanı sıra iklim bilimi siyasetini anlattığı The Hockey Stick and the Climate Wars adlı kitabıyla tanınıyor.

NASA‘nın bulut gözlem görevinin ilk yedi yılı verileri ışığındaki bulgunun sonucu, sera gazları arttıkça bulutların yansıtmasının ısınmayı yavaşlatma etkisi sanılanın altında olacak, ve gezegen belki sanılandan %25 daha hızlı ısınacak. İklim bilimciler bulguyu genel olarak kabul ederken %25 oranına değişik derecelerde güvenle yaklaştı. İklim bilimci yazar Michael Mann, bunun gezegenin iklim hassasiyetinin varsayılan yelpazenin üst sınırında olma ihtimalini artırdığını, ve tehlikeli 2°C ısınmadan sakınmanın daha da zor bir mesele olduğunu söyledi.

***

Ülkede yürürlükteki olağanüstü hâlin Mayıs sonuna kadar uzatılmış olmasına rağmen, Fransa‘nın güney batısında Pau kentinde 350.org önderliğinde yüzlerce aktivist, Total petrol şirketinin düzenlediği açık denizde petrol çıkarma zirvesini doğrudan şiddetsiz eylemleriyle sardı. İlk gün katılımcıların toplantılara girmesine engel olan iklim aktivistleri, “bu bir iklim olağanüstü hâlidir” dediler ve eylemlerine ikinci ve üçüncü gün de protestolarla devam ettiler.

***

Petrol üzerine diğer bir haberde ise, Ekvador‘da son bilinen modern hayattan yalıtılmış şekilde yaşayan kabilelerin yaşam alanlarının yakınında ve Amazon Ormanları‘ndaki Yasuni Milli Parkı sınırlarında devlet petrol şirketinin petrol çıkarmaya başlamış olduğu, ve petrol arama haklarının da Çin sermayeli başka bir şirkete satıldığı.

Yasuni Milli Parkı

Amazonlardaki Yasuni Milli Parkı, artık petrol sahası komşusu.

***

Vereceğimiz son kötü haberimiz olarak, doğa korumacıların senelerdir süren itiraz ve eylemlerine karşın, Avustralya‘da Queensland eyalet hükümeti, Carmichael kömür madenine izin verdi. Madenden çıkacak yılda 60 milyon ton kömür, Büyük Set Mercan Resifi‘ne kaydı tutulamaz biçimde zarar vererek ihraç edilecek. Mercanlar gerek madenin varlığı, gerek kargo taşıması, gerekse sebep olacağı dev küresel ısınma katkısı sonucu ciddi risk altında.

***

Bir yandan Avustralya, Çin’e kömür yetiştirmek için resifleri riske atarken, diğer taraftan yavaşlayan ekonomi ve ihtiyaç fazlası kapasitenin de katkısıyla Çin, kömürlü termik santraller hakkında el frenini çekti. Bu santrallerin inşaası hakkında kararları bölgesel idarelere devretmesinin üzerinden sadece bir yıl geçmiş olmasına rağmen, merkezî hükümet santral inşaatlarının iptali veya durdurulması hakkında sert bir tavır emretti ve sorumluları haşin cezalarla tehdit etti. Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, işletme lisanslarının verilmeyeceğini ve uymayanlara finansal kurumların kredileri keseceğini açıkladı. Çin, ayni zamanda ciddi hava kirliliği sorunu, ABD ile 2014 sonunda imzaladığı iklim değişikliği anlaşması ve Paris Anlaşması vaadleri üzerine temiz enerjilere doğru ciddi bir dönüşüm geçirmekte.

***

Deutsche Bank (DBK), yayınladığı yeni raporda güneş enerjisinin önümüzdeki 15 yılda 5 trilyon dolarlık bir gelir yaratacağı, 2030 yılına kadar 10 kat büyüyüp dünya elektrik arzının %10’unu karşılar hâle geleceği ve orada durmayacağı, böylece dev bir miktarda karbon salımına engel olacağını öngördüğünü açıkladı. Banka, önümüzdeki beş-on yıl içinde güneş enerjisinin  ekonomiye ve yatırımcıya kayda değer oranda değer kazandıracağını açıklarken, önümüzdeki üç yıl

60 Wall St. - Deutsche Bank

Deutsche Bank’ın ABD genel merkezi 60 Wall Street’in çatısı toplam 122 KVh gücünde güneş paneliyle kaplı.

içinde güneş enerjisinde ivmeyi sağlayacak etken olarak, ekonomik faktörlerin teşviklerin önüne geçeceğini tahmin etti. Rapor, tahminlerde şebekede rekabet edebilir elektrik depolama teknolojilerinin çok yakında elimizde olacağının büyük bir etkisi olduğunu yazarken, zaten şimdiden birçok pazarda ekonomik olarak rekabet edebilir hâle gelmiş güneş enerjisi arz fiyatlarının iki yıl içinde ülkelerin %80’inde şebeke paritesine ulaşacağına inanıldığını ifade etti.

***

ABD Çalışma İstatistikleri Dairesi ve ülkenin Enerji Bakanlığı‘nca  yayınlanan Amerika’daki Temiz Enerji İşlerinin Kapsamlı İncelemesi raporuna göre göre, ülkede 2,5 milyon kişi temiz enerji sektöründe çalışıyor. Alanlar arasında 1.9 milyon çalışanla enerji verimliliği öncü iken, güneş enerjisi sanayiinde 300 bin Amerikalı çalışıyor. Dünya bankası verileri, ABD işgücünü 160 milyon civarında gösteriyor; yani ülkede şimdiden işgücünün %1,5’inden fazlası geçimlerini temiz enerji sektöründen kazanıyor.

***

Türkiye müzakerecileri hâlâ güçlü müzakere etme üzerine sosyal medya paylaşımlarıyla ülkenin istisnalar peşinde olduğu izlenimini verirken, Çin ve ABD’nin Paris Anlaşması‘nı imzalayacaklarını geçen hafta açıklamalarının ardından, Hindistan da 22 Nisan’daki imza töreninde olacağını açıkladı. Ülkenin Çevre Bakanı Prakash Javedekar, tarihsel sorumluluğa bir gönderme ile Hindistan’ın sorunun bir parçası olmadığı, çözümün bir parçası olmak istediğini ifade etti. Anlaşmanın müzakerelerinden sorumlu Fransa Çevre Bakanı Ségolnè Royal ise, 22 Nisan’da, New York‘ta BM Binası‘nda yapılacak imza töreninde 120’den fazla ülkenin metni imzalayacağını açıkladı.

***

Yine Royal, Elon Musk‘a Fransa’nın yıl sonunda kapanacak tehlikeli Fessenheim nükleer santrali sahasında Tesla‘nın bir elektrikli araç fabrikası inşa etmesi, böylece insanlara ümit verilmesini teklif ettti.

***

Bu hafta Yeşil Gazete’de yayınlanan diğer iklim değişikliği haberleri ve yazıları:

 

(Yeşil Gazete, linklerdeki referanslar)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.