EnerjiManşet

28 AB ülkesinin 7’si kömürü sıfırladı

0
Görsel: Wikimedia Commons

Kyla Mandel’in EcoWatch‘ta yayımlanan yazısını Yeşil Gazete ekibinden Özge Geyik‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

AB’de devam eden kömürden çekiliş, Belçika’nın da son kalan Langerlo’daki kömürlü termik santralini kapatmasıyla devam ediyor. Böylece AB ülkelerinin dörtte biri kirli enerji kaynağından tamamen çekilmiş oldu.

Görsel: Wikimedia Commons

Görsel: Wikimedia Commons

Kıbrıs, Lüksemburg, Malta ve Baltık ülkelerinin ardından Belçika da son kömür santralini kapattığı duyurusunu 30Mart’ta yaptı.

Langerlo’daki bu kapanış İskoçya’nın Longannet’te bulunan Britanya’nın en büyük kömür santralini kapatarak İskoçya’yı da kömürsüz bir gelecek beklediği sinyalini vermesinin hemen akabinde gerçekleşti.

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN)’ndan Joanna Flisowska’ya göre Britanya ve Avusturya’nın 2025’te, Portekiz’in ise 2020’de kömürden tamamen arınma planları da düşünüldüğünde, kömürün altın çağı sona erdi.

Flisowska, “Belçika’nın kömürden çekilmesi, fosil yakıtlar aleyhindeki kaçınılmaz dönüşümün önemli bir adımı.” diyor.

Avrupa İklim Eylem Ağı’na göre, kömür santrallerinin kapanması Belçika için 2,000,000 ton CO2 azaltımı demek ki bu da ülkenin toplam sera gazı salımının yüzde birinden fazlasına tekabül ediyor.

Avrupa, sağlık, su ve iklim üzerinde ciddi boyutta olumsuz etkileri olan kömürden uzaklaşma yolunda Çin ve ABD’yi  takip etmekle kalmayıp Peabody gibi önemli şirketlerin iflasında yol açan rekor seviyelerdeki üretim düşüşlerini deneyimlemeye devam ediyor.

Yine de, tüm AB ülkeleri kömüre elveda demekte aynı ölçüde istekli değil. Özellikle Polonya, rüzgar enerjisi yerine kömür ve bioyakıt destekleyici yeni düzenlemeleriyle daha bile fazla kömür tüketimine devam ediyor.

Sektör ise ayakta kalma çabasına devam ediyor. Yakın zamanda gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, kömür ile üretilen elektrik talebindeki düşüşe rağmen dünya genelinde 1 trilyon dolar değerindeki yeni kömür santralleri yapım aşamasında.

DeSmog UK’nin haberine göre, Avrupa’nın ana kömür lobisi EURCOAL Kanada’lı iklim değişikliği inkarcısı Patrick Moore’a Avrupa Parlamentosu “İklim şeytanları ya da tanrıları: Kömür sanayisi geleceğine sahip çıkıyor” başlıklı samimi bir akşam yemeği müzakeresi sırasında konuşması için para ödedi.

Fakat Belçika’nın kömürden arınan yedinci AB üyesi ülke olmasının ardından kömürün geleceği git gide daha da kasvetli bir hal alıyor.

“Kömür için daha da zorlu günler kapıda.” diye belirtiyor Flisowska. “Bu, iklim için iyi bir haber. İklim değişikliğinin en korkunç etkilerinden kaçınabilmek için AB kömür santralleri kaynaklı karbon salımını şimdi olduğundan daha hızlı keseceğini garanti altına almak zorunda.”

Uzmanlar, Paris İklim Anlaşması’nda uzlaşıya varılan 2C’lik sıcaklık artışını aşmamak için rezervlerde bulunan kömürün %80’inin yerin altında bırakılması gerektiğini vurguluyor.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazı: Kyla Mandel

(Yeşil Gazete, EcoWatch)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.