EnerjiManşet

Ve Belçika’da da kömürden enerji üretimi çağı sona erdi

0
Lisa Vickers joins more than eighty activists who place 4000 windmills at the site of E.ON's proposed coal fired power-plant in Antwerp Harbour. The action illustrates the choice facing Flemish authorities: authorise the construction of a huge coal power plant, or invest in wind power and greater energy independence. The activist, Lisa Vickers wears a t-shirt reading 'Quit Coal, Save the Climate'.

Langerlo kömürlü termik santralinin 30 Mart 2016’da son kömürü yakmasıyla birlikte, Belçika’da kömürden enerji üretimi son buldu. Belçika, kömürü terk eden 7. AB ülkesi oldu.

Lisa Vickers joins more than eighty activists who place 4000 windmills at the site of E.ON's proposed coal fired power-plant in Antwerp Harbour. The action illustrates the choice facing Flemish authorities: authorise the construction of a huge coal power plant, or invest in wind power and greater energy independence. The activist, Lisa Vickers wears a t-shirt reading'Quit Coal, Save the Climate'.

Lisa Vickers joins more than eighty activists who place 4000 windmills at the site of E.ON’s proposed coal fired power-plant in Antwerp Harbour. The action illustrates the choice facing Flemish authorities: authorise the construction of a huge coal power plant, or invest in wind power and greater energy independence. The activist, Lisa Vickers wears a t-shirt reading ‘Quit Coal, Save the Climate’.

Belçika’da kömür endüstrisi, 1990’lı yıllardan beri birbiri ardına kömür santrallerin kapanıyor olması dolayısı ile ciddi düşüşteydi. 2009’da Fransız enerji şirketi E.ON Antwrep’te kömür santrali kurmayı planlamasına rağmen, toplumdan yükselen tepkiler nedeniyle hükümet şirkete gerekli izinleri vermedi. 30 Mart’ta son kömürü yakan Langerlo Termik Santrali, Belçika’daki son kömür santraliydi.

Kömürün altın çağının bittiğinin kanıtı

Avrupa İklim Eylem Ağı’ndan (CAN Europe) Joanna Flisowska şöyle konuştu:

“Belçika’da kömürden elektrik üretiminin son bulması, fosil yakıtlardan kurtuluşun önemli bir adımı, Belçika’nın kömürü terk etmesi, kömür endüstrisinin altın çağının bittiğinin başka önemli bir kanıt. İklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden korunmak için AB, kömürden kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha hızlı hareket etmeli” dedi.

Belçika kömürü terk eden 7.ülke

Belçika, Güney Kıbrıs, Luksemburg, Malta ve Baltık Ülkeleri’nden (Estonya-Letonya-Litvanya) sonra kömürsüz enerjiye geçen yedinci Avrupa Birliği üyesi ülke.

Ayrıca başka birçok AB ülkesi de kömürsüz enerji yolunda ilerliyor. 2025 yılında tamamen kömürü terk edeceğini açıklayan İngiltere’de geçen hafta itibari ile kömür kapasitesinin üçte biri kapatıldı. Portekiz, 2020 yılında, Avusturya 2025 yılında, Finlandiya ise 2020’li yıllarda kömürü terk etmeyi planlıyor.

Türkiye de kömürü terk etmeli

Türkiye’de varolanlara ek olarak  yapılması planlananlarla kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkması bekleniyor.

Belçika’nın kararını yorumlayan CAN Europe Türkiye İklim Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli ise Türkiye’nin de bir an önce kömürden kurtularak yenilebilir enerjiye geçmesi gerektiğini söyledi.

“Her gün dünyanın dört bir yanından, kömürden elektrik üretiminin ekonomik olarak sürdürülemez, çağ dışı bir yöntem olduğunu kanıtlayan haberleri duyuyoruz. Türkiye’nin de en kısa zamanda, enerji politikalarını gözden geçirerek, sürdürülemez kirli teknolojiler yerine insanı merkeze alan, sürdürülebilir yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmesi gerekiyor. Kömür, ülkemizdeki hava, su, toprak kirliliğinin de en önemli kaynaklarından biri. Hem sağlığımız ile geri dönüşü olmayan iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için, hem de sürdürülebilir enerji üretimi için en kısa zamanda kömürden biz de kurtulmalıyız.”

Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) Avrupa’da iklim ve enerji konularında sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren en büyük koalisyon. CAN Europe’nın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 ülkeden 120’nin üzerine üyesi bulunuyor.

 

(Bianet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.