Köşe Yazıları

Shell’in eski CEO’su: “Petrol devlerinin alternatif enerjiye yatırım yapmalarının zamanı geldi”

0

2004 ile 2009 yılları arasında Shell’in başında görev alan Jeroen van der Veer, Dünya Enerji Konseyi’nin aylık dergisine verdiği özel röportajda alternatif enerjiye yatırım yapma konusunda “geçmişte bir ya da iki kez fazla erken davrandığımızı düşünüyorum. Ama artık zamanı gelmiş olabilir” dedi. Shell’in yayınladığı son yıllık raporu gelecekte güneş ve rüzgar enerjisi projelerine yatırım yapmak istediğini işaret etmişti.

Shell’in eski CEO’su Jeroen Van der Veer

Shell’in eski CEO’su Jeroen Van der Veer

Van der Veer global enerji karması içinde petrolün şu andaki %31’lik payının 2050 yılında %20’nin altına düşeceğini gösteren bir rapor üzerine çalışıyor. Van der Veer bunun Shell gibi petrol şirketlerini nasıl etkileyeceğine dair iki karşıt görüş olduğunu belirtiyor ve şöyle açıklıyor: “İlk görüş, yeni global iş ortamının değişmesiyle beraber büyük enerji şirketlerine yeni enerji kaynakları geliştirme fırsatları doğacağı. Gelecekte bir noktada, artık fosil yakıt üretmeyecekler. İkinci görüş ise, petrol ve gaz şirketlerinin misyonun petrol ve gaz üretmek olduğunu ve bu misyon sona erdiğinde, bu şirketlerin de sonu olacağını savunuyor. Ben birinci görüşü savunanlardanım.”

İklim değişikliğine bağlı olarak eriyen Kuzey Kutbu’ndan petrol çıkarmak isteyen Shell geçtiğimiz yıl Ağustos başında Alaska’nın Çukçi Denizi’nde petrol arama çalışmalarına başlamıştı.

Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasını yapan Greenpeace ve çok sayıda çevre örgütü, yerel halklar ve çevreciler “PeopleVsShell” sloganı altında birleşerek, sadece ABD’de değil, Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede Shell’i protesto eden eylemler gerçekleştirmişti.

27

28 Eylül 2015’te yaptığı açıklamada Shell, Ağustos 2015’te girdiği Çukçi Denizi’nde hayal kırıklığına uğradığını, Alaska’dan çekilme kararı aldığını ve “öngörünür bir gelecekte” sondaj çalışması yapmama kararı aldığını açıklamıştı. Alaska’da Kuzey Kutbu sondaj çalışmalarına 7 milyar ABD Doları yatırım yapan Shell’in Alaska’dan çekilmesinin 4.1 milyar ABD Doları kadar da bir maliyeti olmuştu. Alaska’da yaklaşık 11.1 milyar ABD Doları batıran Shell, bu hafta başında da Norveç’in Kuzey Kutbu bölgesi petrol lisansı başvurusunu geri çektiğini açıkladı.

Kaynaklar:
http://www.cityam.com/238181/ex-shell-boss-says-time-ripe-for-oil-majors-to-eye-alternative-energy
https://yesilgazete.org/blog/2015/09/28/shell-kuzey-kutbunda-petrol-arama-programindan-vazgecti/
https://yesilgazete.org/blog/2015/09/30/greenpeaceden-ayse-bereket-gule-gule-shell-nolur-geri-gelme/
http://www.independent.co.uk/news/business/news/shell-hit-by-a-41-billion-charge-after-it-ceases-arctic-drilling-a6670296.html
http://www.reuters.com/article/us-shell-norway-arctic-idUSKCN0X11JB

18-Ayşe Bereket

 

Ayşe Bereket
aysebereket.wordpress.com/
@aysebereket

You may also like

Comments

Comments are closed.