Hafta SonuManşetSpor

Enes, Enes ile Yeşil Gazete için konuştu, “Hareket candır!” – Enes Günel

0

Enes’in (Günel), Mart ayının başında gerçekleşen RunAnatolia Maratonu‘na Handcycle ile katıldığına dair fotoğrafları kendi arkadaşlarımın sosyal medyadaki paylaşımlarından tesadüf eseri gördüm. Hemen ulaştım kendisine. Alttan girdim, üstten çıktım. Hedefi Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları‘nda yer almaktı, “Tamam işte abi, Yaz bize, onu da kolaylarsın” bile dedim. Ve en nihayet Enes’in yazısı bu haftaki ha-ki’ye yetişti. Enes’in kendisi ile yaptığı röportaj ile başbaşa bırakıyorum sizi. Onun da dediği gibi, “Hereket candır!” – Alper Tolga Akkuş

***

Enes günel kimdir?
İsmim Enes Günel , 26 yaşındayım ve Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde okuyorum. İstanbulda yaşıyorum, kedi severim. Bir kedim var.

37

Spor hayatından ve talihsiz kazadan biraz bahseder misin?
6 yaşında yüzme ile başladım İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB), sonrasında Ülker ve Beşiktaş’ta basketbol, Üniversite takımında ise voleybol oynadım. Ufak çaplı badminton, Masa Tenisi ve Satranç müsabakalarına girdim. Bir yandan da abim vasıtası ila arada kaykay ve snowboardda sörf yapıyordum. 18’imde salon sporlarını bırakarak tamamen board sporlarına yöneldim.

2012’de Erciyes Dağındaki bir snowboard gösterisinde rampadan düşerek boynumu kırdım. Şu an c5 omurilik felçliyim ve tekerlekli sandalye kullanıyorum.

Uzun bi rehabilitasyon süreci geçirdin. Kazanın ilk dönemlerıne göre nasılsın?
Tabiki çok çok daha iyiyim. İlk 1 yıl solunum cihazına bağlıydıım, toplamda 2.5 yılım hastanelerde geçti. 6 kez ameliyat masasına yattım. Ne yazıkki vücudum fizik tedaviye çok olumlu cevap vermedi ve şu an oldukça kısıtlı bir hareket kabiliyetım var. Gögsümden aşağısının dışında el parmaklarımı da kullanamıyorum. Bende kök hücre çalışmalarının nihayete ermesini ve kesin tedavinin bulunmasını bekleyenlerdenim.

36

Spora dönüş nasıl oldu?
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) ile ve devamında Hareket candır koşu grubu ile tanıştım. Spora dönmem için inanılmaz br destek verdiler. Bende internetten hareket kabiliyetime uygun sporları araştırmaya babladım. Handcycle yani el bisikleti yurtdışında omurilik felçliler arasında oldukça popüler ve bana uygundu. Yalnız maliyeti de çok yüksekti ve ülkemizde yapan yoktu. Bu problemi de Hareket candır koşu grubuyla bır maratonda bağış koşusu yaparak aştık ve Kasım 2015’te bisikleti temin ettık ve resmi olarak spora döndüm.

Bu bisikletin yarış platformları var mıdır ve hedeflerin neler?
Handcycle, UCI Para-Cycling çatısı altında. Dünya ve Avrupa şampıyonası, paralimpiyatlar, özel yarışlar ve koşu maratonları gibi birçok müsabaka imkanı var. Üstelık klasifikasyonu da süper. Yani yarıştığım insanlarda benimle aynı hareket kabiliyetine sahip.
Henüz çok yeniyim. Hayallerimi süsleyen hedefim 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları. Adım adım limitlerimi görerek ilerlemek istiyorum. İlk olarak yarışabilecek seviyeye gelmek ve devamında UCI yarışlarına ufak ufak katılmak. Bunun dışında da elimden geldiğince bu branşın ülkemizde yaygınlaşmasına çabalayacağım.

41

Yakın zamanda ilk maratonunu bitirdin, nasıldı?
Evet 6 martta Runatolia 2016‘ya katıldım. 42kmyi denemeyi inanılmaz istiyordum ve pek dışarıda antreman yapamasamda hergün evde traınerda çalıştım . Beslenmeme dikkat ettim. İnternetten yabancı sporcuları darlayıp taktik ve tüyo aldım. Yarış günü hava harikaydı ve bende büyük bir gazla 5 saatin altında bir süre içerisinde maratonu tamamladım.

Finişi gördüğümde çok duygulandım. Derler ya hayatım film şeridi gibi gözümün önünden geçti. Gerçektende o an atlattığım 4 yılımı öyle gördüm. İnanılmaz mutluyum.

Kaza öncesi birçok sporla ugraştın. Şimdi başka sporlara da ilgin var mı?
Hobi seviyesinde birşeyler düşünüyorum tabi. Bir kano aldım. Biraz modifiye edip bu yaz kano yapıcam. Tandem yamac paraşütü ve tandem oturarak kayakta bu yıl denemek istediğim spor branşları arasında.

Hayal ettiğim spor ise triatlon. Günün birinde bir Iron Man yarışını bitirebilmek istiyorum. Tabi bu oldukça zor ve emek isteyen bir iş.

39

Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak sosyal ve sportif alanda yaşadığın zorluklar neler?
İlk olarak mimari engeller tabiki. Rampasız binalar, kaldırımlar. rampa önüne park etmıiş araçlar. Metro ve metrobüslerın sürekli bozulan asansörleri. İnsanımızın da ortası yok. Bazısı rahatsız edici derecede yardımsever, bazısı ise en hafif tabirle hödük. Zamanla alışıyosun ve duymuyosun ya da gülüp geçiyosun.

Spor kısmında ise 2 büyük problem var. Spor sandalyeleri çok pahalı ve antreman sahasına ulaşım da büyük dert.

Spor yapmak isteyen engelli bireylere tavsiyenizle bitirelim?
Kendime spor branşı araştırırken internet üzerinde limitlerini aşan, engel tanımayan pekçok insan gördüm. Uygun adaptasyon sistemıyle çoğu engel grubu biçok sporu yapabiliyor. İşin maddi yükünü halletmek içinde çevrelerindeki spor kulupleri, dernekler , federasyon vs gibi platformları denesinler…

Sağlıklı yaşam için özellikle tekerlekli sandalye kullananların spor yapması şart. Hareket Candır

38

Bu güzel sohbet ortamı içinde Yeşil Gazete’ye ve size çok teşekürler, çok keyifliydi..

 

Fotoğraflar, Enes Günel’in sosyal medya hesabından kendisinin de onayı ile alınmıştır

35

 

 

Röportaj: Enes Günel

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.