Ekolojik YaşamManşet

Slow Olive için geri sayım başladı

0

Dünyanın tüm zeytin coğrafyalarını toplantı, panel ve sunumlarla yakınlaştırmayı, ortak sorunlara çözüm için uluslararası köprüler kurmayı hedefleyen ilk Slow Olive, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 14-17 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Etkinliğe Fransa, Tunus, Ürdün, Lübnan, Filistin, Fas, Yunanistan, İtalya, İsrail, İspanya, Portekiz ve Türkiye’den üretici, aktivist, basın mensubu, aşçı ve akademisyenlerden oluşan 60 kadar delegenin katılımı bekleniyor.

23

Yeşil Gazete – Hürriyet içerik işbirliği ile Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberimize göre 150 ülkede yüzbinlerce üyesi olan Uluslararası Slow Food hareketinin iki yılda bir gerçekleştirdiği etkinliklere bu yıl bir yenisi ekleniyor: Slow Olive. Zeytini odağına alan bu etkinliğe platform olarak Türkiye’nin seçilmesi ise Türkiye’nin Slow Food gönüllüleri için bir gurur kaynağı vesilesi.

Halka açık ve ücretsiz gerçekleşecek bu etkinlik Uluslararası Slow Food hareketinin himayesinde, Slow Food’un Türkiye birlikleri ile Ayvalık Belediyesi’nin işbirliğinde tertip ediliyor. Cunda Kültür Merkezi, Taksiyarhis Anıt Müzesi ve Cunda pazar meydanı dahil olmak üzere ilçenin birden fazla noktasında gerçekleşecek etkinliklerin arasında çocuklar için atölyelerden film gösterimlerine, gastronomik sunumlardan panel ve tartışmalara katmanlı bir çerçeve oluşturulmuş durumda.

Zeytinin biyoçeşitliliğinin sergileneceği pazar sergisi 15 Nisan Cuma günü, sabah 8:00’de başlayacak.

22

Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen zeytinlerin sergileneceği pazar yeri kaçırılmaması gereken etkinliklerin başında geliyor. Çoruh nehrinin kıyısında, baraja kurban gitmesi beklenen ağaçların zeytini Butko’dan Mardin, Derik’in halhalısına kadar birbirinden farklı 30’a yakın yeşil ve siyah zeytinin tadıma sunulacağı bu pazar yerini çocuklarınızla birlikte mutlaka gezmelisiniz.

Zeytine ve zeytin ağacının kıyısında köklenmiş külturlere ilişkin film gösterimleri de var bu etkinlik kapsamında. Nilgün Yanık ve Ramazan Emiroğlu’nun filmi “Ölümsüz Z” ilk gösterimini 14 Nisan gecesi, saat 20:00’de Slow Olive’de yapacak. Mahmut Koyuncu’nun “Milyonda 1”i ise 16 Nisan gecesi Cunda Kültür Merkezi’nde, gene aynı saatte izlenilebilir.

Sema Moritz de Slow Olive’de olacak

25

İlkbahara, toprağa, berekete ve zeytine şarkılar söyleyecek ses sanatçısı Sema Moritz ve üç müzisyen arkadaşı 15 Nisan gecesi Taksiyarhis Anıt Müzesi’nde olacaklar.

21 Mart günü açıklanan programda Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı özel raportörü Hilal Elver’den, tarım üzerine uzmanlığı ile tanıdığımız gazeteci Ali Ekber Yıldırım’a, zeytinyağı tadımcısı Nicholas Coleman’dan (ABD), Arab Network for Food Sovereignty başkanı Razan Zuayter’e (Ürdün), Soup for Syria kitabının yazarı Barbara Massaad’dan (Lübnan), Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı başkanı Piero Sardo’ya (İtalya), araştırmacı yazar Artun Ünsal’dan, aktivist Ömer Madra’ya kadar son derece geniş bir katılım görülüyor. Panel ve sunumlar ise birbirinden renkli olacak.

Farklı bir hafta sonu geçirmek isterseniz rotanızı Ayvalık’a kırın ve iklim değişikliğinin zeytine etkilerinden, savaşın yıprattığı coğrafyalara, göçün zeytin tarımı üzerindeki etkilerinden, zeytin ve zeytinyağının tarihine bir yolculuk yapın.

Slow Olive programına bu link üzerinden erişmek mümkün.

 

(Yeşil Gazete, Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.