DünyaManşet

Brüksel’de art arda üç patlama: 34 kişi hayatını kaybetti

0

Zaventem Havalimanı’ndaki patlamalardan sonra, şehir merkezindeki Maalbeek metro istasyonunda da patlama meydana geldi

9

Belçika’nın başkenti Brüksel’de ikisi Zaventem Havalimanı’nda, biri Avrupa Birliği kurumlarının binalarının yakınındaki metro istasyonunda üç patlama meydana geldi. Belçikalı yetkililer havalimanındaki patlamalarda en az 14 kişinin, metrodaki patlamada en az 20 kişinin hayatını kaybettiğini, onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu. Savcı, havalimanındaki patlamanın nedeninin intihar saldırısı olduğunu söyledi. Saldırı öncesinde, Arapça bağıran saldırganların yolculara ateş açtığı öğrenildi. Metrodaki patlamanın bir vagonun içinde gerçekleştiği öğrenildi.

Patlamanın ardından havalimanına inecek uçaklar başka havalimanlarına yönlendiriliyor. Kentteki toplu taşıma sistemi ve müzeler kapatılmış durumda. Patlamaların ardından Belçika’da terör alarmı, en yüksek seviye olan 4’e yükseltildi. Patlama nedeniyle kasım ayındaki terör saldırılarında 130 kişinin hayatını kaybettiği Fransa’da da terör alarmı verildi.

İlk iki patlama, Zaventem Havalimanı’nda saat 08:00 sularında meydana geldi. Havalimanındaki patlamanın yankıları sürerken, şehir merkezinde Avrupa Birliği binalarına yakın Maalbeek metro istasyonunda da bir patlama meydana geldi.Canlı bomba saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde durulan havalimanındaki patlamalarda en az 11 kişinin hayatını kaybettiği ve çok sayıda yaralının olduğu iddia ediliyor. Belçikalı yetkililer, metrodaki patlamada 15 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Metro istasyonundaki patlamadan görüntü
12

Havalimanındaki patlamalardan birinin apronda,  birinin de terminal binası içinde American Airlines’a ait check in bölgesinde gerçekleştiği öğrenildi. Patlama sonrası havalimanının tahliyesine başlandı. Tüm uçuşların iptal edildiği öğrenilirken, bölgeye yapılan tren seferleri de durduruldu. Havalimanı binasının dış camlarının tamamen kırıldığı, tavanında kısmi çökme meydana geldiği ifade ediliyor. Patlamanın ardından havalimanı karşısında bulunan otel, sahra hastanesine çevrildi. Yaralıların tedavisi burada yapılıyor. Brüksel Valisi de patlamanın bir terör saldırısı olabileceğini açıkladı. Belçika basınında yer alan haberlere göre, patlama öncesi silah ve Arapça bağrışma seslerinin duyulduğu belirtildi.

Patlama, 13 Kasım 2015’te 132 kişinin hayatını kaybettiği Paris saldırısını gerçekleştiren grubun liderliğini yapan IŞİD militanıSalih Abdeslam‘ın yakalanmasından 4 gün sonra sonrasında gerçekleşti.

AB kurumları kapatıldı

Patlamanın ardından tüm Avrupa Komisyonu binasının çalışanlaı binaya kapatıldı. AB çalışanlarına evlerinde kalmaları, işlerine giden çalışanların bulundukları binada kalmaları talimatı verildi.

Belçika Başbakanı: Korktuğumuz başımıza geldi

13

Belçika Başbakanı Charles Michel, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, “Korktuğumuz başımıza geldi, yeni saldırıların meydana gelmesinden korkuyoruz” dedi. Çok sayıda ölü ve yaralının olduğunu belirten Michel, “Trajik bir durumlar karşı karşıyayız. Sükunetimizi korumalı ve dayanışma içinde olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

 

(BBC Türkçe, T24)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.