İklim KriziManşet

İklim değişikliği sandığımızdan hızlı: 2 dereceyi aşmaya 14 yıl kaldı!

0

İklim değişikliğinde kritik eşik beklediğimizden daha hızlı aşılabilir. Avustralya’da yapılan yeni bir araştırmaya göre küresel enerji tüketimi bugünkü hızında artmaya devam ederse, 1,5 derecelik ısınma sınırı 2020’de, 2 derecelik ısınma sınırı ise 2030’da aşılabilir.

yatagan_termik_santrali_olum_sacmis_15852_510_3101Avustralya’da bulunan Queensland ve Griffith Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdikleri küresel enerji takip sistemiyle yaptıkları hesaplar, mevcut ortalama ekonomik büyüme, nüfus artışı ve enerji talebindeki artışını geleceğe yansıtıyor. Buna göre mevcut artan enerji kullanımına dayalı sistem aynen sürerse 195 ülkenin Paris Antlaşması’yla küresel ısınmanın “çok altında” durdurulması gereken sınır olarak anlaştığı 2 derece sınırının aşılmasına sadece 14 yıl kaldı. Bilindiği gibi Paris’te ülkeler küresel ısınmayı 2 derecenin çok altında durdurma konusunda anlaşmışlardı. Antlaşma Pasifik’teki bazı ada devletlerinin sular altında kalmasına neden olacak 1,5 derecelik ısınmayı da “mümkün olursa” geçmemeyi öngörüyordu. Yeni araştırmaya göre mevcut durumda bu sınırın aşılmasına 4 yıl kalmış olabilir.

Geçen hafta Plos One dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları Queensland Üniversitesi’nden Ben Hankamer ve Griffith Üniversitesi’nden Liam Wagner‘in geliştirdiği modele dayanıyor. Bundan önceki çalışmalardan farklı olarak karbon salımlarına değil, kişi başına düşen enerji tüketimine, nüfus artışına ve ekonomik büyümeye dayanan model kendi alanında bir ilk olma niteliği taşıyor. Kişi başı enerji kullanımı ise 1950’den bu yana iki kattan fazla artış göstermiş durumda.

Kullanılan enerji modeli: A) Tarihsel enerji tüketimindeki artışla modelin karşılaştırması B) Kişi başına enerji tüketiminde tarihsel artış (yeşil çizgi) ve ekonominin enerji yoğunluğundaki değişim (kırmızı çizgi) C) Tarihsel ekonomik büyüme hızları

Kullanılan enerji modeli: A) Tarihsel enerji tüketimindeki artışla modelin karşılaştırması B) Kişi başına enerji tüketiminde tarihsel artış (yeşil çizgi) ve ekonominin enerji yoğunluğundaki değişim (kırmızı çizgi) C) Tarihsel ekonomik büyüme hızları

Araştırmaya göre fosil yakıtların “Güvenle Çıkarılabilecek Rezerv” limitine 2 derece sınırı için 2029’da ulaşılmış oluyor. 1,5 derece için bu sınır 2020.

Modelling of the depletion of Safely Extractable Reserves (SER) to meet 1.5 (yellow: 480GtC), 2(mid yellow: 570GtC) and 3°C (orange: 609GtC) global warming targets proposed in

1,5 derece için yapılan modellemeye göre Güvenle Çıkarılabilecek Rezerv=Safely Extractable Reserves (SER) (480GtC) sarı ile, 2 derece için (570GtC) koyu sarı ile, 3 derece için (609GtC) turuncu ile gösterilmiş.

Araştırmacılardan Liam Wagner, enerji verimliliğinde yaşanan artışın, enerji kullanımdaki artışı dengeleyemediğinin görüldüğünü söylüyor. Wagner’e göre 2050’ye kadar dünya nüfusu 9 milyara çıkarken, yıllık ortalama %3,9 ekonomik büyümeyle kişi başı enerji kullanımı 6 kat artabilir. Araştırmacılar bunun yaratacağı tehlikeli iklim değişikliği göz önüne alındığında yapılması gereken şeyin hızla fosil yakıtlardan vazgeçilmesi ve yenilenebilir enerjilere yönelmek olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de öncelikle dünya çapında fosil yakıta dağıtılan 500 milyar dolarlık teşvikin kömür, petrol ve doğal gazdan çekilip yenilebilir enerjiye verilmesi gerekiyor. Wagner fosil yakıt endüstrisinin ayağının altındaki halıyı çekmenin “yaratıcı bir yıkım” ve “ekonomik olmaktan ziyade politik bir konu” olduğunu belirtiyor.

Araştırma son yıllarda farklı kuruluşlar tarafından verilen alarm işaretini tekrarlıyor. 2014 yılında İngiltere’nin meteoroloji kuruluşu Met Office de, farklı modellemelerin meta analizini yaparak mevcut emisyonlarla 2 derecelik sınırın 2030’larda aşılacağını açıklamıştı.

The Guardian ve PLOS One’dan yararlanılmıştır. 

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.