EnerjiManşet

Dünyanın en büyük yüzen güneş çiftliği faaliyete hazır

0
Avrupa'nın en büyük yüzen güneş paneli çiftliğinin inşaatı Londra II. Kraliçe Elizabeth deposuında yapım aşamasında. Görsel: Martin Godwin

Fiona Harvey trafından The Guardian‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ekin Gamze Yöney‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

5 yıllık planlama ile Mart başı gibi bitecek olan 23,000 adet güneş paneli Heathrow yakınlarındaki Kraliçe II. Elizabeth su deposunda yüzüyor olacak ve yerel su arıtma tesisi için güç üretecek.

Londra’nın şehir merkezinin dışında büyük bir yapay göl üzerinde , yakın zamanda Avrupa’nın en büyük ve en geniş yüzer güneş enerjisi çiftliği tamamlanmak üzere.

Avrupa'nın en büyük yüzen güneş paneli çiftliğinin inşaatı Londra II. Kraliçe Elizabeth deposuında yapım aşamasında. Görsel: Martin Godwin

Avrupa’nın en büyük yüzen güneş paneli çiftliğinin inşaatı Londra II. Kraliçe Elizabeth deposuında yapım aşamasında. Görsel: Martin Godwin

Walton-on-Thames’deki II. Kraliçe Elizabeth su deposu üzerine kurulan 23,000 adet güneş paneli Heathrow yolcuları ve yakın çevrelerdeki bazı apartmanlar haricinde pek görünür olmayacak.

Thames Water enerji yöneticisi Angus Berry, “Bu, diğerleri yapım aşamasında olan dünyanın en büyük yüzen güneş enerjisi çiftliği olacak. İngiltere ve yurt dışında bu tip projelerin devamının geleceğini umuyoruz, biz sadece önderlik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın en büyük yüzen güneş paneli çiftliğinin inşaatı Londra II. Kraliçe Elizabeth rezervuarında yapım aşamasında. Görsel: Martin Godwin

Dalgıçlar rezervuar yatağındaki bağlantıları tamir ediyor. Görsel: Martin Godwin

5 yıllık planlama ile Mart başı gibi bitecek olan 6 milyon poundluk proje, 10 yıl için yerel su arıtma tesisi gücünün yeterli elektiriğini üretecek. Enerji, elektrik faturası gözardı edilen İngiltere’nin güneydoğusu ve Londra eteklerindeki 10 milyona yakın insana temiz içme suyu sağlamaya yardımcı olacak.

Peki güneş panelleri neden suyun üzerine yerleştirildi? Berry’ye göre yanıt; halihazırda mevcut olan su kütlesinin bu amaç için kullanılabilecek olması. Berry, rezervuarın sadece % 6’lık kısmını kaplayan panellerin ekosistem üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını söylüyor.

Kıyısında martı ve saz tavuğu gibi kıyılarda yaşayan su kuşları ve ince, kirli bir köpük tabakası göze çarpsa da bu su deposu vahşi yaşama ev sahipliği yapmak için kurulmadı ve rast gelinen balıklar sürpriz misafir. On sekiz metre derinlik, Londralılar için sabit bir şekilde dalgalanan su temin ediyor . Londra’da nüfus artışı doğuya doğru kayma eğiliminde olmasına rağmen suyun çoğu hala şehrin batısındaki su depolarından gelmekte.

Fakat Berry, su şirketlerinin depolarını gelecekteki güneş enerjisi projeleri için de kullanımının şüpheli olduğunu düşünüyor.

Mevcut hükümet güneş ve rüzgar gücü yardımlarında kesinti yaptı. Berry bunun II. Kraliçe Elizabeth projesini etkilemeyeceğini fakat takip eden projelerin olup olmayacağı konusunda önemli olabileceğini söylüyor. ” Projenin tüm aşamalarında maddi hesaplamaları çok dikkatli yaptık. Diğer potansiyel projeler içinse, “ekonominin geleceği çok net değil. ” şeklinde yorumda bulunuyor.

Thames Water projesinin kapasitesinin yaklaşık yarısı kadar olan benzer yüzen güneş çiftlikleri, Manchester yakınlarındaki rezervuarda United Utilities su şirketi tarafından kuruluyor. II. Kraliçe Elizabeth çiftliğinin 2 katı büyüklüğündeki yaklaşık 13.7 MW enerji kapasiteli daha büyük bir başka proje ise sınırlı araziye sahip Japonya’da yapım aşamasında ve 2018’de bitmesi planlanıyor.

Sistem, rezervuarın onda birini kaplayacak. Görsel: Martin Godwin

Sistem, rezervuarın onda birini kaplayacak. Görsel: Martin Godwin

Karadaki benzer büyüklükteki güneş enerjisi tarlaları resmi onay gerektirirken, QEII için su üstüne güneş panelleri koymak planlama izni gerektirmedi. Hükümet, AB’den tarım desteği alan çiftçilerin tarım arazisi üzerine güneş paneli kurması durumunda, aldıkları yardımın kesilmesine geçtiğimiz sene karar vermişti.

6.3MW kapasiteli, yani 1,800 evin elektirik tüketimine eşdeğer enerji üretecek olan 23.000’den fazla güneş paneli Lightsource Renewable Energy geliştiricisi tarafından Walton-on-Thames yakınlarındaki su deposunda yüzüyor olacak.

Bu rezervuar 1962 de hizmete sokuldu ve Londra’ya en fazla hizmet verenler arasında. Thames Water, Londra’nın  mega kanalizasyon (super-sewer) planlarının güneş enerjisi projesini etkilemeyeceğini belirtti.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazı: Fiona Harvey

Yeşil Gazete için çeviri: Ekin Gamze Yöney

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.