ManşetTürkiye

Barış Sürecine dönüş için AB devreye girsin

0

Avrupa Parlamentosu’nun dört siyasi grubu Türkiye’de Barış Süreci’nin yeniden başlatılması için AB’nin devreye girmesi çağrısında bulundu.

rebecca harmsAvrupa Yeşiller Partisi’nin girişimi ile Avrupa Parlamentosu’nda 362 vekili bulunan dört siyasi grubun temsilcileri, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek TemsilcisiFedericaMogherini’yegönderdikleri mektupta Güneydoğu’da tırmanan şiddet konusunda kaygılarını ifade ederek AB’nin çok hızlı adım atması gerektiğini vurguladılar.

Brüksel’de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi öncesinde Mogherini’ye iletildiği belirtilen çağrıda barış müzakerelerine dönüş konusunda AB’nin güçlü ve birleşik bir politika oluşturulması talep edildi.

Bilindiği üzere Avrupa Yeşiller Partisi Eş-Başkanı Monica Frassoni beraberinde Avrupa Parlamentosu Vekilleri ile 22-23 Şubat 2016’da Mardin’de ve Diyarbakır’da farklı kesimlerle görüşmelerde bulunmuş ardından da Sur’dan sivillerin güvenli tahliysi için 55 AP Vekili’nin imzası ile ’24 saatlik insani koridor’ açılması için Başbakan Davutoğlu’na çağrıda bulunmuştu.

 

FedericaMogherini’ye gönderilen Mektup:

 

 

Sayın Mogherini,

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi

 

Size Güneydoğu Türkiye’de yüzün üzerinde sivilin ölümüne neden olan devlet güçleri ile PKK arasında şiddettin tırmanması konusunda yazıyoruz.

Şiddettin daha da kötüleşmesi, bu ortamda masum sivillerin hayatının tehlikeye atılması ve ülke genelinin istikrarı konusunda derin kaygılarımız söz konusu.

AB tam da bu nedenle, taraflar arasında bir ateş-kesin tesis edilmesi ve 40 yıl aşkın devam eden çatışmalara siyasi bir çözümün bulunması için müzakere masasına dönülmesi konusunda çok hızlı adımlar atmalı.

Sayın Mogherini, daha önce iptal olan Güneydoğu ziyaretini acilen gerçekleştirmenizi önemle tavsiye ediyoruz. Sizi, Kürtlere Barış Süreci’ne tekrar dönülmesi;bölgede barış, istikrar ve hukukun üstünlüğünü sağlayabilecek açık ve kapsayıcı bir diyalogun aktörler arasında yürütülmesi konusunda bütün taraflara tazyikte bulunmaya teşvik ediyoruz.

Verili çatışmalara çözüm ve barış müzakerelerine dönüş konusunda AB’nin güçlü ve birleşik bir yanıt* geliştirmesine yönelik Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi olarak sizi aktif bir çalışma yürütmeniz konusunda ısrar ediyoruz.

 

Saygılarımızla

Rebecca Harms, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı – EGP/EFA Grubu Eş-Başkanı

Gianni Pittella, Sosyalistler ve Demokratlar Grubu – S&D Grubu Başkanı

Guy Verhofstadt, Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı– ALDE Grubu Başkanı

Gabriele Zimmer, Birleşik Avrupa Solu- GUE/NGL Grubu Başkanı

 

Çevirmenin Notu

*Politika anlamında

 

Yeşil Gazete (çeviri yardımı için Türkan Uzun’a teşekkürlerimizle)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.