EnerjiManşet

“Nükleer Alaturka” geliyor ve desteklerinizi bekliyor !

0

Çernobil felaketinin 30. yılını, Fukuşima felaketinin ise  5. yılını anacağımız  bu dönemde,  hükümet tarafından “uluslararası anlaşmalar”la oldu bittilere getirilen,  kurulmasına hız kazandırılan nükleer santral projelerinin  ülkemizdeki geçmişine bakmanın tam zamanı. Bunun için muhteşem bir proje yola çıktı bile! Doğrudur,  nükleer santrali olmayan ülkemizde ölümlü nükleer kaza yaşandı; politikacılar gerçekleri örtbas etti,etmeye de devam ediyor; Çernobil faciası karşısında önlem alınmadığı ve  bu bilgi halktan gizlendiği için  kanser oranları arttı, artıyor; açıldıktan sonra terk edilmiş uranyum madenleri bugün hala tehlike saçıyor… Türkiye’nin 60 yıllık nükleer macerası içindeki bu ve bunun gibi geniş arşivi, bol malzemeyi değerlendirecek olan Nükleer Alaturka her şeyden çok sizi nükleer santraller konusunda biraz düşündürmeyi istiyor.

Nükleer Alaturka bağımsız bir belgesel. Ismarlayanı yok, sponsoru yok. Böylece söyleyeceği sözü özgürce söyleyebilecek bir yapım. Bağımsızlığı sağlayabilmenin bir yolu da bu filmin gerçekleşmesini isteyenlerin proje destekçisi olmasından geçiyor”.

“Benim Çocuğum” belgeselinin yönetmeni Can Candan’dan yeni film projesi

Benim Çocuğum belgeseliyle geniş bir izleyici kitlesine ulaşan yönetmen Can Candan, Türkiye’nin nükleer hikayelerine odaklanacağı yeni belgesel film projesi Nükleer Alaturka’ya hazırlanıyor. Nükleer Alaturka ile Türkiye’de nükleerin bazen sarsıcı, bazen trajikomik ve çoğu zaman da absürd tarihini anlatacak ilk uzun metraj belgesel filmi olmayı hedefliyor.

NucTR_afis_TR

“Nükleer Alaturka” desteklerinizi bekliyor!

Yönetmen ve yapım ekibinin hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü bağımsız filme maddi destek sağlamak için fon toplama sitesi Indiegogo’da bir kampanya başlatıldı. Yönetmen Can Candan, kampanya sayesinde mümkün olduğunca çok insana ulaşmayı ve nükleer ile ilgili farkındalığı arttırmayı hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca filmin ekibi herkesi belgesel projesinin yapım sürecine destek olarak bu projeyi sahiplenmeye davet ediyor.

Destek olmak için:
http://igg.me/at/nuclearallaturca

Nükleer Alaturka belgesel projesinin arkasında deneyimli bir ekip yer alıyor. Başta yönetmen Can Candan olmak üzere, 2015’te Berlin nGbK’da yapılan “77□13 – Türkiye’de Direnişin Sanatı” sergisinin küratörü Christian Bergmann ve Surela Film’den Ayşe Çetinbaş’ın yapımcı olarak yer aldıkları projede Beni Akkuyu’larda Merdivensiz Bıraktın: Türkiye’nin Nükleerle İmtihanı kitabının yazarı Filiz Yavuz danışman-araştırmacı ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Bölümü öğretim üyesi İlke Ercan da bilimsel danışman olarak yer alıyor. Kısa sürede büyüyen Nükleer Alaturka ekibine, dikkat çekici sergileri ile son dönemde adını çokça duyduğumuz Cem Dinlenmiş de çizer olarak dahil oldu.

Nükleer Alaturka, “nükleer hikâyeleri” gün yüzüne çıkararak farkındalık yaratma
çabalarını güçlendirmek ve insanlara harekete geçme ilhamı vermek için yola çıkıyor. Belgeselin seyirci ile buluşma tarihi olarak ise 2018 yılı planlanıyor.

Nükleer Alaturka Hakkında

Kısa Tanıtım:

Nükleer Alaturka, Türkiye’de nükleerin bazen sarsıcı, bazen trajikomik ve çoğu zaman da absürd tarihini anlatan, geliştirme aşamasındaki bir uzun metraj belgesel
film projesidir.

Yönetmen Görüşü:

Türkiye, 60 küsur yıldır ilk nükleer enerji santralini kurmaya çalışıyor ve ilk kez nükleer enerji üreten bir ülke olmanın eşiğinde. Oysa ki Türkiye topraklarındaki nükleer silahlarla, radyoaktivite ve atıklarla uzun yıllardır nükleer bir ülke. Aynı zamanda ülkede 40 yıllık bir nükleer karşıtı mücadele de devam ediyor.

cahit aral geniş

Cahit Aral kameraların karşısına geçip radyoaktif çayı içerken

1986’da “Çernobil bulutları” tepemizdeyken Türkiye’deki siyasi liderler, radyasyonun sağlığa olumsuz bir etkisi olmadığını iddia ederek halkı radyasyonun tehlikeleri konusunda aldatmaya çalışmışlardı: “Biraz radyasyon iyidir”, “radyoaktif çay daha lezzetlidir”; “radyasyon kemiklere yararlıdır”. Bu aldatma çabası Fukuşima sonrasında da devam etti. Bir çevre aktivisti olarak Nükleer Alaturka’yı yapmaya, Türkiye’ye özgü bu tür absürdlüklerinden ilhamla karar verdim.

 

 

Nükleer Alaturka Film Ekibi:

Yönetmen: Can Candan
Yapımcılar: Can Candan, Christian Bergmann, Ayşe Çetinbaş
Danışman ve Araştırmacı: Filiz Yavuz
Bilimsel Danışman: İlke Ercan
Çizer: Cem Dinlenmiş
Görüntü Yönetmeni: Meryem Yavuz
Ses Yönetmeni: Oğuz Kaynak
Yardımcı Yönetmen: Selen Çatalyürekli
Yardımcı Yapımcı: Arda Çiltepe

 

Hbr: (Yeşil Gazete )

Pınar Demircan

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.