EkolojiManşet

Afrika filleri doğduklarından daha hızlı şekilde öldürülüyorlar

0
Bir Afrika filleri sürüsü Zimbabve'deki bir çamurlu su birikintisinde su içerken. Yayımlanan verilere göre fil ölümlerinin yaklaşık %60'ı yasa dışı avcılıktan kaynaklanıyor. Fotoğraf: Zdenek Maly / Alamy/Alamy

Damian Carrington tarafından The Guardian‘da kaleme alınan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Çağdaş Özhan‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

BM Dünya Vahşi Yaşam Gününde açıklanan bilgilere göre, fil dişi avcılığında düşüş olmasına rağmen rağmen fil nüfusu hala azalmakta.

Peşpeşe dört yıldır yasa dışı avcılık oranlarında düşüş olmasına rağmen, filler günümüzde dişleri için avlanmakta ve öldürülen fil sayıları doğan fil sayılarından fazla olduğu için genel fil nüfusu azalmakta.

A herd of African elephants drinking at a muddy waterhole, Zimbabwe. Around 60% of elephant deaths are at the hands of poachers, figures show. Photograph: Zdenek Maly / Alamy/Alamy

Bir Afrika filleri sürüsü Zimbabve’deki bir çamurlu su birikintisinde su içerken. Yayımlanan verilere göre fil ölümlerinin yaklaşık %60’ı yasa dışı avcılıktan kaynaklanıyor. Fotoğraf: Zdenek Maly / Alamy/Alamy

Geçtiğimiz Perşembe günü gerçekleşen BM Dünya Vahşi Yaşam Gününde yayınlanan bilgiye göre fil ölümlerinin %60’ına yasa dışı avcılık sebep olmakta. Yani genel fil nüfusu her geçen gün azalmakta.

Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) genel sekreteri John Scanlon batı ve orta Afrika’da hala devam eden avcılığın fillerin hayatını tehdit ettiğini söyledi. Sadece 2015’de en az 20.000 fil, dişleri için öldürüldü.

Yine de Scanlon’a göre bazı düzelmeler bulunmakta. Örmeğin Kenya’da avcılık gitgide azalmakta.

Scanlon, “Bu durum bizlere düzenli politik destek ile herşeyin düzelebileceğini gösterdi. Bu gibi suçlarla savaşmak için koruculardan, liman ve gümrük polislerine kadar herkesin işbirliği içinde olması gerekmektedir.” dedi.

Yasa dışı fil avcılığı 2011’de en üst seviyeye çıktı ve fil ölümlerinin %75’inin kaynağı oldu. Bu yıldan sonra düşüşe geçti. Ancak hala sürdürülebilir seviyenin oldukça üzerinde. Bu eğilimin ortadan kalkması için daha çok çalışılması gerekmekte.

Bir rapora göre Güney Afrika’da bulunan Kruger Ulusal Parkı’nda 2014 yılında avlanan %17’lik fil oranı 2015 yılında %41’e yükseldi. Bu durumun yankı uyandırmasının en büyük sebebi bu parkın dünya üzerinde filler için en güvenli yer olarak görülmesi.

Ocak ayında Tanzania’da fil avcılarını arayan İngiliz bir pilot helikopteri avcılar tarafından düşürülerek hayatını kaybetmişti. Geçen yıl Ekim ayında ise Zimbabve’de 14 fil siyanür ile zehirlenerek öldürüldü.

Güvenlik örgütlerini geliştirip yasa dışı avcılık cezalarını artırmanın yanı sıra halkın yasa dışı avlanan hayvanların ürünlerini almalarını engellemek için de düzenlemelere gidilmekte. Ekim ayında Çin başbakanı İngiltere’yi ziyaret etmeden hemen önce, Prens William Çin halkına seslenerek yasa dışı avlanan hayvanlardan elde edilen ürünleri almamalarını istedi. Bu konudaki diğer kampanya ve duyurular Andry Murray, Rahul Dravid, Francois Pienaar ve Yao Ming gibi ünlü sporculara yer verdi.

Interpol’e göre yıllık yasadışı satılan vahşi yaşam ürünlerinden elde edilen miktar 10-20 milyar dolar civarında ve uyuşturucu, insan ve silah kaçakcılığından sonra dördüncü sırada yer alarak organize suç grubuna girmekte. BM bu durumun vahşi yaşamı tehdit etmekle birlikte çatışmalara yol açabileceğini, yolsuzluklara sebep olacağını ve yoksulluğu düzenleme çalışmalarını engelleyeceğini belirtti.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Damian Carrington

Yeşil Gazete için Çeviri: Çağdaş Özhan

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.