Doğa MücadelesiManşet

İnsanlığın karanlık tarafı Berta Caceres’i öldürdü

0
Berta Caceres at the banks of the Gualcarque River in the Rio Blanco region of western Honduras where she, COPINH (the Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras) and the people of Rio Blanco have maintained a two year struggle to halt construction on the Agua Zarca Hydroelectric project, that poses grave threats to local environment, river and indigenous Lenca people from the region.

Honduras yerli halk lideri, insan hakları savunucusu Berta Caceres bu sabah (03.03)  erken saatlerde evine giren kimliği belirsiz kişiler tarafından katledildi. Son haftalarda barajlara karşı yaptıkları barışcıl gösteriler nedeniyle ölüm tehditlerinde artış olduğu bildiriliyor.

Fotoğraf: Goldman Çevre Ödülü

Polis yerel basına yaptığı açıklamada Caceres’in, hırsızlık yapmak için eve giren kişiler tarafından öldürüldüğünü belirtirken yakınları yerli halkın haklarını savunduğu için öldürüldüğünü söylüyor.

Lenca yerlilerinin lideri olan Caceres, Honduras Yerli Halkları Konseyi (COPINH) kurucuları arasında yer almaktaydı. Caceres, yerelde bulunan yerli toplulukların onayı olmadan yapılmak istenen Agua Zarca Barajı’nın yapımını durdurmak için Rio Blanco sakinleri ile birlikte, başarılı bir direniş hareketine öncülük etmiş ve projenin durdurulmasını sağlamıştı. Caceres, 2015 yılında önde gelen saygın çevre ödüllerinden Goldman Çevre Ödülü’nü kazanmıştı.

Küresel Tanıklık(Global Witness)’a göre Honduras toprak ve çevre hakları savunucuları için en ölümcül ülke. 2010-2014 yılları arasında Honduras’ta 101 çevreci öldürüldü.

(Yeşil Gazete, telesurtv.net)

You may also like

Comments

Comments are closed.