Doğa MücadelesiManşet

[Özel Haber] Cerattepe direnişi sürüyor, Artvin Valisi Cirit: “Bu iş beni aşıyor”

0

Artvin halkının Cerattepe altın madenine karşı direnişi sürüyor.

Yeşiller-Sol PM üyesi Recep Demirci

Yeşiller-Sol PM üyesi Recep Demirci

Dün akşamdan beri Artvin çıkışında Cerattepe yolunu iş makinelerinin geçişine kapatan Artvin halkının direnişi sürerken, direnişe katılan isimlerden biri olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi PM üyesi Recep Demirci ile görüştük. Demirci ayrıca son seçimlerde HDP’den Artvin milletvekili adayıydı.

Recep Demirci’nin verdiği bilgilere göre halen aralarında çok sayıda kadının, yaşlıların ve gençlerin de olduğu yaklaşık 2000 kişi Artvin’den Cerattepe’ye ve Kafkasör yaylasına çıkan yolun girişinde bekliyor. Halk yola yığdığı 200 civarında otomobil ve benzeri araçla yolu tamamen kapatmış durumda.

12734131_1352187288140948_8825772024716978092_n

Çevre illerden takviyeyle getirilen yüzlerce polis ve jandarmanın yanı sıra trafik görevlileri çekicilerle yolu kapayan araçları kaldırmaya çalışıyorlar, ancak halk buna tepki gösteriyor ve izin vermiyor.

Araçlarla yolun kapatılmasının nedeni direnişçilerin bulunduğu yerin biraz altında bulunan Cengiz İnşaat’a ait konteynerlerin olduğu yerde bulunan iş makinelerinin Cerattepe’ye çıkmasını engellemek. Polis ve jandarma güçleri ise şirketin altın madeni çalışmaları için Cerattepe’ye çıkması için yolu açmaya ve göstericileri dağıtmaya çalışıyor.

12717293_1352186834807660_6286175457176262848_n

Polis bu sabah 11:30 civarında halkı dağıtmak için gaz bombaları ve plastik mermiler kullanmıştı. Demirci, müdahalenin yaklaşık yarım saat sürdüğünü ama insanların gazın etkisi geçince hemen toplandıklarını ve kimsenin alandan ayrılmadığını söyleyerek, “Halk kararlı giden olsa bile daha çok gelen oluyor.” dedi.

Vali Cirit: Bu iş beni aşıyor

Artvin valisi Kemal Cirit

Artvin valisi Kemal Cirit

Demirci’nin verdiği bilgilere göre Artvin Valisi Kemal Cirit, olay yerinde bulunan milletvekillerine “Bu iş beni aşıyor” dedi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan‘ın halka yaptığı açıklamaya göre Artvin Valisi Cirit, polisin gelmesinin kendi kararı olmadığını söyledi ve “bu iş beni aşıyor” dedi. Vali Cirit sorunun çözülmesi için İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya ulaşmaya çalıştığını, onun da Başbakan’la görüşeceğini söyledi.

Recep Demirci bu duruma “Vali’nin bu iş beni aşıyor demesi valinin istifasını gerektirir” diye tepki gösteriyor.

Recep Demirci, önümüzdeki saatlerde polisin yeninden müdahale etmesini beklediklerini, ildeki hastanelerde yaralı gelme ihtimaline karşı doktor takviyesi alınmış olduğunu herkesin konuştuğunu söylüyor.

Ancak Demirci’ye göre polisin yeni bir müdahalesi işe yaramayacak. Halkın kararlı direnişinin süreceğini, kimsenin bu polis yığınağı ve iş makineleri kalkmadıkça bölgeyi terk etmeye niyetinin olmadığını belirtiyor. Ayrıca yola yığılan arabaların saatlerde kaldırılamayacağını da ekliyor.

Cerattepe direnişi ile ilgili gelişmeleri duyurmaya devam edeceğiz.

Haber: Ümit Şahin – Yeşil Gazete

Fotoğraflar: Recep Demirci

You may also like

Comments

Comments are closed.