EnerjiManşet

Güneş paneli maliyetleri yılda yüzde 10 azalıyor

0
Görsel: Lance Cheung/Flickr

Megan Darby tarafından Climate Home‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Zeynep Şen‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

İngiliz araştırmacılar, mevcut teknoloji eğilimlerine göre Güneş’in 2027 yılına kadar dünyadaki enerji talebinin %20’sini karşılayabileceğini söylüyor

Güneş enerjisi maliyetleri o kadar hızlı düşüyor ki bu teknolojinin kısa sürede enerji tahminlerini de aşması bekleniyor.

Bu sonuç Oxford Üniversitesi’nde araştırmacıların Research Policy dergisinde yayınlanan yeni bir tahmin modeline dayanıyor.

Görsel: Lance Cheung/Flickr

Görsel: Lance Cheung/Flickr

1980’li yıllardan bu yana güneş ışınlarından elektrik üreten güneş panelleri her geçen yıl %10 oranında ucuzladı. Rapora göre bu süreç devam edecek ve böylece güneş enerjisi 2027 yılına kadar küresel enerji ihtiyacının %20’sini karşılar hale gelecektir.

Buna karşın, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), “yüksek oranda yenilenebilir enerji” senaryosunda bile güneş panellerinin 2050 yılına kadar elektriğin yalnızca %16’sını üreteceğini iddia ediyor. IEA’nın önceki yıllarda yaygın olarak atıfta bulunulan gelecek enerji senaryoları güneş enerjisindeki hızlı büyümeyi öngörmekte başarılı olamamıştı.

Matematik alanında profesör ve raporu yazanlardan biri olan Doyne Farmer‘a göre araştırma temiz enerji politikasının şekillenmesine katkı sağlayabilir.

Farmer, eleştirenlerin fotovoltaiklerin (PV) küresel ısınma ile mücadelede önemli bir rol oynayacak kadar hızlı geliştirilemeyeceğini iddia ettiğini söylüyor.

“Teknoloji yatırımında sınırlı kaynakların karar vericileri yalnızca birkaç teknolojiye odaklanmalarına izin verdiği bir ortamda tahminleri iyileştirmek ve ne kadar doğru olduklarından emin olmak özellikle faydalı olacaktır.”

Farmer’ın ekonomist Francois Lafond ile birlikte geliştirdiği modelde 53 farklı teknolojinin geçmiş verilerinden yararlanıldı.

Farmer, modeli kendimizi geçmişte yaşıyor ve geleceği bilmiyormuş gibi sayarak teknolojilerin maliyetini tahmin edecek basit bir model kullandık şeklinde açıklıyor.

Araştırma Avrupa Komisyonu ile ABD Güneş Enerjisi Teknolojileri Departmanı tarafından desteklenmiş.

Bu araştırma tam da Hindistan ile Fransa‘nın dünyadaki güneş enerjisi teknolojisini geliştirmek, enerji erişimini artırmak ve sera gazı emisyonunu kontrol etmek amacıyla güneş enerjisi ittifakıyla başı çektiği sırada gerçekleşti.

Hindistan’ın Kömür Bakanı Piyush Goyal geçtiğimiz haftalarda, solar kapasitenin artmasıyla güneş enerjisinin bazı eyaletlerde artık kömürden daha ucuz olduğunu söylemişti.

Goyal attığı tweette, topraklandırma, iletim ve benzeri alanlarda yapılan şeffaf artırımlar ile güneş enerjisi maliyetlerinin termal enerji maliyetlerinin altına düştüğünü belirtti.

Goyal tweetinde, “Başbakan Narendra Modi’nin temiz enerji vizyonunu gerçekleştirme yolunda hızla ilerliyoruz.” diye ekledi.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazar: Megan Darby

Yeşil Gazete için çeviri: Zeynep Şen

(Yeşil Gazete, Climate Home)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.