ManşetTürkiye

Cizre’de bodrum katı ve çevresine operasyon: 60’a yakın ölü var

0

Cizre Cudi Mahallesi’nde 23 Ocak’tan beri yardım bekleyen yaralıların sığındığı bodrum katın da aralarında bulunduğu binalara düzenlenen operasyonda TRT Haber’in altyazı olarak geçtiği bilgiye göre 60’a yakın kişi öldürüldü.

TRT Haber, geçtiği ‘son dakika’ haberinde, Cizre’de ‘teröristlerin’ kontrolündeki bir bodrum katına güvenlik güçlerinin girdiğini ve 60 kişiyi “etkisiz hale getirdiğini” duyurdu.

22

Cumhuriyet’den Sertaç Eş’in haberine göre Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Cudi Mahallesi’nde yaralıların bulunduğu bodrum katı ve buraya tünellerle bağlı 5 binanın bodrum katına dün akşam saatlerinde operasyon düzenlendi. Çıkan çatışmada PKK’li olduğu belirtilen 60’a yakın kişinin öldürüldüğü belirtildi. Günlerdir ambulans bekleyen yaralıların olduğu belirtilen Cizre Bostancı Sokak 23 numaraya dün akşam 17.00 – 19.00 saatleri arasında operasyon düzenlendi.

Tünellerle bağlanmış

23

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre, asker ve polisin müşterek olarak gerçekleştirdiğioperasyon daha önce kuşatma altına alınan 23 numara ve buraya tünellerle bağlı beş binanın bodrum katına yönelik olarak düzenlendi. Güvenlik güçlerinin “teslim ol” çağrılarına ateşle karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktığı ve 2 saate yakın süren çatışma sonucunda PKK ve gençlik örgütlenmesi YDG-H üyesi olduğu öne sürülen 60’a yakın kişinin öldürüldü kaydedildi. Ayrıca söz konusu bodrum katına 15 binaya daha tünel bulunduğu öğrenildi.

Bu arada operasyon konusunda bilgileri olmadığını belirten HDP’ye yakın kaynaklar, “Sağlıklı bilgi alamıyoruz. Bölge günlerdir abluka altında. Uzun süredir yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ancak devlet buna izin vermiyordu. Operasyon yönündeki bilgiler doğru ise devlet orda bir katliam yaptı. Bütün insanlık da buna seyirci kaldı” ifadeleriyle operasyona tepki gösterdi.

Bodrumda ambulans bekleyen yaralılar olduğu HDP’li Faysal Sarıyıldız tarafından 23 Ocak’ta kamuoyuna duyrulmuştu. Bazı yaralıların isimlerini de açıklayan Sarıyıldız, güvenlik güçlerinin bölgeye giden sağlık ekiplerine izin vermediğini belirtmişti. HDP milletvekilleri, sonuç alamayınca dönüşümlü açlık grevine başlamışlardı. Hükümet ise “Ambulans gönderdik gelen yaralı olmadı. Muhtemelen yaralı yok” demişti.

HDP: Haberi teyit edemedik

Öte yandan BasNews’de yer alan habere göre ise Cizre’nin Cudi Mahallesi’ndeki bodruma ulaşmak üzere bölgede bulunan HDP heyeti milletvekilleri ise BasHaber’e yaptıkları açıklamada, devlet yetkililerinin veya yerel kaynakların operasyon haberini teyit etmediklerini söyledi.

24

Yerel kaynaklar ise 17.00 ile 18.00 sularında bölgeden şiddetli patlama sesleri geldiğini, ancak silah sesi duyulmadığını bildirdi.

HDP Şırnak Milletvekillerinden Ferhat Encü yaptığı açıklamada Pazar günü akşama doğru 7 cenazenin hastane morguna kaldırıldığını söyledi. Encü, TRT’nin yayınladığı haberi teyit ettiremediklerini, bugün (Pazar) akşam saatlerinde Cizre’de büyük bir çatışma haberi almadıklarını, ancak bölgede büyük bir patlama sesi duyulduğunu söyledi. Encü cenazelerin daha önceki günki olaylarda yaşamını yitirenlere ait olabileceğini de söyledi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da BasHaber’e yaptığı açıklamada devlet ve yerel kaynakların TRT’nin haberini doğrulamadığını söyledi. Sancar, Cizre’deki bodruma gitme konusunda devlet yetkilileri ile herhangi bir temaslarının olmadığını bölgeye kendi imkanları ile ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

 

(Cumhuriyet, Diken, Basnews)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.