ManşetTarım-Gıda

Fransa’dan süpermarketlerde kalan ürünler gıda bankalarına bağışlanacak kararı

0

Matt Payton tarafından The Independent‘ta yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Özgürel Başaran‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Fransa’da marketlerin istenmeyen gıdaları yardım kuruluşlarına ve gıda bankalarına bağışlaması zorunlu hale geldi.

Görsel: The Independent

Bazı süpermarketler, çöpten yiyecek toplayanları engellemek için atılan gıdaların üstüne kimyasal döküyor ya da çöp tenekelerini kilitli depolarda saklıyorlardı. Yasa, Courbevoie yerel temsilcisi Arash Derambarsh’ın başlattığı imza kampanyası üzerine Çarşamba günü Fransız senatosunda oy birliğiyle kabul edildi.

Kabul edilen yasa 400 metrekare ve üstünde alana sahip bütün süpermarketleri kapsıyor ve eğer marketler yasaya uymazsa 3750 Euro’ya kadar ceza ödemek zorunda kalabilir.

19

Banques Alimentaires isimli gıda bankası ağının yetkilisi Jacques Bailet, The Guardian’a verdiği demeçte “En önemlisi de süpermarketler yardım kuruluşlarıyla bir sözleşme imzalamak zorunda olacakları için yardım olarak topladığımız ve dağıttığımız gıdanın kalitesi ve çeşitliliği artacak. Dengeli beslenme bakımından şu anda et, meyve ve sebze bakımından yetersiz durumdayız. Bu sayede bu tür gıdaları da elde edebileceğiz.”dedi.

 

Derambarsh şimdi AB genelini kapsayacak benzer bir yasa için çalışmalara başladı.

“Bir sonraki adım, cumhurbaşkanı François Hollande’dan Jean-Claude Juncker’ın bu yasayı AB ülkelerini bağlayıcı hale getirmeye ikna etmesini talep etmek.” diyen Derambarsh, “Bu daha başlangıç; restoran, fırın, okul ve iş yeri kantinlerindeki gıda israfına karşı mücadeleye devam etmeliyiz.” diye ekledi.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Matt Payton

Yeşil Gazete için çeviri: Özgürel Başaran

(Yeşil Gazete, The Independent)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.