DünyaManşet

Mısır’da kaybolan İtalyan araştırmacı ölü bulundu

0

Kahire’de 25 Ocak 2016’da, devrimin yıldönümünde kaybolan 28 yaşındaki araştırmacı Giulio Regeni‘nin cesedi Çarşamba sabahı Kahire – İskenderiye çöl yolunda bulundu.

Kahire polisinin ilk açıklamalarında ölüm nedeni trafik kazası olarak gösterilmişti. Ancak daha sonra Regeni davasıyla ilgili soruşturmayı takip eden Mısırlı savcı tarafından Regeni’nin bedeninde sigara yanıkları olduğu, diğer işkence izleriyle beraber yüzünde ve sırtında bıçak darbelerine rastlandığı, bu nedenle genç araştırmacının ölümünün açık bir şekilde ‘yavaş bir ölüm’ olarak tanımlanabileceği açıklandı.

53

25 Ocak günü, devrimin beşinci yıldönümünde Muhammad Naguib metro istasyonun yakınlarında bir restorantta arkadaşlarıyla buluşmak üzere evden çıkan Regeni’den bir daha haber alınamamıştı. Üç arkadaşıyla beraber yaşadığı Dokki mahallesi ve Tahrir meydanı arasında hiçbir ipucuna rastlanmadığı belirtilirken o gün herhangi bir eylem yapılmaması için bölgede güvenlik güçlerinin yoğun bir şekilde bulunduğu, Regeni’nin Giza’da organize edilmiş bir protestoya katılabilme ihtimalinin yüksek olduğu söyleniyor. Yerel gazetecilerin Giza yakınlarından bir yabancının polis tarafından durdurulduğunu görmesi de bu iddiları güçlendiriyor.

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Giulio Regeni, geçtiğimiz Eylül ayında Mübarek rejimi sonrası Mısır Ekonomisi ve Bağımsız Sendikalar üzerine hazırladığı tezini yazmak üzere Kahire’ye taşınmıştı.

Ortadoğu ve Arap Baharı üzerine çalışan ve daha çok bölgedeki işçi ve sendikal hareketler üzerine uzmanlaşmış olan genç araştırmacının öldürülme nedeni üzerine birçok fikir ortaya atılıyor. Çalışmaları nedeniyle Kahire’deki muhalif kesimle iletişim içinde olması ve birçok aktivist sendikacı ile röportaj serisi hazırlamak istemesi, Regeni’nin hedef haline gelmesinde etkili olabilecek nedenler olarak belirtiliyor.

Bu olasılıkları destekleyen başka bir açıklama da İtalya’da komünist bir yayın organı olan Il Manifesto’da çalışan gazeteci Giuseppe Acconcia‘dan geldi. Beraber çalıştıkları Regeni ile ilgili Radio Popolare‘ye açıklamada bulunan Acconcia, Regeni’nin kendi güvenliği ile ilgili kaygıları olduğunu ve bu nedenle yazdığı makalelerin isimsiz olarak yayınlanmasını tercih ettiğini söyledi.

Cenazesi İtalya’ya getirilen Giulio Regeni’nin gerçek ölüm nedeni henüz bilinmiyor. İtalya ve Mısır arasında ise gerilim yüksek. Başbakan Renzi ile yapılan telefon görüşmelerinde Başkan Sisi’nin üzüntüsünü dile getirdikten sonra dava ile ilgili Mısır İçişleri Bakanlığı’na ve savcılığa gereken emirlerin verildiğini, konu ile ilgili belirsizliklerin ortadan kaldırılacağını ve bu süreçte İtalya’nın Mısır otoritelerinden yapıcı bir ortaklık göreceğini söylediği belirtiliyor.

 

Haber: Nükhet Akgün Bordignon

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.