DünyaManşet

Japonya’daki Sakurajima yanardağı yine faaliyette

0
Sakurajima yanardağı faaliyete geçti.

Japon Meteoroloji Ajansı’ ndan yapılan açıklamaya  göre 5 Şubat (dün) 18:56 civarında Kagoşima eyaletindeki Sakurajima Yanardağı’nda volkanik patlama meydana geldi. Meteoroloji Ajansı lav püsküreceğini duyurarak patlamayı takibe aldı. Lav püsküreceğine dair kamuoyu duyurusu  genellikle ne kadar süreceği belli olmayan, henüz hiç patlama olmamış volkanlarda oluşan ya da geniş ölçekli patlamalarda başvurulan bir yöntem. Bu gün Sakurajima’da volkanın yaknındaki yerler için tehlike seviyesi 2 olarak belirlenirken bu tehlike derecesinin artarak 1’e çıkabileceği düşünülüyor.

 

Sakurajima yanardağı faaliyete geçti.

Sakurajima yanardağı faaliyete geçti.

“Geçen sene ve ondan önceki sene olan patlama ile aynı ölçekte”
Volkanik Patlama İzleme Komitesi Başkanı ve Tokyo Üniversitesi’nden Profesör Kazuhiro İshihara”Patlama geçen seneki ve ondan önceki patlama tipleriyle aynı olacak kadar benzerlik gösteriyor , patlamadan dolayı 2 kilometre uzağa  kadar tüf, kaya püskürmesi meydana gelebilir” şeklinde açıklama yaptı.

sakurajima-yanardagi-patlayabilir-japonya-2

Polis ve İtfaiye alarmda fakat,  herhangi bir yaralanma haberi yok
Sakurajima’da görevli 3 polis memurunun ifadesine göre akşam üstü saat 19:05 civarına kadar bir yaralanma haberi alınmış değil. Kagoshima Polis merkezinden bir görevli ise patlama olduğunda ne sarsıntı ne de gürültü duyulduğunu belirtti.

Kagoshima İtfaiye merkezi de akşam saat 19:10’a kadar her hangi bir yangın, yaralanma haberi almadıklarını aktardı.

İki yıldan beri tekrarlayan patlamalar neticesinde Sakurajima Yanardağı ile aynı adada ve  ona yalnızca 50 kilometre mesafedeki Kyushu Nükleer Santrali’nin de  bölge halkı için hayati risk oluşturduğu düşünülüyor.

 

Japoncadan çeviren: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete, NHK JP)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.