EnerjiManşet

Fransa’da bin km’lik güneş panelli kara yolu planı

0

Derek Markham tarafından Tree Hugger‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Fırat Gürsu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

colas-wattway-solar-road.jpg.662x0_q70_crop-scale

Görsel: Wattways

Fransa, beş yıl içerisinde, Colas’ Wattway güneş panellerini kullanarak 1000 kilometrelik güneş enerjili yol yapacak.

Güneş enerjili kara yolu mu?! Fakat isim sizi yanıltmasın,  bu proje birkaç yıl önce internette yayılan topluluk fonlu güneş enerjili yol projesi değil. Ulaştırma altyapı şirketi olan Colas, INES(Fransa Ulusal Güneş Enerjisi Enstitüsü) ve gelecek beş yıl içerisinde yüzlerce millik yola güneş enerjisi getireceği sözünü veren Fransa Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı tarafından yapılan bir işbirliği.

Bu güneş enerjili kara yolları projesi ile diğer güneş enerjili kara yolları projesi arasındaki başlıca fark; yeni Wattway sisteminin yolu yeniden yapmayı veya yol yüzeylerini sökmeyi gerektirmemesi, onun yerine var olan asfaltın üstüne yapıştırılmak üzere tasarlanmış olması. Wattway sistemleri aynı zamanda “direnç ve lastik kavramasını sağlayan” materyallerden oluşuyor ve yalnızca 7 mm kalınlığında, ki bu noktada kalın cam malzeme kullanan, LED ve akıllı teknolojiler sayesinde yolunuza çıkabilecek geyiklere dost olacağı da iddia edilmesine rağmen üretim maliyetinin yüksek olduğu kompleks diğer tasarımlardan ayrışıyor.

solar-road-beetle.jpg.650x0_q70_crop-smart

Görsel: Wattways

Colas’a göre, materyal devamlı trafiğe, hatta ağır vasıtalara dayanacak kadar sağlam. Wattway panellerinin 20 metrekaresinin Fransa’daki ortalama bir evin elektriğini sağlayabileceği, 1 kilometrelik panel döşemesinin ise 5000 kişilik bir şehrin kullanacağı elektriği sağlayabileceği söyleniyor.

Global Construction Review’a göre, proje için kesin noktalar ve maliyet belirlenmemiş olmasına rağmen Fransa’nın “Pozitif Enerji” girişimi için ihale çoktan verilmiş ve Güneş panelleri kara yollarındaki testler önümüzdeki bahar başlayacak. Bu yolların geyik-dostu olup olmayacağı hakkında henüz bir bilgi yok.

Güneş enerjili kara yolları projesi hakkında daha fazla bilgiyi  burada bulabilirsiniz.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için çeviri: Fırat Gürsu

(Yeşil Gazete, Tree Hugger)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.