LGBTİ+Manşet

İrlanda’da okullara cinsiyetsiz tuvaletler geliyor

0
İrlanda Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan

İrlanda Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan orta okullarda cinsiyetsiz tuvaletler açılması kararı alındığını açıkladı. Türkiye’den aktivistler ise bu durumun bütün dünyada olmasını ve Türkiye’de her yıl onlarca transın eğitimden uzaklaştığını belirtti.

İrlanda Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan

İrlanda Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan

Pembe Hayat’dan Ozan Uğur’un haberine göre Toplum ve Sosyal Destek Bakanı Kevin Humphries’in ev sahipliği yaptığı ergenlik çağındaki çocukların eğitimdeki ihtiyaçları ile ilgili bir toplantı sonucu trans çocuklar için cinsiyetsiz tuvaletler açılması dışında bir dizi kararlar alındı. Toplantıya Trans Eşitlik Ağı, Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan, okul yöneticileri, Gey ve Lezbiyen Eşitlik Ağı(GLEN), öğretmen sendikaları ve çocuk ve aile kurumu Tusla katıldı.

Toplantı sonunda alınan kararları açıklayan Eğitim Bakanı Jan O’Sullivan “Ergenlik döneminde çocuklar kendi cinsiyet kimliklerini keşfediyorlar. Bu dönemde yaşamaktan korktukları ayrımcılık sebebi ile eğitime yeteri kadar odaklanamıyorlar. Bu nedenle okullarda cinsiyetsiz tuvaletler yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Çocukların giydikleri üniformaların içinde de kendilerini rahat hissedemediklerini belirten Bakan O’Sullivan öğrencilerin kendilerini tanımladıkları cinsiyete göre üniformalar seçmelerinin temel bir hak olduğunun altını çizdi. Öğrencilerin iyi eğitim alabilmeleri açısından cinsiyetsiz okulların bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Devletin bu konudaki düzenlemelere bir an önce başlaması gerektiğini belirten Bakan O’Sullivan LGBTİ örgütleri ile birlikte gereken bütün çalışmaları yapacaklarını söyledi.

Türkiye’de Ayrımcılık Nedeni İle Translar Eğitimden Uzaklaşıyor!

60

Türkiye’de ise eğitimde uğradığı ayrımcılık nedeniyle her yıl onlarca trans kadın ve erkek eğitimini yarım bırakıyor.

Ankara Liseli LGBTİ’den Arjin bu uygulamanın bütün dünyada bir ihtiyaç olduğunu belirtti. “Ben de genç bir trans olarak örgün eğitimde oldukça zorlanıyorum. Okula gittiğimde tuvaleti kullanmak istemiyorum. Giydiğim üniforma beni rahatsız ediyor. İstediğin üniformayı giymek bir ilerleme gibi görünebilir amöa bence üniformanın kendisi tek tipleştirdiği için tamamen ortadan kaldırılmalı” şeklinde konuştu. Bu şekilde istediği kıyafeti giyen kişinin kendisini daha rahat tanımlayacağını belirten Arjin “Liseli LGBTİ olarak Türkiye’de bulunan orta öğretim kurumlarında da okulların cinsiyetsizleştirilmesi ve eğitimdeki her türlü transfobik/homofobik uygulamanın kaldırılmasını istiyoruz. Eğitim herkesin olduğu kadar genç LGBTİ’lerin de hakkı” şeklinde konuştu.

 

(Pembe Hayat)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.