ManşetYerel

Truva Savaşı’nın simgesi de barış nöbetinde

0

“Silahlar sussun, ölümler dursun. Ateşkes hemen şimdi!” çağrısıyla Çanakkale’de vicdan hareketi başlatan “Beyaz İnsiyatif” grubunun barış aktivistleri, Çanakkale Kordon‘daki Truva Atı‘na dev bir beyaz fular bağladı. 1 Şubat Pazartesi günü siyah giyinip beyaz şal takarak üzerinde yazı olmayan beyaz bir pankartla Truva Atı temsilinin önünde toplanan yaklaşık elli kişi, her fırsatta “barışın kenti” sloganına vurgu yapan Çanakkale’den barış çağrısı yaptı.

truva-atina-baris-icin-beyaz-fular-bagladilar-2

“Beyaz giy, beyaz bağla, beyaz as, beyaza bürün. Neredeysen orada, kime değiyorsan onunla” diyerek ateşkese, barışa, kirlenmemiş bir akla, vicdana ve insanlığa vurgu yaptıklarını belirten Beyaz İnisiyatif  hareketinin aktivistleri, bu ülkede yaşayanlara bir kalpleri olduğunu hatırlatmak istediklerini,  kinin ve düşmanlığın kalpleri karattığını, yaşanan acılara, verilen kayıplara duyarsız hale gelindiğini ifade etti.

beyaz insiyatif

Grup adına basın açıklamasını okuyan Ayla Başkurt, “Memleketin bir yanında sönmeyen bir ateş var. Aylardır sokağa çıkma yasaklı şehirler, delik deşik sokaklar, kurşunlanmış duvarlar. Kan kokan evler. Bomba sesiyle uyanan, bombanın canını aldığı ufacık çocuklar var.  Gelmeyen ambulanslar, kan kaybından ölen yaralılar. Gömülemeyen ölüler. Her gün bir ölüm daha yaşandığı için tutulamayan yaslar var. İnsanlar ölüyor. Genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek, üniformalı, üniformasız. Her biri yakınları için en değerli. Bir kalbiniz vardı, gözyaşımız, vicdanınız, insanlığınız, hatırlayınız. Bugün burada kentimizin sembollerinden Truva Atı’na beyaz fular takarak, barışın kenti Çanakkale’nin yaşamdan yana ve ölüme karşı olduğunu gösteriyoruz. Beyaz renk saflığın ve temizliğin simgesidir. Ölümler olduğu sürece tek rengiz. Sadece beyazız ve beyaz giyip beyaz kuşanacağız. İnsanlığı ve vicdanlara sesleniyoruz. Silahlar sussun, ölümler dursun” diye konuştu.

beyaz insiyatif açıklama

 Yapılan açıklamanın ardından gazeteci Leyla Alp’in kaleme aldığı “Bir kalbiniz vardı hatırlayınız yazısı okundu. Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. Yunan mitolojisinde geçen Truva Savaşı’nın anlatıldığı, Brad Pitt’in başrolünde oynadığı 2004 yapımı Troy adlı filmde kullanıldıktan sonra Çanakkale’nin merkezinde, Kordon’da sergilenmeye başlayan, yıllardır Truva Savaşı’nın sembolü olarak anılan Truva Atı maketi, kuşandığı beyaz fularıyla birlikte yıllar sonra barış nöbeti görevini üstlendi.

truva şal

 


(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.