KadınManşet

Ege’nin kadın balıkçıları Çanakkaleli kadınlarla buluştu

0

Akdeniz Koruma Derneği ve Marmaris Belediyesi’nin işbirliği ile Ege’nin Kadın Balıkçıları 6-8 Ocak tarihlerinde Biga Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi ve Karabiga Kadın Kültür Çevre ve İşletme Kooperatifi’ni ziyaret etti.

26

Datça ve Bozburunlu kadın balıkçılar, birlikte hareket ederek pek çok başarılı işe imza atan ve Türkiye’de örnek gösterilen iki kadın kooperatifini, Biga ve Karabiga Kadın Kooperatiflerini ziyaret etti. Ziyaret boyunca Biga ve Karabigalı kadınlar, bir araya gelerek başardıkları ve karşılaştıkları zorluklar başta olmak üzere tecrübelerini kadın balıkçılar ile paylaştılar.

Kadın balıkçıların denizdeki varlığını güvence altına almak için gerekli kapasite ve araçları geliştirmeyi amaçlayan Ege’nin Kadın Balıkçıları Projesi Koordinatörü Dr. Huriye Göncüoğlu, “Kadınların tek başına değil de bir araya gelerek örgütlenme, sosyal ve ekonomik bağımsızlık unsurlarını başarıyla yürüttüğü örgütler, onların hak temelli ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlıyor. Dolayısıyla bu tür kadın grupları ile doğrudan bağlantı kurma fırsatı, Ege’nin Kadın Balıkçıları için çok değerli” diyerek bu ziyaretin önemini vurguladı.

Denizde ve karada emek veren kadınları bir araya getiren bu buluşma sırasında Biga Kadın Kooperatifi’nin işlettiği lokanta, kafeterya ve çocuk yuvası ziyaret edildi. Karabiga’da ise Karabiga Kadın Kooperatifine ait lokanta ve Kadın ve Çocuk Merkezi ziyaret edilerek, kooperatiflerin kuruluş hikayeleri ve tecrübeleri görüşüldü.

Biga ve Karabiga Kadın Kültür Çevre ve İşletme Kooperatifleri işleyişleri, ortakların kooperatifteki tüm süreçlere katılımı, ekonomik faaliyetlerinin sürdürülebilirliği, kamu ve yerel kurumlarla işbirlikleri geliştirme becerileri ve yereldeki tanınırlıkları gibi konularında örnek gösterilen bu kooperatifler, aynı zamanda Türkiye’deki en eski kadın kooperatiflerinden.

Akdeniz Koruma Derneği tarafından GEF Küçük Destek Programı (SGP) – COMDEKS fonu ve Vehbi Koç Vakfı tarafından desteği ve Bozburun, Datça ve Karaköy Su Ürünleri Kooperatiflerinin, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın işbirliği, Marmaris Belediyesi’nin ulaşım desteği sağladığı Ege’nin Kadın Balıkçıları Projesi, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Kadın balıkçıların ekonomik varlıklarını sürdürmelerini sağlamak amacıyla yürütülüyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.