İklim KriziManşet

Küresel Isınma sonucu okyanusların genleşmesi tahmin edilenin ötesinde

0

Agence-France Presse tarafından hazırlanan ve The Guardian‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Merver Erdem‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Alman araştırmacılara göre, ısınma kaynaklı okyanus genleşmesi tahmin edilenin iki katı olabilir.

sealevel

Deniz seviyesi buzul erimesi veya ısınan suyun genleşmesi kaynaklı yükselebilir. Görsel: Alamy

Araştırmacılar, okyanus ısınması ve genleşme kaynaklı deniz seviyesindeki artışın küçümsendiğini ve bu artışın önceki hesaplamaların iki katına kadar ulaşabileceğini belirtti.

ABD menşeili hakemli bir dergi olan Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayınlanan bulgular, bu artışın sonucu olarak şiddetli fırtına kabarmalarının beklenebileceğini gösteriyor.

Deniz seviyesi 2 sebepten yükselebilir; buzul erimesi ve ısınan suyun genleşmesi.

Araştırmacılar şimdiye kadar, okyanus seviyesinin genleşme nedeniyle her yıl 0,7 ila 1 mm arasında arttığını söylüyorlardı.

Ancak 2002-2014 tarihleri arasındaki son uydu verilerine bakıldığında  sonuçlar gösteriyor ki, denizler senede neredeyse 1,4 mm genleşiyor.

Bonn Üniversitesi’nde profesör ve çalışmanın eş yazarı Jurden Kusche, şimdiye kadar okyanuslardaki ısınma kaynaklı genleşmenin deniz seviyesindeki yükselmelerde ne derece etkin olduğunun hafife alındığını söylüyor.

Genleşme ve buzul erimesi kaynaklı toplam yıllık deniz seviyesi artışı yaklaşık 2,74 mm’yi buluyor.

Deniz seviyesindeki bu artışlar bölgeden bölgeye değişiyor, örneğin Filipinler’de bu artış dünya ortalamasının beş katına kadar çıkıyor. Yapılan araştırmalar aynı zamanda Amerika’nın batı yakasında, bölgede okyanus ısınması etkili olmadığından, deniz seviyesinin büyük ölçüde sabit olduğunu gösteriyor.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yeşil Gazete için çeviri: Merver Erdem

(Yeşil Gazete, The Guardian, Agence-France Presse)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.