GündemManşet

Barış için ortak mesaj verildi: Silahlar sussun, müzakereler başlasın!

0

Diyarbakır’da yaratılan savaş ortamı ikinci ayını doldururken dün, 30 Ocak Cumartesi günü Küreselbak ve Mazlum der İstanbul Beyoğlu/Tünel Meydanı’nda birlikte bir eylem gerçekleştirdi. Ortak mesajın “Silahlar sussun müzakereler başlasın! ” olduğu eylemde daha önce insan zincirinin oluşturulacağı duyurulmuşsa da güvenlik kuvvetlerince izin verilmediği için, eyleme katılan yaklaşık 200 kişi el ele tutuşarak bir çember oluşturdu. Eylemin amacının ve toplanma sebebinin “barış” olduğu vurgusu yapıldıktan sonra, Mazlum der ve Küresel bak tarafından ayrı ayrı basın açıklamaları okundu.

insan zinciri 4
Mazlum der adına Fatma Betül Demir’in okuduğu basın açıklamasında bölgedeki çocuklara dikkat çekilerek,    “Geçmiş yıllarda çözüm süreci, barış süreci derken çok umutlanmıştık. Adı ne olursa olsun Türkiye’nin Kürt sorununu demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi çözülebileceğine inanmıştık” şeklinde başladı, şöyle devametti. “Şimdi ise yine analar ağlıyor ve yaralarımız değil kapanmak, giderek daha açılıyor. Öldürerek elde edilen sonuç hiçbir zaman kazanılmış olmayacak. Böyle bir sonuç Türkiye toplumunun sadece travmalarını derinleştirecek ve geleceğe dönük kin ve nefret tohumlarını besleyecek. Bu yüzden biz ısrarla öldürmek çare değil diyoruz. Çok daha huzurlu ve kardeşçe yaşayacak bir Türkiye için Yarına umutla bakmak ve artık geleceğimizi korkusuzca kazanabilmek için bir an evvel silahlar sussun, müzakereler yeniden başlasın diyoruz” .

insan zinciri 7
Açıklamanın ardından ek olarak görüşünü aldığımız Mazlum der İstanbul şubesi Başkan yardımcısı Ali Öner de şu sözleri kaydetti:  “Çocukların yetim kalmasını istemiyoruz, çocukların rahat büyebilecekleri bir yaşam alanı istiyoruz şiddetin, barikatın, hendeklerin olmasını istemiyoruz. Silahlar sussun, müzakereler başlasın”!

Eylem ortağı Küreselbak adına Şengül Çifçi tarafından yapılan  basın açıklamasında da insan haklarına vurgu yapıldı, şöyle denildi:

“Dileğimiz barış zincirinin ülkenin bir ucundan öbür ucuna uzanmasıdır. Çünkü barışın düşmanlarına ve savaşı kışkırtanlara verilecek en iyi yanıt sokakları inadına barış talebiyle doldurmaktır. Barış için el ele veren, barışın sesini yükseltmek için çaba gösteren herkesi buradan selamlıyoruz.

Altı aydır yeniden başlayan çatışmalar Kürt sorununun barışçı çözümü için atılan adımları destekleyip “barışa evet” diyenlerin kaygılarının ne kadar yerinde olduğunu çok acı biçimde gösterdi. Yüzlerce insanımız can verdi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentler ağır silahlarla yerle bir edildi. İnsanlar evini, yerini, yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Bu acıların telafisi çok zor.

Artık yeter! Her gün canlarımızı alan bu savaş geleceğimizi de karartıyor. Barış olmadan eşitlik,özgürlük ve demokrasi olmaz. Barış umuttur, umudu büyütmek için bir kez daha “Savaşa hayır!” diyoruz. Silahlar sussun yeniden çözüm ve müzakere sürecine dönülsün. Barış için, eşitlik ve demokrasi için savaşın değil diyalog ortamının yaratılması gerekiyor. Acil barış acil demokrasi istiyoruz. Yasaklar,olağanüstü hal ve sıkıyönetimler değil özgürlük istiyoruz”.

insan zinciri 8
Açıklamanın ardından görüşlerini aldığımız Küreselbak sözcüsü Yıldız Önen  “Bugünün en önemli mesajı müzakerelerin yeniden başlaması gerektiğini anlatmaktır, cenazelerin , ölümlerin son bulmasını istiyoruz. Kürt halkının taleplerinin dinlenmesi gerekiyor“notunu düştü.

Vatandaşlar, Diyarbakır’da  yaşanan savaş ortamını düdük çalarak ve alkışlarla protesto etti,barış taleplerini yüksek sesle dile getirdikten sonra dağıldı.

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete )

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.