Hafta SonuManşet

Görüşme sağlanamamıştır – Murat Akdağ

0

Yoksanız rahatlardır.
Yoksanız, çıplaklardır.
Yoksanız, kendiler gibidirler.
Yoksanız vardırlar!
Dünyanın bütün “madun”ları, hakim gücün olmadığı yerlerde kendilerini gösteririler.
Tam olarak kendileri olurlar.

Buradaki “kendi”leri ile görüşmek için sizin de, hakim güç olarak, kendinizi yok etmeniz gerekmektedir.
Aksi taktirde, gördüğünüz şey, hep bir gösteri olacaktır, asla görüşme değil.
Bu da, söz konusu egemen gücün kolaylıkla yapabileceği birşey değildir.
Daha fenası, egeme güç, “arzusunun karanlık nesnesi”ne dönüştürdüğü madun’un, en çıplak hali ile karşılaştığında bir yabancılaşma yaşar ve tanıklığının uyumsuzluğundan, hakikatin rahmetine erişemez.

Peki ya madun?
Madun ne zaman kendisini hesapsız kitapsız ortaya koyabilir?
Bu fütursuzluk hali ile, egemen gücün ezberini bozabilir?
Bozulan ezberin yerine oluşacak aydınlanmanın hazırlayıcısı olabilir?

Bu madun ve egemen ilişkisini çok düşünmüşümdür. En son, Kara Kabare’nin yeni oyunu, Kamamber’i izlerken düşündüm. Şirvan Akan‘ın yazıp yönettiği tek perdelik oyunda, içinde bulundukları dünyada var olmaya çalışan dört kadının hikayesi anlatılıyor.

62

Ben de bir erkek olarak bu anlatılanı anlamaya çalıştım ama pek mümkün olmadı. Oyunla kurduğum ilişki beni biraz zorladı. Oyunun başlarında, bu zorluğun oyun metninden kaynaklandığını düşündüm, sonra rejiden olabilir dedim, sonra seçilen oyunculuk biçimine yordum bu durumu (Selin Zafertepe, Nilay Erdönmez, Burcu Hallaçoğlu, Defne Koldaş).

Ama oyun sonuna doğru fark ettim ki ben bu oyunla ilşki kuracak kadar “yok” değilim. Bu durumu, Oyun Deposu’nun Aptal Sıradan ve Suçlu adlı oyununu izlediğimde de yaşamıştım ama bu sefer doz biraz daha fazlaydı.

Bir erkeğin, tüm varlığı ile yeryüzündeki “hakim güç”ün temsili olduğu, kolaylıkla düşünülebilir ve bu bağlamda baktığı herşeye şartlanmış olduğu… Hatta, görmeye alışık olduğu şeyin, kendisine, “geleneksel, güvenlik odaklı gösteri çeşitlemeri” olarak sunulduğu… Giderek yaşadığı dünyanın bir ilizyona dönüşmesi… Pek tabiki bu ilizyonlar da, ezberler de bozulabilir. Bu bozgunu her an her yer de yaşayabilirsiniz ve hakikat önünzde belirdiğinde kendinizi yenilemeye hazır olmanız gerekir. Yoksa, benim, Kara Kabare’nin Kamamber oyununa uyumsuz kalışım gibi bir tecrübe yaşarsınız.

Ez cümle, bir oyun izledim KADIN’dı Herşeyi ile KADIN’dı! Oyun değil KADIN’dı ve ben “yok” değildim.

Görüşme sağlanamamıştır.

60-Murat-Akdağ

 

Murat Akdağ

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.