DünyaManşet

Michael Bloomberg, ABD Başkanlığı için aday olacak iddiası

0

4500Michael Bloomberg’in 2016’daki ABD Başkanlık seçimi için adaylığını açıklamaya hazırlandığı iddia edildi.

New York’un milyarder eski belediye başkanı Michael Bloomberg’e yakın ismi açıklanmayan bir kaynağa göre, Bloomberg yardımcılarına ABD Başkanlığı için bağımsız kampanya yürütmek adına planlar hazırlamalarını söyledi.

Bloomberg, Kasım 2016 seçim kampanyası için kendi parasından en az 1 milyar dolar harcamaya istekli olduğunu arkadaşlarına ve ortaklarına bildirdi. Eski belediye başkanının düşüncelerini tartışan kaynağın kimliği bilinmiyor. Bloomberg’in başkanlık yarışına kafa yormasına dair haberler, ilk kez Cumartesi günü New York Times tarafından bildirildi.

Kaynağın bildirmesine göre, 73 yaşındaki Bloomberg, cumhuriyetçi öncü Donald Trump ile demokrat öncü Hillary Clinton karşısında başarılı olmak adına Aralık ayında hizmete alınan bir anket sonrası, yarışa erken dahil olmak için Mart başını son tarih olarak belirledi.

Daha önce hiçbir üçüncü şahıs aday ABD başkanlık seçimini kazanamamıştır. Ancak ilgili kaynak, Wall Street ile yakın bağları ve liberal sosyal görüşleri olan olan Bloomberg’in, eğer cumhuriyetçiler, Trump veya Teksas Senatörü Ted Cruz’u; demokratlar ise Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı aday gösterirse adaylığının önünün açılacağını düşündüğünü bildirdi.

Bloomberg, 2002’den 2013’e kadar New York’ta belediye başkanı olarak hizmet vermiştir. 2007’de partisinin ortaklığını, cumhuriyetçi taraftan bağımsıza çevirmiştir. Son yıllarda ulusal kampanyalara milyonlar harcayan Bloomberg, ABD silah yasalarını kısıtlamak ve göçmenlik konusunu yeniden düzenlemek adına çalışmalar yapmıştır.

İsmi bilinmeyen bir danışmanına göre, eski belediye başkanı Bloomberg, seçmenlerin ‘ideolojik olmayan, her iki tarafı da tutan, sonuç odaklı vizyona sahip’ istediğini ancak bunu 2016 seçim döngüsünde hiçbir politik partinin sunmadığını öne sürdü. Bloomberg tarafından iyi finanse edilmiş bir başkanlık yarışının seçimin dinamiklerini değiştireceği düşünülmektedir.

OYLARI BÖLÜYOR

Hiçbir üçüncü parti adayın Beyaz Saray’ı iddia edememesine rağmen önceki birçok aday, yarışın genel yapısını etkilemiştir. 1992’de bağımsız olarak yarışan Teksaslı işadamı Ross Perot’un cumhuriyetçi George H. W. Bush’u mağlup etmek adına demokrat Bill Clinton’a yardım ettiğine inanılmaktadır. 4060 adet kayıtlı adayla yürütülen bir ankete göre, Bloomberg, varsayılan üç yollu bir yarışta, Clinton ve Trump karşısında desteğin %13’ünü kazanmıştır. Anket sonuçlarına göre, Trump ve Clinton sırasıyla %36 ve %37 oranlarında sınırlı kalmışlardır.

Senator Rand Paul’un muhabirlere aktardıklarına bakılırsa, Bloomberg’in, silah kontrolünden ötürü, demokratların oylarını bölüyor oluşunun cumhuriyetçilerin yararına olacağı düşünülüyor. Bloomberg’in temsilcileri ise eski belediye başkanının, başkanlık yarışındaki planları hakkında yorumda bulunmayı reddediyor.

(turkishny.com)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.