EnerjiManşet

Rüzgar enerjisinde rekor kıran ülke Danimarka

0
Fotoğraf: Grist

Brian Kahn tarafından Grist‘te yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Binnaz Çiftçi‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Fotoğraf: Grist

Fotoğraf: Grist

Danimarka’da rüzgar türbinleri takunyalar, Legolar ya da uzun boylu insanlar kadar yaygın. Fakat diğer üçünden farklı olarak, rüzgar türbinleri 2015’te dünya rekoru kırıyordu.

Danimarka’nın elektrik şirketi Energinet’e göre, ülkenin türbinleri 2015 senesi boyunca üretilen elektriğin %42’sinin kaynağı oldu. Bu, tüm ülkeler arasındaki en yüksek oran, ülkenin geçen seneki rekorunu da kırıyor ve 10 yıl öncesine kıyaslandığında %200’lük bir artış olduğunu gösteriyor.

Yıllık daha fazla rüzgar enerjisi üreten ülkeler mevcut fakat Danimarka şu ana kadar enerjisinin rüzgârdan elde ettiği kısmını zirveye ulaştırdı. Hükümet 2020’de enerjisinin %50’sini ve 2035’te de %84’ünü rüzgardan sağlama amacını taşıyor. Danimarka, geçtiğimiz Paris İklim Görüşmeleri’nde, 2030’a kadar sera gazı salımlarını %40 oranında azaltma sözü vermiş olan Avrupa Birliği’nin de bir üyesi.

Danimarka’nın batısında, ülkenin rüzgar sektörünün kalbinde, türbinler yılda bölgenin kullanabileceğinden %16 fazla enerji üretiyor ve bu da ülkenin enerji fazlasını komşu İskandinav ülkelerine satabilmesine olanak tanıyor (Gerçi, daha az rüzgarlı günlerde , Danimarka da onlardan karşılık olarak nükleer, hidro ve güneş enerjisi satın alıyor.).

Çok sayıda türbin, büyük miktarlarda rüzgar enerjisi üretmede anahtar unsurlardan biri. Diğeri de doğal olarak rüzgar ve şans eseri rüzgarlar geçen sene normalden daha hızlı esti (bunun muhtamelen El Nino sebebiyle olmadığını belirtelim).

Danimarka’da açık denizde üretilen rüzgar miktarı da artıyor. Ülke halihazırda kurulu 1.200 megavatlık üretim kapasitesine sahip. Yapım aşamasında ise tahminen 1.000 megavat enerji üretecek iki de proje bulunuyor.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Brian Kahn

Yeşil Gazete için Çeviri: Binnaz Çiftçi

(Yeşil Gazete, Grist)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.