KadınManşet

Suffragette filminin Londra’daki galasında feminist protesto

0

Suffragette filminin Başka Sinema kapsamında ülkemizde vizyona girmesi vesilesi ile filmin dünya prömiyeri sırasında meydana gelen protestonun The Guardian’dan Nicola Slawson imzalı haberini Yeşil Gazete’den Ayşe Zeynep Pamuk‘un çevirisi ile paylaşıyoruz

***

Londra’daki Suffragette* filminin galasında yüzden fazla feminist protestocu bariyerleri aşarak kırmızı halıda gösteri yaptı.
7 Ekim günü İngiliz Film Enstitüsü (BFI – British Film Institute) Londra Film Festivali‘nin açılış galası beklenmeyen bir protestoyla başladı. Londra’daki Odeon sinemasında düzenlenen Suffragette filminin galası feminist aktivistlerin protestolarıyla bölündü.
Yüzden fazla feminist aktivist bariyerleri aşarak kırmızı halıya doğru atlarken, yeşil ve mor renkteki gaz bombaları Odeon sinemasının önünde uçuştu.

24

Sunucu Lauren Laverne, yönetmenlerle röportaj yapabilmek için sesini yükseltmek zorunda kalırken arkaplanda aktivistlerin “Ölü kadınlar oy kullanamaz” ve “Kadınların seçme hakkını savunan kadınlar biziz” sloganları inliyordu. Galada gecikmelere neden olan protesto, polis müdahelesi ve ekstra bariyerlerin getirilmesiyle önlenmeye çalışıldı. Polis gaz bombaları kullanırken, kadın protestocuları bariyerlerin arkasına itti.

Aile içi şiddete karşı kampanyalar düzenleyen Sisters Uncut organizasyonundan aktivistler, bu kırmızı halı etkinliğini protesto ederek aile içi şiddete karşı devlet servislerinde yapılan kesintilere dikkat çekmeyi amaçladıklarını ve “mücadelenin daha bitmediğini” belirttiler. “Aile içi şiddete maruz kalan tüm kadınların destek ve güvenceye erişimlerinin olması gerektiğine inanıyoruz. Fakat devlet yaşam kurtarıcı destek servislerine olan fonları kaldırarak bu inancı açıkça paylaşmamaktadır”.

Devlet Kesintileri, Özellikle LGBTi ve Etnik Azınlıklardan Kadınları Etkiliyor

Aktivistlerden soyadını vermeyen Latifa, kadın destek servislerinin önemine dikkat çekti: “Kadın özgürlüğü mücadelesi henüz bitmedi. Her hafta iki kadının erkek şiddetiyle hayatını kaybettiği Birleşik Krallık’ta mücadeleye devam etmeliyiz, çünkü ölü kadınlar oy kullanamaz, hakalrını savunamaz. Devletin tasarruf projesi kapsamında, kadınların sosyal barınma ve imityazlara, hukuki yardımlara olan erişimi kısıtlandı ve kadınlar ölmeye devam ediyorlar.”

25

Devletin tasarruf politikasının başka bir boyutu da var: Kesintiler orantısız bir şekilde özellikle etnik azınlık gruplardan kadınları hedef alıyor. 2010 yılından bu yana kapatılan kadına şiddete karşı çalışan 32 servisin hepsi LGBTi ve etnik azınlık gruplardan kadınlara destek veren uzman servislerdi.

Neden Suffragette Filmi Hedef Alındı?

Suffragette filminin özellikle kadın haklarını destekleyen içerğine rağmen neden prostetoların hedefinde bulunduğu sorusu üzerine Latifa, filmde kadınların özgürlük mücadelesinin bir kutlama edasıyla konu edildiğini ve bunun kadın haklarının durumuyla ilgili gerçeği yansıtmaktan çok uzak olduğunu belirtiyor: “Mesajlarımızın her zamankinden çok duyulmasına ihtiyaç var, çünkü burada bu hayali sunuş var”.

Aktivistler ayrıca, filmin oyuncularının tamamının beyaz olduğunun ve kadın hakları mücadelesinde diğer renklerden kadınların payının göz ardı edildiğinin altını çizerek filmin diğer gruplardan kadınları temsil etmediğini vurguladılar.

Filmin oyuncuları ise protestolardan rahatsız olmadı. Helena Bonham Carter, protestolara aldırmadan hayranlarının posterlerini imzalayarak ve fotoğrafçılara poz vererek “protestonun filme mükemmel bir cevap olduğunu” söyledi. Filmin diğer bir oyuncusu Carey Mulligan, kadın ve erkeklerin eşitsiz bir toplumda yaşadıklarının altını çizerek, filmin herkesin dünyaya bakışına ilham vermesini umut ediyor.

*suffragette, İngilizce’de kadınların seçme hakkını savunan kadın anlamına geliyor.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Haber: Nicola Slawson 

Yeşil Gazete için çeviren: Ayşe Zeynep Pamuk

(Yeşil Gazete, Guardian)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.