EmekManşet

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan atık kağıt toplayıcılarını işsiz bırakacak uygulama

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın atık toplayan işçilerden kağıt alanların 140 bin TL ceza ödemesine ilişkin uygulaması üzerine Geri Dönüşüm İşçileri Derneği bu durumun binlerce işçinin kış koşullarında işsiz kalmasına yol açacağını açıkladı.

5

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 20 Ocak sabah saatlerinde atık kağıt işçilerinden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan şirketlere tebligat ve denetim memurları yolladı. Firmalara sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık almaları durumunda 140.000 TL ceza ödeyecekleri söylendi. Bu düzenleme 500.000’den fazla kağıt işçisinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Sokaklardan toplanan atık kağıtlar geri dönüşüm sektörünün içerisinde önemli bir yer tutsa da atık kağıt Türkiye’de halen bir iş kolu olarak görülmüyor. Atık kağıt toplayan işçiler 2013 yılında Geri Dönüşüm İşçileri Derneği’ni kurmuştu. Türkiye’de yaklaşık 500.000 kağıt işçisi topladığı kağıtları atık toplama tesislerine satarak geçimini sürdürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “şartları iyileştirmek” adı altında uygulamaya koyduğu düzenleme ile birlikte firmaların sokaktaki toplayıcılardan atık almasını yasaklandı. Böylece belirli şirketlerde çalışabilecek az sayıda işçinin dışında kalan binlercesi işsiz kaldı. İşçilere karşı şirketlerin eli düçlendirilmiş oldu.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu sosyal medyadan yaptığı çağrıda düzenleme ile geri dönüşüm işçilerinin yaşayacaklarının duyurulması, yaygınlaştırılmasını istedi.

Dinçer Mendillioğlu’nun açıklaması şöyle;

20/01/2016 sabah saat 10:30 itibariyle Çevre Şehircilik Bakanlığı sokaklardan kağıt toplayan binlerce Atık Kağıt İşçisini işsiz bıraktı. Bakanlık kağıt işçilerinden, kağıt alan lisanslı firmalara yolladığı tebligat ve denetleme memurları ile, toplayıcıdan kağıt almaları durumunda yasal çerçevede 140.000 TL. ceza uygulayacağını belirterek binlerce ailenin yaşamını berbat hale dönüştürdü.

Sözde şartları iyileştirme adı altında binlerce emekçi ve aileleri sırf Ankara menşeili iki firmanın diğer firmaları ihbarı sonucu işsiz kaldı. Çevre Şehircilik Bakanlığına sokaktan kağıt toplayan işçilerin yaşamlarını iyileştireceğiz sözünü ve brifingini veren iki firmanın ahlaksızca tutumu yüzünden, binlerce Atık Kağıt İşçisi şu an itibariyle sokaklarda kendi kaderlerine terk edilmiş durumdalar.

Kağıt işçilerinin yaşam şartları iyileştirilmeli deyip Bakanlığa yalan, yanlış ve ahlaksızca bilgiler verip, birkaç işçiyi kendilerine köle edip diğer binlercesinin işsiz kalmasının önünü açan Firmaların isimleri;

1- Ekber Çavuşoğlu ve Haydar Çavuşoğlu isimli ekmek ve emek düşmanı kişilerin işlettiği SİMAT Geri Dönüşüm Sistemi isimli firma

2- Kemal Şahin isimli emek ve ekmek düşmanı isimli kişinin işlettiği ÇINAR Kağıt Atık Ambalaj isimli firma

Bu iki firmanın aylardır Çevre Şehircilik Bakanlığının kapısını aşındırıp, sözde sokak toplayanları sisteme dahil etmeliyiz sunumlarının karşılığı, bir anda binlerce kağıt toplayan işçinin bu kış şartlarında işsiz kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu yazıyı elden ele dolaşımını tüm duyarlı dostlardan rica ediyorum.”

 

(Sendika.org)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.