EkonomiManşet

AKP, bütçeyi düşen petrol fiyatlarıyla mı denkleştiriyor?

0

Petrolün varili 28 dolara kadar geriledi. Petroldeki düşüş % 75’i geçmişken bunun benzin fiyatlarına yansıması % 15’i bile bulmadı. Bu farkın temelinde ise devletin vazgeçemediği rekor vergiler bulunuyor.

Küresel petrol fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Rusya krizinden sonra hızlanan düşüş, İran’la yapılan anlaşma sonrası hız kazandı. Uzmanlar, senelik 600 milyon varil petrol ihraç etmeyi planlayan İran’ın da etkisiyle petrol fiyatlarında düşüşün devam edeceği öngörüsünde bulunuyor. Dünyada birçok ülke vatandaşı bu gelişmeyi olumlu yönde hissederken Türkiye’de akaryakıt fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanmadı. Rafineri çıkış fiyatı litresi 1 lirayı bulan benzin, pompada 4.23 TL’den satılıyor.

6

Meydan Gazetesi’nden Ahmet Çıngır’ın haberine göre Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, benzinde ve mazotta yapılan indirimin gerçeği yansıtmadığını belirtti. İndirimin esnafa ve vatandaşa fayda sağlamadığını belirten Palandöken, “Akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimler yeterli değil. Neden eşzamanlı indirim yapılmıyor?

Petrol fiyatı, 116 dolardan 29 dolara düştü. Varil fiyatı yükselince derhal akaryakıt fiyatlarına zam yapanlar, şimdi petrol fiyatlarındaki inişte akaryakıt fiyatlarını düşürmüyor” dedi. Palandöken, petrolde yaşanan düşüşün esnaf ve çiftçiye yansıtılmasını istediklerini belirtti.

Türkiye dünyanın en fazla enerji tüketen ve ithal eden ülkelerinden birisi. Türkiye, GSYH’nin yüzde 6’sını enerji ithalatına harcıyor ve bu oranla en büyük 6. enerji ithalatçı konumunda. Petrolün yıllık ortalama fiyatındaki her 10 dolarlık düşüş 2015 yılında Türkiye’nin net enerji ithalatını ve cari açığını 5 milyar dolar azaltıyor. Düşük petrol fiyatının enflasyonu da düşürmesi gerekiyor.

2013 yılında net enerji ithalatı 49.2 milyar dolar. Bu rakam aynı yılın cari açığının yüzde 70’i. 28 dolar olan 1 varil ham petrol 159 litre. Bundan 68 litre benzin, 29 litre motorin, 17.5 litre LPG ve başka türler elde ediliyor.

 

(Meydan Gazetesi)

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.