Dünya

Norveç onarıcı tarımla toprağa karbon gömmeye hazır

0

Norveç Tarım Kurumu, onarıcı tarım yöntemleriyle toprağa karbon gömerek hem iklim değişikliğiyle mücadele, hem de toprakların verimliliğini arttırma çalışmalarına başladı.

Özellikle Paris COP21 İklim Zirvesi’nden itibaren dünyada hızla ilgi alanı haline gelen Onarıcı Tarım ve toprak karbonu (ing: soil carbon) konusunda devlet düzeyinde somut çalışmalara başlayan ülkelere Norveç de eklendi.

Toprağa karbon gömme başarısı ölçümlenecek yöntemlerden biri de Bütüncül Planlı Otlatma.

Toprağa karbon gömme başarısı ölçümlenecek yöntemlerden biri de Bütüncül Planlı Otlatma.

Ocak ayının ilk haftalarında Norveç Tarım Kurumu tarafından nihai kararı verilerek başlayan projede, farklı tarımsal ürünlerde “toprağa karbon gömen” uygulamaları gerçekleştiren çiftçilerle bir arada çalışılacak; çiftlikler öğrenme ve test arazileri işlevi de görecek. Bu anlamda projenin “yurttaş bilimi” tanımına da uygun bir biçemde gerçekleştirileceği söylenebilir.

Pilot ölçekte 5 çiftlikte başlanacağı belirtilen programın ilk etabı 3 yıl sürecek. Bu 3 yıllık etabın yaklaşık 1.76 milyon Norveç Kronu (yaklaşık altıyüz bin Türk Lirası) tutarında bir bütçesi var.

Projede yer alacak pilot çiftliklerin Savory tipi Bütüncül Planlı hayvan otlatma, tahıl üretimi ve sebzecilik gibi farklı uygulamalarının toprağa karbon gömme performansları izlenecek.

Projenin amacı “Toprağa karbon gömen tarım uygulamalarının Norveç’te gelişmesi ve yaygınlaşması” olarak tanımlanıyor.

Projenin ilk etabında yer alması için seçilen çiftçilerden biri olan Trond Qvale, Yeşil Gazete’nin sorularını cevapladı. 1978 yılından beri çiftçilik yapan Qvale, 1989 yılında organik tarıma

Trond I. Qvale

Trond I. Qvale

geçmiş, 2011 yılında ise Bütüncül Yönetim (ing: Holistic Management) uygulamaya başlamış.

“Projenin bu ilk aşamasına dahil olacak 4-5 çiftlikten biriyiz” diyor Qvale. “Bunun için özel bir başvuruda bulunmadım. Bütüncül Yönetim ve diğer alanlardaki çalışmalarımız nedeniyle seçildik” diyen Qvale, “Projenin odak noktası ‘toprağa karbon gömmek’. Bunu Norveç’in özel iklim ve diğer koşullarında gerçekleştirmenin en doğru yollarını araştırmak ve bunları test etmek. Hem otlatma, hem de farklı tahıl ve sebze üretimi yöntemlerindeki uygulamalar test edilecek” diyor.

Trond Qvale’nin bildirdiğine göre, projenin bu ilk aşamasına dahil olan çiftçilerin tamamı organik tarım, pulluksuz tarım ve karbon gömme yöntemleri gibi uygulamaları halihazırda uygulayan ve bu konularda Norveç Tarımsal Hizmet birimleriyle işbirliği içinde olan çiftçiler.

ABD ve Avustralya’dan Gabe Brown, Colin Seis ve Jeff Moyers gibi çayır ekimi, Bütüncül Yönetim ve benzeri Onarıcı Tarım uygulamalarında çok başarılı sonuçlar almış ünlü çiftçiler de projeye deneyimlerini paylaşmaları için davet edilecek.

“3 yıllık pilot proje bünyesinde yapacağımız üç iş var” diyor Qvale. “Katılımcı çiftçilerin ve devlet görevlilerinin bu konulardaki bilgi ve deneyimini arttırmak. Test ve deneme alanları oluşturmak. Ortaya çıkan sonuçları ve bunlardan edineceğimiz deneyimi kamuyla ve çiftçilerle paylaşmak.

“Projen ve toprağa karbon gömen Onarıcı Tarım hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorumuza şöyle cevap veriyor Qvale: Son derece umutluyum. Kuzey Amerika’nın Kuzey Dakota gibi zor bölgelerinde bile büyük başarıyla uygulanabilen bu yöntemlerin burada da başarıya ulaşmaması için hiç bir sebep yok.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.