EğitimManşet

Bildirinin ilk hafta bilançosu: Akademisyenlere 109 soruşturma, 33 gözaltı

0

“Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin açıklanmasının ardından geçen bir haftada en az 109 akademisyene üniversiteler soruşturma açıldı, 15 akademisyen görevinden uzaklaştırıldı, 36 akademisyen gözaltına alındı.

Türkiye devletine şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapan “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin açıklanmasının üzerinden bir hafta geçti. Barış İçin Akademisyenler’in öncülüğündeki bildiri 11 Ocak’ta Türkiye’de 89 üniversiteden 1128, yurtdışından 355’i aşkın akademisyen ve araştırmacının imzasıyla duyuruldu.

17

Bildirinin ilanının ardından cumhurbaşkanı ve hükümetten tepki açıklamaları geldi. YÖK, gereğini yapacağını söyledi. 41 üniversiteden  bildiriye tepki açıklamaları gelirken, yalnızca bir üniversite ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. Akademisyenler soruşturma, gözaltı ve cezalarla karşılaştı. Bildirinin ardından bir haftada en az 20 üniversite 109 akademisyen hakkında disiplin soruşturması başlattı. 13 akademisyen görevinden alındı/uzaklaştırıldı. İki akademisyenin sözleşmesi feshedildi.

11 kentte başsavcılıklar imzacılar hakkında soruşturma açtı. En az 33 akademisyen gözaltına alındı. En az üç akademisyen çeşitli gerekçelerle imzasını çekerken bildiriye destek veren Türkiyeli akademisyen sayısı ise 17 Ocak itibariyle 2220’ü aştı.

Gazeteciler, tiyatrocular, sinemacılar, yayın evleri, öğrenciler, psikologlar, sağlık emekçileri, feministler gibi pek çok grup akademisyenlere destek açıklamaları yayınladı.

Bildirinin açıklanmasından bir gün sonra (12 Ocak) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünkü konuşmasında bildiriye imza atan akademisyenleri suçlayarak “Ya devletin yanında olursunuz ya da teröristin ve terör örgütünün yanında olursunuz” dedi.

Aynı gün, YÖK konuyla ilgili yaptığı toplantı sonucu “Bu bildiri ile ilgili olarak hukuk çerçevesinde gereği yapılacaktır” açıklaması yaptı. Üniversitelerden de soruşturma açıklamaları gelmeye başladı.

Bildiriden bir hafta geçtikten sonra en az 20 üniversite 109 öğretim üyesi hakkında disiplin soruşturması açtı. Akdeniz, Hacettepe, Gaziantep ve Adnan Menderes üniversitelileri, imzacılar hakkında hukuken gereğinin yapılacağını söyledi.

12 akademisyen haklarında açılan soruşturma süresince görevlerinden uzaklaştırıldı. Bir akademisyen bölüm başkanlığı görevinden alındı. İki akademisyenin sözleşmeleri feshedildi. İki üniversitede yönetimden isimler imzacı akademisyenlerin istifasını istedi.

11 ilde cumhuriyet başsavcılıkları imzacı akademisyenler hakkında soruşturma açtı. Suçlamalar genelde “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ile “terör örgütü propagandası yapmak” şeklindeydi.

36 akademisyenden 34’ü gözaltına alınarak ifade verdi. Dört akademisyen tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldı. İki akademisyen hakkında yurtdışına çıkış yasağı verildi.

Soruşturma açılan üniversiteler:

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (3), Samsun 19 Mayıs Üniversitesi (6), Bartın Üniversitesi (1), Cumhuriyet Üniversitesi (1), Düzce Üniversitesi (1), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (4), Yalova Üniversitesi (3), Kocaeli Üniversitesi (21), Tunceli Üniversitesi (7), Kırıkkale Üniversitesi (1), Arel Üniversitesi (9), Giresun Üniversitesi (1), Mersin Üniversitesi (20), Batman Üniversitesi (5), Çukurova Üniversitesi (2), Konya Üniversitesi (1), Trakya Üniversitesi (3), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (4), Anadolu Üniversitesi (15), İstanbul Ticaret Üniversitesi (1).

 

(Bianet)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.