EkonomiManşet

Çöpe atmamız gereken 10 ekonomi miti

0
Mitler ve Gerçekler

Dinyar Godrej tarafından New Internationalist Magazine‘de yayınlanan haberi Yeşil Gazete yazarı Ali Serdar Gültekin‘in çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Mitler ve Gerçekler

Mitler ve Gerçekler

Devam ettirilen fikirlerin gücünü asla hafife almayın. Gerçekliğin en sert tokadını yediğimizde bize daha sıkı tutunurlar.

Konu ekonomiye geldiğinde günümüzde en ağır basan inanç piyasanın hükmüdür. Eğer sadece tamamen serbest ve küreselse, yönetim kavramlarıyla birlikte ve çalışan hakları da yolundan çekilirse, iyi kapitalistler herkes için avantajlı bir bolluk dönemine teşrif ederler, en tepeden en dibe. İnananların iddiasına göre yasal düzenlemeler, sosyal haklar, kamusal varlıklar buna hep engel oluyor. Kamunun yararından bireysel sorumluluğa kadar. Hak ettiğinizi alırısınız.

Ekonomik bağnazlığa neoliberalism denir – “neo” çünkü imalat ve ticarette devlet müdahalesinin feshinin talep eden 18. yüzyıl liberal ekonomi ekolünün 20./21. yüzyılda diriltilmiş halidir.

Elitler yönettiklerinde müstesna lütuflar bulur. Fakat son yıllarda gördüğümüz ekonomik çöküşler için bir çözümleri de yoktur.

Ekonomik alanda daha fazla sosyal bir “gerçek dünya” vizyonuna ihtiyaç duyuyoruz. Değişim talebi sokakta ve benzer şekilde öğretilen bağnazlığa karşı öğrenci protestolarıyla akademide. Bu ruhla acilen gömmemiz gereken en çok zarar veren 10 ekonomik miti sizlere sunacağız.

Haberin İngilizce orjinaliHaber: Dinyar Godrej

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil GazeteNew Internationalist blog )

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.