EkonomiManşet

Sur esnafına sanal destek: mezopotamyastore.com

0
Diyarbakır Üretim ve İstihdâm Derneği Başkanı Gülbahar Örnek

Çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı yüzünden günlerdir kepenklerini açamayan, satış yapamayan Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki esnafa beklemedikleri bir yerden destek geldi. Kadınlar için kurulan bir derneğin internet sitesi, Sur esnafının ürünlerini sanal ortama taşıdı. Dernek Başkanı Gülbahar Örmek ‘İnternette içli köfte mi satılırmış’ diyen esnafın şimdilerde ‘Kurtarıcı Gülbahar Abla’sı. Örmek, mezopotamyastore.com/ üzerinden Sur esnafının ürünlerini sanal ortamda ticarete açmış durumda ancak internetteki bu sistem sadece Sur ile sınırlı da değil.

Diyarbakır Üretim ve İstihdâm Derneği Başkanı Gülbahar Örnek

Diyarbakır Alternatif Üretim ve İstihdâm Derneği Başkanı Gülbahar Örmek

Al Jazeera Türk’ten Abdulkadir Konuksever’in haberine göre Diyarbakır’da yoğunluklu olarak küçük esnafın bulunduğu ve ticaretin nabzının attığı Sur ilçesinde yaklaşık bir aydır çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı sürüyor. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı verilerine göre Sur’da 300’den fazla esnaf iflas etti. Zor durumdaki esnafa destek destek, kadınlar için kurulan bir dernekten geldi. Kadınların üretimlerini görünür kılmak amacıyla kurulan Diyarbakır Altyernatif Üretim ve İstihdâm Derneği, Sur esnafının ürünlerini sanal ortama taşıdı.

Derneğin kurucusu Gülbahar Örmek, iki yıl önce esnafın ürünlerini internet sitesine taşımak istediğinde çabalarının havada kaldığını belirtiyor. “Derneğimizi kadınların el emeği üretimlerini görünür kılmak ve pazarlamak için kurduk. Sonra şirket kurarak ürünleri sanal ortama taşıdık. İlgi görünce sitemizde pazarlamak üzere iki yıl önce esnafa giderek yöresel ürünlerini pazarlayabileceğimizi anlattık. Kimi, ‘Ayak altında dolaşmayın’ kimi, ‘İnternette içli köfte mi satılırmış’ diye bizi tersledi. Ama vazgeçmedik, çok az olsa da iknâ edip ürünlerini sanal ortamda pazara sunduk. Bölgede silahlar patlamaya ve sokağa çıkma yasakları başladığında ise bizi ciddiye almaya başladılar. Çoğu artık kendisi geliyor ve şimdi tek umutları e-ticaret.” diyerek yaşanan gelişmeyi özetliyor.

6

Alternatif Üretim ve İstihdâm Derneği Başkanı Gülbahar Örmek sadece Diyarbakır’da dükkânından, evinden olan esnafla değil, kenti terk eden kişilerle de iletişim halinde. Diyarbakır, Mardin, Batman, Şanlıurfa, Van, Ağrı, Ordu, Mersin ve İstanbul’un da aralarında olduğu 14 ilde ve iki binin üzerinde kişi ile iletişim halinde ve ürünlerini www.mezopotamyastore.com adresi üzerinden aracısız pazarlıyor. İ

İstanbul’dan aldığı içliköfte siparişini orada çalıştığı kişiye ileterek kargoyla siparişi adresine ulaştırıyor. Aralarına katılan yeni partnerleriyle gittikçe büyüdüklerini belirten Gülbahar Örmek, başta kadınlar olmak üzere esnafın aracılara pay vermeden emeklerinin karşılıklarını almasını en büyük hedefleri olarak belirlediklerini söylüyor.

 

(Al Jazeera)

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.