Hafta SonuManşetYılbaşı

Fotoğraflarla 2015’de yaşananlar

0

2015’e hiç kuşku yok ki mülteci krizi ve İŞİD saldırıları damgasını vurdu. Dünya bir yandan savaştan kaçmaya çalışırken diğer yandan iklim değişikliğinin sonuçları ile sınanıyor. Fotoğraflar, 2015’de yaşanan insanlık dramını hatırlamamıza yardım ediyor.

Charlie Hebdo saldırısı ve anma yürüyüşü

10_Charlie

Fotoğraf: Fredrik Von Erichsen/EPA

7 Ocak’ta Fransa’da yayımlanan haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun ofisinin basılıp 10 çalışanın ve 2 polisin öldürüldüğü saldırı, dünya liderlerini teröre karşı dayanışma ve anma yürüyüşünde bir araya getirdi.

Mülteci yılı

1-mülteci_2015

Fotoğraf: Yannis Behrakis/Reuters

Savaşın parçaladığı Suriye’de yaşanan toplu göç ile Avrupa’nın artan mülteci krizi, Akdeniz’de Nisan ayında ardarda yaşanan tekne facialarında ölen 1200’den fazla mülteci ile zirve yaptı. BM yaşanan göçmen krizinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana zorla yerinden edilmiş kişilerin en büyük dalgasını temsil ettiğini belirtiyor. Fotoğrafta, Ekim ayında Yunanistan topraklarına ulaşan kadın Alman bir gönüllü tarafından teselli ediliyor.

Suriye’de iç savaş şiddetlenerek devam ediyor

3_Suriye_2015

Fotoğraf: Abd Doumany/AFP/Getty

 Suriye iç savaşı 5. yılında devam ediyor. İsyancıların elindeki Douma’da, fotoğraftaki çocuğun yaralanmasına neden olan hava saldırıları, günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.

Nepal’de deprem

7_nepal

Fotoğraf: Omar Havana/Getty

Nisan ayındaki 7.8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 9 bini aştı. Fotoğrafta Katmandu’da bir binanın enkazından çıkarılan depremzedeyi taşıyan kurtarma ekipleri görülüyor.

Şili’de beklenmedik volkan patlaması

8_Şili_2015

Fotoğraf: Alex Vidal Brecas/EPA

40 yıldır sessiz olan Calbuco volkanı Nisan ayında patladı. Külleri 20 km uzağına kadar yayıldı. 15 bin insan evlerinden uzaklaştırıldı.

Göçmenlerin Balkan hattı

5_balkan_2015

Fotoğraf: Georgi Licovski/EPA

Ağustos ayında, Balkanlar üzerinde arttan göçmen dalgası Yunanistan ile Makedonya sınırında polislerle göçmenleri  karşı karşıya getirdi. Slovenya, Hırvatistan ve Sırbistan ile birlikte Makedonya Kasım ayında, kışın yaklaşmasına rağmen, kendi sınırlarını kapatarak göçmenleri  çadırlarda yaşamaya mahkum etti. Fotoğrafta Ağustos ayında Makedonya polisinin göçmen girişine izin vermeme politikası ile çıkan çatışma görülüyor.

Kaliforniya yangınları

6_kaliforniya_2015

Fotoğraf: Noah Berger/EPA

Kuzey Kaliforniya bu yaz tarihinin en kötü yangın mevsimi yaşadı. Tek bir yangında 12 bin ev de dahil 10 binlerce hektar  orman yandı. Fotoğrafta Ağustos ayında kuraklığın kavurduğu Clear gölünün yakınındaki yangına bakan itfaiye çalışanları görülüyor.

Aylan Kurdi: dünyayı şok eden fotoğraf

2_Aylan_Kurdi_2015

Fotoğraf: Nilufer Demir/AFP/Getty

Eylül ayında Bodrum kıyılarına vuran 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin cesedi tüm dünyada bir anda mülteci sorunu ile ilgili empati ve öfke dalgası yarattı.

Kobani İşid’den geri alındı.

9_Kobani_2015

Fotoğraf: Bluent Kilic/AFP/Getty

Eylül ayında İşin Kobani’yi ele geçirmiş ve 10 binlerce kişiyi Turkiye’ye göçmek durumunda bırakmıştı. ABD’nin hava operasyonu desteği ile Kobani geri alındı ancak kentin geldiği durum göçmenlerin yakın zamanda dönüşünü zorlaştırıyor. Fotoğrafta Kürt güçlerine bağlı 25 yaşındaki keskin nişancı Musa, Ocak ayında Kobani’den kalanlara bakarken görülüyor.

Paris saldırıları

paris_sal_2015

Fotoğraf: Christopher Furlong/Getty

Fransa’da Kasım ayında 130 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir dizi organize saldırı sonrasında üç gün ulusal yas ilan edildi. Fotoğrafta Le Carillon adlı restorandaki kurşunun girdiği yere karanfil bırakılmış.

Çin’de kirlilik kırmızı alarm seviyesinde

4_Pekin_2015

Fotoğraf: Kevin Frayer/Getty

Aralık ayında Pekin’de ilk kez kirlilik kırmızı alarm seviyesine yükseldi. Okullar kapatıldı, fabrikaların çalışması durduruldu, trafikteki araç sayısı yarıya düşürüldü. Fotoğrafta Şansi bölgesindeki kömürlü enerji santralleri görülüyor.

(Yeşil Gazete, cbc)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.