EnerjiManşet

Belçika’da Doel nükleer santrali yeniden devre dışı

0

Fransız Engie’nin Belçika kolu olan Electrabel, işletmecisi olduğu Doel nükleer santralinin 3 no’lu reaktörünü 25 Aralık Cuma günü sabah saatlerinde su pompa sistemindeki bir sızıntı tespiti sebebiyle tekrar kapattı.  2 yıl önce reaktörün gövdesinde tespit edilen  çatlaklar sebebiyle devreden çıkarılmış bulunan ve 21 Aralık’ta  tekrar devreye  alınan reaktör böylece yeniden durdurulmuş oldu.

Doel%20(Electrabel)

Son iki yıldır çalıştırılmayan Almanya’ya 150 kilometre mesafedeki reaktörün açılmasına bölge halkı tepki gösteriyordu.

Belçikalı enerji devi Electrabel sözcüsü Anne-Sophie Hugé, arızayla ilgili kapsamlı çalışmanın sürdüğünü söyledi: “Sabah saat 01:00 civarında reaktörde soğutma prosesi düzgün bir şekilde yerine getirilemediği için “ani duruş” yaşandı, araştırınca tesisin nükleer bölümünde su sızıntısının olduğunu fark ettik. Ekiplerimiz derhal müdahale ederek bu su sızıntısını durdurdu.  Arızayla ilgili gerekli onarım için daha detaylı bir analiz yapıyoruz. Bu sorunun giderilmesi günler alabilir, sonrasında ekipler santrali tekrar çalıştıracak fakat, şu anda her şey analiz ediliyor.”

Ülkenin güneydoğusundaki diğer reaktör Tihange de küçük çaplı yangının çıkmasının ardından 19 Aralık’ta kapatılmıştı. İki reaktörün de 2025 yılında devreden çıkarılması planlanıyor.

(Reuters, Euronews)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.