DünyaManşet

Şam’da kuşatma altında kendin yapçı çatı bahçeleri

0
10 Kasım 2015 tarihinde Güney Şam’da bir çatı bahçesi. Fotoğraf: Abu Ahmed Faroq, Syria deeply

Youmna al-Dimashqi tarafından Syria Deeply‘de yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Binnaz Çiftçi‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Şam genelinde hükümet ablukasındaki bölgelerde, yeşil çatı bahçeleri yayılıyor. Kuşatmanın biteceğine dair hiçbir belirtinin ve verimli tarım alanlarının olmadığı başkentin isyancı bölgelerinde yaşayanlar, ailelerini beslemek için geniş çatıları, güneş ışığını ve tohumu değerlendiriyor.

10 Kasım 2015 tarihinde Güney Şam’da bir çatı bahçesi. Fotoğraf: Abu Ahmed Faroq, Syria deeply

10 Kasım 2015 tarihinde Güney Şam’da bir çatı bahçesi. Fotoğraf: Abu Ahmed Faroq, Syria deeply

Şam’ın banliyölerindeki isyancı bölgeleri, iki yıldan fazla bir süredir hükümetin teslim olmalarını veya açlıktan ölme ihtimaliyle karşılaşmalarını amaçlayan ablukalara maruz kalıyor.Hastalık ve yetersiz beslenme çok yayılmış ve gıda kıtlığı var.

Ülke genelinde benzer durumda olan diğer çoğu bölgedeki gibi, bu kuşatılmış alanlarda yaşayanların bir kısmı çoğunlukla dahiyane yaratıcı biçimlerde adapsyon ve hayatta kalma azmini geliştirdi.

Çatı bahçeleri, özellikle insanların kendilerini ve ailelerini beslemeleri için yeni arayışlar bulmalarına imkan veren bölgelerde yayılıyor. Neredeyse 24 aydır hükümet uygulamalı abluka altında olan Babila, Yelda ve Beyt Saham gibi güney Şam kentlerinin çatısını, şimdi yeşil bölgeler kaplıyor.

Bölgede ailesiyle yaşayan 26 yaşında bir hukuk fakültesi mezunu olan Hamid Abu Zeid, çevresindeki insanlar açlıktan ölmeye başlayınca çatısına tokum ekmeye başladığını söyledi.

Hamid “Başlangıçta 15 metrekarelik bir alana 60 torba toprak ektim. Ancak abluka daha da sıkılaştığında alanı 30 metrekareye genişlettim. Roka, turp,maydonoz, kişniş ve marul gibi şeyler diktim. Piyasadaki uçuk fiyatlardan kaçabilme yolum buydu.”

Hamid,kendisinin şanslı olduğunu söyledi. Suriye’nin kuşatılmış çoğu alanında bulunması zor olan tohumlar, kendi bölgesinde bulunabiliyordu.

Kendi yiyeceğini ekmek ona çok fazla para tasarruf ettirdi… Abluka bölgelerindeki sebzeler oldukça kıt ve bulunanlar da fahiş fiyata satılıyor, örneğin bir demet ıspanak neredeyse 700 (yaklaşık 10 TL) Suriye lirası tutuyor.

Beşir Esad isyancıları açlığa terketmek için bu bölgeleri ve bitişikteki Yarmuk bölgesini ülkenin geri kalan kısmından ayıralı beri fiyatlar fırladı. Ama sonuçta darbeyi yiyenler, yetersiz gıda tedariki sebebiyle daha çok sivillerdi. 2014’ün başıyla beraber Amnesty International güney Şam’da 200 kişinin açlıktan öldüğünü belirledi.

BM’nin güncel tahminlerine göre Güney Şam banliyölerinde neredeyse 160.000 kişi hükümet ablukası altında yaşıyor.

Ghouta’daki kuşatılmış bölgelerin aksine Şam’ın güney varoşlarındaki semtler neredeyse hiç tarım arazisine sahip değil. Ayrıca neredeyse diğer tüm başkentlerde olduğu gibi boş arazi bulmak çok zor. Yiyecekler azalmaya başladığında, Hamid gibi yerliler yaratıcı olmak zorunda kaldı.

Ancak Şamın kuzeydoğusundaki iyi bilinen isyancı bölgesi doğu Ghouta’daki yerliler de beslenebilmek için farklı yollar bulmak durumunda kaldıklarını belirtiyor.

Dokuz kişilik ailesiyle Ghouta’da yaşayan 19 yaşındaki Ahmad Abu Farouq “Abluka bizi özellikle Sel-Buvaid, Hijera ve Al-Sbenah gibi, çevredeki tüm tarım alanlarının yok edildiği ve çoğu çiftçinin öldürüldüğü kentlerde alternatifler bulmaya zorladı” dedi.

Ahmed, 1600 metrekarelik çatılarını, kışın yeşil kabak ve balkabağı yazın marul ve maydonoz yetiştirdikleri dört mevsimlik bir tarlaya dönüştürdüklerini; patlıcan, biber ve salatalık da ektiklerini söyledi.

Doğu Ghouta sürekli ve yoğun bir bir şekilde hükümetin hava saldırılarıyla bombalanıyor… Ahmad’ın söylediğine göre, alternatif tarıma başlayan insanların çoğu kendilerini ve ekinlerini korumak için saksılarını, havadan açıkça görülmemeleri adına, gizlemek için yöntemler geliştiriyorlar.

Doğu Ghouta’da 30 yaşındaki eczacı Abu Ahmad, saksısı kısmen güneş almamasına rağmen, hala patlıcan salata ve domates yetiştirebiliyor.

“En zor kısım, ekim için doğru zamanı ve kullanılacak doğru ilacı öğrenmekti. Mesela bazı bitkilerim hangi ilacı kullanacağımı bilmediğim için soldu.” dedi.

Ağır savaş, sürekli hava saldırıları ve hükümetin kuşatması altındaki yıllar gösteriyor ki bölgenin savaş öncesi nüfusu 5 milyondan 500.000’e kadar düşmüş durumda. Çoğu savaştan Şam’ın diğer bölgelerine kaçtı veya daha ilerilere, Lübnan’a , Ürdün’e veya Türkiye’ye kamplara gitti, kimileri ise Avrupa’nın yolunu tuttu.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Youmna al-Dimashqi

Yeşil Gazete için Çeviri: Binnaz Çiftçi

(Yeşil Gazete, Syria Deeply)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.