ManşetTarım-Gıda

Karaot Tohum Derneği’nin yerli tohumu yaşatma mücadelesi

0

Karaot Tohum Derneği üyeleri, Yenipazar’da kurdukları sera alanında kaybolmaya yüz tutmuş yerli tohumların çoğaltılması için mücadele ediyor.

5

Aydın Denge.com’da yer alan Erdal Aydın’ın haberine göre Yerli tohumların yaşatılması için 2005 yılında İzmir Torbalı’da kurulan Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar ile dernek üyeleri, 2012 yılında Yenipazar’da kurdukları sera alanında yerel tohumların yaşatılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Yenipazar Belediyesi eski Başkanı Yüsran Erden’in katkılarıyla kurulan sera alanında 87 çeşit sebze ve bitki tohumu ile bu tohumların tüm çeşitlerini, tek tek köylerde yaşayan yaşlı üreticilere ziyaret ederek topladıklarını belirten derneğin kurucu üyesi Feray Karapınar, “Derneğimiz ilk olarak Torbalı’da kuruldu ve şuan 61 gönüllü üyesi mevcut. Burada üç yıl önce yerli tohumların korunması için, Yenipazar Eski Belediye Başkanı Yüsran Erden’in katkılarıyla 8 dekarlık bir alan oluşturduk ve belediyenin katkılarıyla çalışmalarımızı devam ettik. Belediye Başkanı Zafer Savcı’nın göreve gelmesinin ardından belediye olarak bize katkı sağlayamayacaklarını belirtti. Şuanda Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla çalışmalarımızı devam ediyoruz” dedi.

Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar

Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar

Dernek olarak Türkiye genelinde bin 100 köyü gezerek, bu köylerdeki üreticilerden yerli tohumları temin ettiklerini söyleyen Karapınar, “Amacımız yok olmaya yüz tutan yerli tohumlarımızın korunması ve çoğaltılması. Çünkü tamamen doğal, lezzet olarak alışılmış bir damak tadımız maalesef yok olmak üzere. Bir gün televizyonda izlediğim belgeselde, yerli karpuzumuzun yok olmak üzere olduğu anlatılmaktaydı. Ben bundan çok etkilendiğim için benim gibi düşünen 7 arkadaşımla kurduğumuz dernek ile yerel tohumların yaşatılması için mücadele başlattık. Her geçen gün büyüyen derneğimiz sayesinde, ‘tohum takas şenlikleri’ adı altında, üreticilerin evlerinde duran tohumları tekrar toprakla buluşmasını sağladık. Şimdi bu tohumlardan elde ettiğimiz fideleri tekrar üreticilerimize dağıtıyoruz. İlk yıl burada 280 bin, ikinci yıl 400 bin bu yılda 500 bin fideyi vatandaşlara dağıtacağız” diye konuştu.

Karaot Derneği üyesi Feray Karapınar, Bozdoğan’da yeni oluşturulan alanda da çalışmalarını sürdüreceklerini de belirtti

 

(Aydın Denge.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.