İklim KriziManşet

İklim için iyi haber: Fonlar, Fosil Yakıt Şirketlerini terk ediyor!

0

Paris’te devam eden İklim Zirvesi’nde 350.org ile Divest-Invest’in yaptığı açıklamaya göre, toplam 3.4 trilyon dolarlık varlığa sahip 500’den fazla kuruluş, fosil yakıt şirketlerine bundan sonra yatırım yapmayacağına ve var olan yatırımlarını durduracaklarına dair taahhüt verdiler.

350.org ile Divest-Invest’in fosil yakıt şirketlerinden yatırımları geri çekme kampanyası, uzun bir süredir devam ediyor, ulaşılan bu rakam rekor düzeyinde.

30

Zirve’nin ilk günü olan 30 Kasım 2015 Pazartesi günü, Bill Gates’in de aralarında bulunduğu birçok yatırımcı milyarlarca dolarlık bir koalisyon kurduklarını ve kaynaklarını temiz enerji konusundaki teknolojik gelişmelere ayıracaklarını açıklamışlardı.

“Paris için Yatırımını Geri Çek” kampanyası

Sadece bir yıl önce, Eylül 2014’te toplam mal varlığı 50 milyar dolar olan 181 kurum, fosil yakıt şirketlerinden yatırımları geri çekme sözü vermişti. Bu yıl, 21 Eylül’de New York’ta düzenlenen İklim Haftasına gelindiğindeyse bu sayının 400 kuruluşa çıktığı açıklanmış, fosil yakıtlardan yatırımını çeken kuruluşların toplam mal varlığının ise 2.6 trilyona ulaştığı belirtilmişti. 350.org ve Divest-Invest bu tarihte, “Paris için Yatırımını Geri Çek” kampanyası başlattıklarını da açıklamışlardı. 21 Eylül’den bu yana, sadece 10 hafta içinde, kampanyaya katılan kuruluş sayısı 500’ü aştı. Bu şirketlerin toplam malvarlığı ise 3.4 Dolar trilyon doları buluyor.

Fosil yakıt yatırımları hakkındaki gelişmeleri değerlendiren 350.org’dan Mahir Ilgaz  ise, İklim değişikliği aynı zamanda bir ekonomik sorun dedikten sonra ekledi, “Kamu ve şirketler bugüne kadar fonlarını fosil yakıt şirketlerinde değerlendiriyorlardı. Fonların fosil yakıtlardan geri çekilmesi bir yandan bize, fosil yakıt şirketlerinin artık karlı yatırımlar olmadığını gösterirken, diğer bir yandan fosil yakıt şirketlerinin artık ekonomik kaynak bulmakta zorlanacağını ortaya seriyor.”

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.