Köşe Yazıları

Al Al Al, Bu Vizeyi de Al

0

Dünyada dolaşım güç iş. Bir yerden bir yere gitmek için ülkeler nezdinde kırk takla atmak gerekebiliyor. Hele göçmeye çalışıyorsanız işiniz daha da zor.

Benim bahsettiğim yine tuzu kuru olan için. Onlar bir elçilikten, belki zorlanarak, ama yine de bir şekilde vize alabiliyorlar. En fenası çatışma, kuraklık, iklim değişikliği ya da ötekileş(tiril)me sebepleriyle bir yerde kısılıp kalanlar. Çaresizse Ege’yi ya da Akdeniz’i geçmeye çalışanlar böyle insanlar. Ya da dünyadaki bir başka sınırı.

Sınırlarına duvar örenler mi dersin (bkz. Avrupa Birliği, Roma İmparatorluğu), işgal ettiği bölgelere duvar çekenler mi dersin (bkz. Fas, İsrail), ya da sırf şansız bir isim ya da doğum yerine sahip olduğundan insanları kabul etmeyenler mi dersin (bkz. ABD, Avustralya) ya da türlü çatışmalardan ipleri koparanlar ve bu sebeple yıllardır hareket edemeyen insanlar mı? (bkz. Kuzey-Güney Kore, Fas-Cezayir). İşte son olarak bu kervana Türkiye ve Rusya katıldı.

İşin nasıl olduğundan bahsetmeyeceğim. Ne de olsa kanun yapıcıların fevriliklerine ve sırf birileri bunu yasa kitaplarına yazdıkları için suçun müdafaaya dönüşmesine alışığız. İnsanlık tarihi böyle. Ben ortalama bir insanın, mümkünse de dünyadan bir haber yaşayan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ve dolayısıyla Türkiye üzerinden daha güvenli yerlere kaçmaya çalışan çatışma bölgelerinin vatandaşlarının hareket hakkından bahsetmek istiyorum.

Bir baktım ki kapatmışlar

Bir zamanlar mesela, Suriye’ye vize kalkmıştı. Aslında Dışişleri Bakanlığının sitesine göre hâlâ resmi bir vize uygulaması yok. Ancak herhalde savaşma azmi ve gayreti içinde olanlar hariç sınırın bu yakasından diğer yakaya geçen pek yoktur. Diğer yönden de Suriye vatandaşı mültecilerin herhangi bir sınır kapısında aslında 90 gün süreyle kabul edilmeleri gerekiyor. Ancak zaten hukuk bir tek en savunmasız olana uygulanıyor değil mi?

Ya da bir zamanlar “AB’ye girmeden Hırvatistan’a kapağı atalım” diyen insanlar da artık mazide kaldılar. Mısır’ın kapıda uyguladığı vize alma işleminden de 2013’den beri eser kalmadı.

Mesela Libya ile Türkiye ve Ukrayna ile Türkiye arasında vize uygulaması yok. Negzel değil mi? Şimdi hakkını yemeyeyim ama, Brezilya, Japonya, Güney Kore, Arjantin, Peru gibi birbirinden güzel ülkeler Türkiye’ye vize uygulamıyorlar. Gidip dönmesi biraz pahalı olabilir tabii ama o kadar da olur canım n’olcek.

Ve işte şimdi Rusya. Şimdiye kadar başka yerlerden çoktan okumuşsunuzdur, ancak hızlıca hatırlatalım. Türkiye’nin en büyük ikinci ticaret ortağı Rusya, enerji konusunda tam demesek de neredeyse tamamen kendilerine bağlıyız. Bir de nükleer mevzusu var tabii. İki ülke arasındaki ticaret 2010 yılında (Nedense Dışişleri Bakanlığı sitesinde 2010 yılına kadar olan TÜİK verileri var) 26,1 milyar dolar imiş. Buna turizm ve bavul ticareti rakamları dahil değil. İnsanlar gelip gidemezken, ya da harekette zorlanırken n’olur, bilinmez.

Bu konu neden bu kadar önemli, vize alırız yeaa diyebilirsiniz. Konu alamayanlar, alamayacak olanlar. Dünyaya o sınırlar içinde dünyaya gelmeyi hiç arzulamamış olanlar. Kabul edelim, dünya kimleri için güzellikler ile doluyken, kimi için değil. Ülke diye insanların benimsediği ve fırsatta “Emperyalistler çizdi bu sınırı” klişesi ile anılan sınırlar, bazı yerleri açık hava hapishanelerine çeviriyor. Abartıyor değilim, Türkiye’de bundan farklı değil. Hem n’olacak, diyelim ki vize de aldınız, sayılı gün gelip geçiyor. Siz de başladığınız yere geri dönüyorsunuz.

Rakamlarla gezmek

Dünyanın kara kütlesi yüzey alanı 148,939,063.133 km2. Bu gezegen yüzeyinin 29.2%’una tekabül ediyor. Kalanı deniz, okyanus, buz kütlesi. Antarktika’nın 14,000,000 km2 yüzey alanı (kimsenin ilgilenmediği ne kadar ortada. Daha tam yüzey alanını bilmiyoruz yuvarlak bir şeyler yazıyoruz) da bu rakama dahil.

TC Vatandaşlarına Vize Uygulanan Kara Kütlesinin Kıtalara Göre Dağılımı

TC Vatandaşlarına Vize Uygulanan Kara Kütlesinin Kıtalara Göre Dağılımı

Yukarıdaki grafikler de kalan kara kütlesinin ne kadarına hangi kıtada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz gidebildiklerini gösteriyor. Açık renkli kısım vize gereken kara kütlesi, koyu renkli kısım ise vize gerekmeyen kara kütlesidir. Unutmadan bu verileri oluşturmak için gereken bilgileri Dış İşleri Bakanlığının sayfasından derledim. Şimdi bir de Dünya geneline bakalım.

1

Aslında hemen fark edilebileceği üzere dünyanın büyük kısmı bizden vize istiyor. En katı olan Okyanusya’daki ülkeler gibi görünüyor. Birkaç ada ülkesi hariç (onların da borçları ne umutlarla TC tarafından ödendi) bize kapalı, Avrupa zaten malum, Kuzey Amerika desen hak getire. Afrika şaşırtıcı şekilde TC ile iyi ilişkiler halinde değil. Bir tek emekçi Güney Amerika ve dost düşman ülkeleriyle ve şirin diktatörleriyle Asya ülkeleri kollarını açmış bizi bekliyor. Peki yaklaşık 17,000,000 km2’lik yüzey ölçümüyle Rusya’da kapılarını TC vatandaşlarına kapatınca ne mi oluyor.

2

Ne olacak vizesiz erişilebilecek alan dramatik şekilde azalıyor.
2016’ya 1 ay vakit kaldı. Bence devlet bu konuda daha çok gayret gösterip, küresel emisyonlarda yapamadığı azaltımı, kendi vatandaşının erişim hakkını azaltarak, hatta 2016 gelmeden sıfırlayarak pekala yapabilir. Performansın azı çoğu olmaz hem.

Ya da bildiği gibi yapsın. Zaten artık birer birer değil yüzer yüzey ölüyoruz.

22-Ali Serdar Gültekin

Ali Serdar Gültekin

You may also like

Comments

Comments are closed.