Uncategorized

1. Gün: Paris Zirvesinde Liderler, Gerçekler ve Pislikler

0

COP21 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin ilk günü (30 Kasım Pazartesi) liderlerin meydana (Le Bourget) çıkmasıyla heyecanla başladı. Heyecanlı çünkü liderlerin bu zirvelerin ilk gününden gelmesi görülmüş şey değil. Hatta iklim zirvelerinin yüz karası Kopenhag 2009’da liderler son gün gelmişti. İki hafta süren zirvede liderler genelde ikinci hafta katılım gösterseler de Paris’ten bir ‘iklim anlaşması’ çıkması için bağlılıklarını göstermek amacıyla böyle bir şov yapıldı. 195 ülkeden 150 lider katılım gösterdi.

Medya merkezleri kameralar ile doluydu, ortalıkta vızıldayan arılar şeklinde dolaşan güvenlik+medya+danışman+lider kümeleri dolaşıyordu, güvenlik üst seviyedeydi.

TSİ 13.00’de başlayan konuşmalar 21.00’de sona erdi ama kendi adıma ben TSİ 18.00 gibi hüsrana uğramıştım. Konuşmalar tamamen bilindik:

* Amerika Başkanı Obama her zamanki ‘Yes, We Can!’ (Evet, yapabiliriz!) konuşmasını yaptı,

* Çin Başkanı Xi Jinping Paris yeni bir başlangıç dedi (Ünlü yazar/gazeteci Naomi Klein’ın da dediği gibi 21 yıl geç kalınmış bir başlangıç),

* Rusya Başkanı Putin’in konuşması en azından iklim değişikliğinin varlığını kabul ettiği için övüldü,

* Hindistan Başbakanı Narendra Modi 100milyar dolarlık yeşil iklim fonundan payını istedi,

* Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan artık alıştığımız ‘artıştan azaltım’ hedefini yineledi.

En azından,

* Almanya Başbakanı Merkel şu ana kadar sunulmuş katkı paylarını iyi bir umut ışığı olarak değerlendirse de 2C hedefine ulaşılması yolunda zayıf olduğunu ve bu ardaki boşluğun Paris’te kapatılması gerektiğini belirtti. Eğer şu an verilen hedefler tutturulursa küresel ısınma tüm bilim insanlarının öngörülemeyecek tehlikelerin sınırı diye nitelediği 2C’yi aşıp 2.7C’yi bulacak.

* Pasifik ada ülkesi Kiribati Başkanı Anote Tong iklim değişikliği yüzünden yükselen suların batırdığı ülkesinde yaşayan insanları Fiji’nin mülteci alacağını müjdeledi. Kiribati daha önce Yeni Zelanda ve Avusturalya ile iklim göçü teklifiyle gitmiş ancak eli boş dönmüştü.

İklim Zirvesi ışıl ışıl bir ambalaj. O kadar cevreci ki ‘hiçbir yerde su satılmıyor’ (düzeltme: ilk gün su satılan iki yer keşfettim) bu yüzden girişte verilen hoşgeldiniz paketindeki matarayı yanınızda taşıyarak sebillerden su doldurabilirsiniz. O kadar cevreci ki plastik bardakların hepsi depozitolu, kaşıklar tahtadan, her şey geri dönüştürülebilir, ve sürekli bizlere bu zirveye gelmek için saldığımız karbonu sıfırlama çağrıları yapılıyor.

Bugün ise bu satırları bomboş bir medya merkezinden yazıyorum çünkü liderler ve peşlerindeki basın ordusu özel jetleriyle evlerine döndüler (acaba onlar karbon ayak izlerini sıfırladılar mı?) ve asıl müzakere işini müzakerecilere bıraktırlar. 21 yıldır bir türlü sonuca varamayan müzakerecilere.

Oysa ki gerçekler bambaşka. Brandalism grubu COP21’in ilk gününde Paris’teki 600 reklam panosunu aşağıdaki afişlerle donattı:

Fosil yakitlarin etkisini biliyorduk ama inkar ettik

Fosil yakıtların etkisini biliyorduk ama kamuoyuna inkar ettik.

 

Temiz surun (ya da rol yapin)

Temiz sürün (ya da sürermiş gibi yapın) Karbon salımlarımız hakkında yalan söyledik çünkü iklim değişikliği umrumuzda değil.

Uzgunuz Yakalandigimiz icin

Üzgünüz – yakalandığımız için.

 

Iklim deneyimlerinden canli!

İklim deneyimini yaşayın!

 

Bill_Posters_Angel_Front_WEB

 

Bill_Posters_Osbourne_2_WEB
Birlemiş Krallık Şanselörü George Osborne

Bill_Posters_Shinzo_WEB_1

Japonya başbakanı Shinzo Abe

Reklam panolarından bazıları müzakerelerin devam ettiği Le Bourget’nin hemen önünde:

Olaganustu Hal

Olağanüstü Hal

 

Yesil Badana

Yeni ve gelişmiş Yeşil Badana! Pis ürünlerin üzerinden geçin

 

False Solutions (Yanlış Çözümler) ise her zamanki gibi COP21 sponsorlarının pisliklerini ortaya döküyor:

GDF-Suez – Engie: 30 Kömürlü termik santrali var ve Fransa’nın emisyonlarının yarısından sorumlu. Türkiye’de de bir termik santral planını baskılar sonucunda geri çekti.

Renault-Nissan: Yönetim Kurulu Başkanı AB’nin daha sıkı araç emisyon hedeflerinin düşürülmesi için lobi başı.

Avril: Tarım şirketi, 7.3 milyar Euro cirosu var, küçük çiftçilere engel oluyorlar.

Suez: Kaya gazı destekçisi

Coca-Cola: Fakir ülkelerin sularını sömürüyor.

Yine de enseyi karartmayalım, belki Paris’ten bir anlaşma çıkar.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.