EnerjiManşet

Gelişmekte olan piyasalardaki temiz enerji yatırımları zengin ülkeleri ilk kez gölgede bıraktı

0
Fotoğraf: Greentech Media

Julia Pyper tarafından Greentech Media‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Çağdaş Özhan‘ın çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Yeni bir BNEF(Bloomberg New Energy Finance) araştırması Paris’te gelecek günlerde iklim tartışmalarının artacağını gösterdi.

Fotoğraf: Greentech Media

Fotoğraf: Greentech Media

Yeni bir BNEF raporuna göre yükselen ekonomiler geçen yıl ilk defa daha zengin ülkelerden daha çok temiz enerji yatırımı aldı.

2014’te Climatescope raporu üzerine çalışılan gelişmekte olan 55 ülke 126 milyar ABD doları temiz enerji yatırımı topladı (ki bu 2013 değerlerinden 35,5 milyar ABD doları veya %39 daha fazla demek ).

Bu ülkeler 2013’e göre %21’lik bir artışla toplamda 50,4 gigawatt temiz enerji kapasitesine ulaştılar. İlk defa gelişmekte olan ülkelerdeki piyasaya sunulan yenilenebilir enerji kapasitesi daha zengin olan İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkelerini geride bıraktı.

Ayrıca bu yatırımların büyük çoğunluğu OECD ülkelerinden gelmedi. Tam tersine yatırımlar gelişmekte olan ülkelerden diğer gelişmekte olan ülkelere gerçekleşti ve 2013’te 53 milyar ABD doları olan yatırım 2014’te 79 milyar ABD dolarına ulaştı.

Çin burada çok büyük bir rol oynadı. Geçen sene, Çin kendi yenilenebilir enerji üretim kapasitesine 35 gigawatt ekledi. Bu rakam ABD, İngiltere ve Fransa’nın geçen sene ki temiz enerji üretim projelerinin toplamından daha fazladır.

Raporun temiz enerji hesaplamalarında büyük su gücü projeleleri yer almadı. Bunun yerine proje yazarları daha hızlı elde edilebilen güneş, rüzgar ve diğer temiz enerji kaynaklarına odaklandılar.

ren2

[ Su Gücü Projeleri Toplam Kapasitesi (GW) ve Climatescope ile OECD ülkeleri için yıllık büyüme oranı ] Kaynak: Bloomberg New Energy Finance

[ Su Gücü Projeleri Toplam Kapasitesi (GW) ve Climatescope ile OECD ülkeleri için yıllık büyüme oranı ] Kaynak: Bloomberg New Energy Finance

Bu bulgular bu hafta Paris’te gerçekleşecek olan, konu önceliğinin daha zengin ülkelerin küresel ısınma tehditine karşı daha az gelişmiş ülkelere yapacakları yardımların olacağı, iklim konuşmaları için kayda değer içerikler sunmaktadır.

ABD BNEF araştırma başkanı Ethan Zindler bir e-postasında şunları yazdı: ‘’Paris toplantısı üzerine bu raporda çok güzel haberler var. Gelişmekte olan piyasa gerçek anlamda temiz enerji kaynakları için yatırım odağı olabilmekte.’’ ‘’Daha da güzel olan şey ise bu odağın küresel ısınma kaygılarından çok diğer faktörlerden kaynaklanmasıdır.’’

Teknolojik harcamaların azalması doğal kaynakların azalmasıyla birleşince yenilenebilir enerji kaynakları en ucuz seçenek oldu, diye ekledi.

Örnek vermek gerekirse güneş enerji panellerinin fiyatları yıldan yıla %15 düşmüştür. Bu durum elektirik fiyatlarının yüksek olduğu güneşli yerlerde güneş enerjisini fosil-yakıt enerjisi ile yarışır hale getirmiştir. GTM (Greentech Media) araştırmasına göre dünya çağında 2014’te watt başına 2,16 ABD doları olan güneş enerjisi panellerinin maliyetleri %40’lık bir düşüşle 2020 yılına gelindiğinde watt başına 1,24 ABD doları değerine düşücek.

Bir çok gelişmekte olan piyasanın yenilenebilir enerji kaynaklarına alışması enerji güvenliğine bağlıdır. Bazı durumlarda ülkeler kömür, gaz ve benzin ithalatına bağımlıdır fakat bu ürünlerin fiyatları ve sağlanması çok hareketli ve bozulmaya açıktır.

İstek arttıkça çok yönlü gelişim bankaları gelişmekte olan piyasa için temiz enerjiyi finanse etme yönünde gelişmişlerdir. Dünya Bankası, EximBank (ABD İhracat-İthalat Bankası), Yurtdışı Özel Yatırım Kuruluşu (OPIC) ve diğer bankalar Birleşmiş Milletler’in öncü atılımları dışında başarılı yatırımlarda bulunmuşlardır.

Ancak yenilenebilir enerji hala Birleşmiş Milletler iklim konuşmalarında odak noktası olacaktır.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) bu hafta yayınladıkları bağımsız bir raporda küresel ısınmayı 2 derece sınırının altında tutmak için gereken gaz salınımını azaltma hususunda 2030’a kadar yenilenebilir enerjilerin %36 arttırılmasının bu azalmanın yarısını karşılayabileceğini sundu. Diğer yarısını ise enerji-verim hesaplamaları karşılayabilir.

Dünya genelinde yenilenebilir enerjinin %36’lık bir artışı için toplam payın 6 kat arttırılması gerekmektedir. Bu küresel yatırımın 2020’ye kadar 500 milyar ABD dolarına ulaşması ve devamında 2021’den 2030’a kadar üç kat artarak 900 milyar ABD dolarına ulaşması gerekmektedir. BNEF’e göre 2014’te temiz enerji yatırımları 310 milyar ABD dolarını bulmuştur.

Şu anki yıllık yenilenebilir enerji yatırımı ve 2030’da ulaşılması gereken. [ Milyar $ ] Enerji - Sanayi - İnşaat - Taşıma - Olağan - Durumlar

Şu anki yıllık yenilenebilir enerji yatırımı ve 2030’da ulaşılması gereken. [ Milyar $ ]
Enerji – Sanayi – İnşaat – Taşıma – Olağan – Durumlar

Birçok yetkili 10 yıllarca denetimsiz fossil-yakıtları kullanan zengin ülkelerin dünya genelinde bu arınmayı finansal olarak desteklemek zorunda olduklarını düşünmekte. Bu zenginliğe ‘sahip olan’ ve ‘sahip olmayan’ ülkeler dünya çapında bir küresel ısınma değişikliğinde anlaşılamamasının asıl sebepleridir.

Zindler’e göre BNEF Climatescope raporu tartışmanın şekillenmesine yardımcı olmuştur.

Gelişmekte olan piyasaya yapılan yatırımların 126 milyar $’ın %70’inin Çin’e yapıldığını söyledi. Geri kalan ‘BRIC’ ülkelerini ( Brezilya, Rusya ve Hindistan ) sayacak olursak toplam 100 milyar $’a denk gelmekte. ‘Orta-gelirli’ ülkelere yapılan yatırımlarda sayıldığında toplam iyice artmaktadır.

Bu durumda temiz enerji yatırımları büyük uluslararası bir iteleme olmadan kendi kendine de artabilmektedir ve ‘gelişmişlik düzeyi çok az olan ülkeler bu yatırımın genel toplamından sadece çok küçük bir kısmını oluşturmaktadırlar’ dedi Zindler.

Ekledi: “Bu ‘sahip olan’ ve ‘sahip olmayan’ ülkeler arasında ki çekişme Çin ve Hindistan gibi ülkelerin daha fazla yatırım almak için yaptıkları kurmacası diye düşünmekteyim. Gelişmekte olan ülkeler ve ‘Orta-gelirli’ ülkeler bu konuda uluslararası bir adım olmadan gerçekten yol katetmektedirler. Fakat fakir ülkeler geride kalarak ritime ayak uyduramamaktalar.”

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Julia Pyper

Yeşil Gazete için Çeviri: Çağdaş Özhan

(Yeşil Gazete, Greentech Media)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.