EnerjiManşet

Keystone projesi geri teperken Alberta yenilenebilir enerjiye yüzünü dönüyor

0
Christopher Guly tarafından Los Angeles Times‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Nilüfer Sezgin Ağaç‘ın çevirisiyle  sunuyoruz.
***
Amerika Birleşik Devleti Hükümeti’nin Keystone XL boru hattı projesini reddede soğuk duş etkisi yaratan kararı sonrası, Kanadalı Alberta eyaleti lideri katran kumu kaynaklı emisyonları kısıtlayan ve kömürden yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşümü başlatan kararlı bir iklim değişikliği planı açıkladı.
Beyaz Sarayın TransKanada'nın Keystone XL boru hattı antlaşmasını redetmesi sonrası Kanadalı Alberta eyaleti yenilenebilir enerji için yeniden baskı yapacaklarını açıkladı. Fotoğraf: Jeff McIntosh/Associated Press

Beyaz Sarayın TransKanada’nın Keystone XL boru hattı antlaşmasını redetmesi sonrası Kanadalı Alberta eyaleti yenilenebilir enerji için yeniden baskı yapacaklarını açıkladı. Fotoğraf: Jeff McIntosh/Associated Press

Batı Kanada eyaleti 1.başkanı Rachel Notley’in Alberta Eyaleti başkenti Edmont’da yaptığı açıklamaya göre, ”Bugün sonunda dünyanın en büyük problemini çözmek için yola çıktığımız gündür. ‘Bugün bir sorunumuz olduğunu redetmeyi bıraktığımız gündür.”
Seçimlerden 6 ay önce Notley’in sol merkezli yeni demokrat hükümeti tarafından atanan İklim Değişikliği Danışma Paneli’nin planlarına göre Alberta eyaleti kömür emisyonlarını 2030 yılına kadar kademeli olarak azaltacak. Kömür odaklı elektriğin üçte ikisini özellikle rüzgar gücü olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ile değiştirilecek.
Alberta eyaleti 2017 yılından başlayarak her bir ton karbondioksit salımına 20 Kanada doları vergi koyacağını, bu vergiyi 1 yıl sonrasında da ton başına 30 Kanada dolarına arttıracağını açıkladı. Bu verginin fiyatlar üzerinde galon başına benzin fiyatlarını 2 sent arttıracağı tahmin ediliyor. Bu vergi, araçlar ve ev kullanımı da dahil olmak üzere geniş bir karbon emisyonu kaynağına uygulanacak.
Şu anda sadece 100.000 ton üzeri karbon salımı yapan firmalar yıllık olarak cüzi bir vergi ödüyor.
Netley, karbon fiyatlama stratejisinin Kaliforniya ve Kanada’nın Fransızca konuşulan eyaleti Quebec’te uygulanan plana benzerlik gösterdiğini belirtti.
Alberta eyaleti hükümeti, şu anda katran kumu kaynaklı olarak gerçekleşen yıllık 70 megaton olarak karbon emisyonları için 100 megaton toplam emisyon limiti koymayı planlıyor.
Notley’in konuşması sırasında vurguladığı bir nokta da ABD Başkanı Obama ve çevre toplum kuruluşları tarafından Alberta ham petrolünün kirli olarak tanımlanması oldu:
”Bu, hatalı hükümet politikalarının bize kazandırdığı bir derstir. Biz tek bir pazarı olan denize kıyısı olmayan bir enerji  üreticisiyiz. Daha iyisini yapmaya ihtiyacımız var ve daha iyisini yapacağız.”
Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Kanada’daki çevre örgütleri Alberta’nın dönüm noktasını açıklayan bu bildiriye övgüler yağdırdı:
Washington temiz tabanlı enerji grubu üyesi Oil Change İnternational’in yürütme kurulu direktörü Stephan Kretzman ”Güneş katran kumu sektörü üzerine batıyor” dedi. ”Alberta’da yüksek maliyet, yüksek karbon, yüksek riskli katran kumunun yerini temiz, güvenli yenilenebilir enerjiye bıraktığını görebileceğimiz günler mümkün olacaktır.”
Kretzman, Alberta’dan Amerika Birleşik Devletleri Körfez Kıyısı’na günde 800.000 varil ham petrol teslim etmesi planlanan Keystone XL’in, iklim etkileri sebebiyle durdurulan ilk petrol projesi olduğu ve bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti.
Forest Ethics Kanada direktörü Karen Mahon, karbon kirliliği üzerine fiyat ve regulasyon limiti konularak kömürden yenilenebilir elektriğe geçiş ile Alberta eyaletinin “iklim yükü olmaktan iklim lideri olmayı” hedeflediğini iletti .
Planın bir sonucu olarak günlük 3 milyon varil ham petrolün yeraltında kalacağını iletti: ”Bu, Alberta ve Kanada için oyunun kurallarının değişmesidir.”
Notley, Pazartesi günü diğer 9 Kanada eyalet  başkanları ile bir araya geldi ve 3 bölge temsilcisi ile Ottowa’da yeni seçilen liberal başbakan Justin Trudeau ile buluştu. 30 Kasımda Paris’de başlayacak Paris İklim Zirvesi’ne (COP21) katılacak Trudeau ve eyalet başkanlarının ajandalarındaki gündem başı maddesinin iklim değişikliği konusu olması bekleniyor.
Geçtiğimiz Pazar günü, Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Catherina Mc Kenna, Alberta eyaleti iklim değişikliği eylem planının doğru yönde atılan güçlü ve pozitif bir adım olduğunu, iklim değişikliği konusunda Kanada’nın hazır olduğuna dair doğru bir sinyal olduğunu iletti. Verdiği demeçte, Kanada’nın, Alberta eyaletinin kömürden aşamalı olarak çıkmayı hedefleyen girişimini geliştireceğini ve ülke genelinde kömür gücü kullanımını azaltma stratejisi üzerine gideceğini iletti.
Trudeau, Paris İklim Zirvesi’nden sonraki 90 gün içinde Kanada İklim Değişikliği Stratejisi’nin açıklanacağını bildirdi. Kanada hükümetinin eyalet ve bölge yönetimleri ile sera gazı salımlarını azaltmak ve temiz teknolojiler üzerine yatırımı arttırmak için karbon fiyatlandırması yapabileceğini açıkladı.
May, Alberta eyaletinin kademeli İklim Değişikliği Stratejisi’nin Trudeau’yu COP21’de liderlik rolüne taşıyacağına inanıyor. May, Stephen Harper’ın muhafazakar hükümeti döneminde 2011 Kyoto Anlaşması’ndan çekilen ve “G7’nin en zayıf ve isteksiz sera gaz emisyon azaltım hedefi olan, 2030 yılına kadar 2005 yılı sera gazı emisyonları seviyesinin %30 altını hedefleyen” Kanada’nın yeni enerji açılımını müzakere etmesinin, diğer ülkelerin kendi politikalarını gözden geçirmesine sebep olacağını söylüyor.
Geçen hafta Manila’da düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama ile bir konferansa katılan Trudeau, iklim değişikliği alanında savaşan pozitif bir aktör olacaklarını ve yenilenebilir, akıllı enerji yatırımları etrafında şekillenen bir geleceğin olabileceğini göstermenin öncelikleri olduğunu söyledi. Aynı konferansta Obama gazetecilere hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Kanada’nın karbon emisyonlu enerji kaynaklarından hızla uzaklaşması gerektiğini söyledi.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Christopher Guly

Yeşil Gazete için Çeviri: Nilüfer Sezgin Ağaç

(Yeşil Gazete,  LA Times)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.