EnerjiManşet

Avrupa’nın en büyük sigorta şirketi Allianz, fonlarını kömürden çekiyor

0
Fotoğraf: Pixabay

Megan Darby tarafından Climate Home‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hilal Işık‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

2 trilyon Avro değerindeki varlık yöneten Münih merkezli sigorta şirketi, 4 milyar Ayro’yu temiz enerji yatırımlarına kaydıracağını duyurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Fotoğraf: Pixabay

Allianz sigorta şirketi üst düzey yetkililerinden birinin Alman devlet kanalı ZDF’ye yaptığı açıklamaya göre şirket önümüzdeki altı ay boyunca kömür şirketlerine olan yatırımlarını çekecek. 2 trilyon Avro değerindeki varlıkları yöneten Münih merkezli sigorta şirketi, gelirlerinin ya da güçlerinin %30’dan fazlasını kömürden elde eden madencilik firmaları ve kamu kurumlarını elden çıkaracak. Şirketin baş yatırım yetkilisi Andreas Gruber önümüzdeki birkaç yıl içinde rüzgar enerjisi yatırımların 4 milyar Avro’ya varan şekilde ikiye katlanacağını söyledi.

Dünya liderlerinin Paris’te biraraya gelerek küresel iklim sözleşmesini tartışmasından bir hafta önce eylemciler düşük karbon değişikliği haberini mutlulukla karşıladılar.  350.org’dan Nicolo Wojewoda, “Dünyanın en büyük sigorta şirketi olarak Allianz, risk hakkında bir iki şey bilir. İklim için, gezegeni yıkıma götüren bir endüstriye yatırım yapmaktan daha büyük bir risk yoktur. Kömürden tecrit yüreklendirici bir ilk adımdır. Ancak tüm fosil yakıt rezervlerinin %80’inin, tehlikeli ve geri dönüşü olmayan iklim değişikliğini önlemek için yer altında kalması gerekmektedir.”

Finans devi Allianz, şimdiye kadar çevreye en çok zarar veren fosil yakıttan vazgeçişini açıklayan en büyük varlık yöneticisi. Onu, Mayıs ayında 500 milyon Avro değerindeki kömür işletmelerini satmayı taahhüt eden Fransız mevkidaşı Axa ve Norveç’in 900 milyar dolar değerinde servet fonu takip ediyor.

Toplamda tahminen 2,6 trilyon ABD doları değerindeki fon tamamen veya kısmen Eylül ayına kadar fosil yakıtlardan çekilmesini taahhüt etti.

Ahlaki olarak iklime zarar veren sektör ile bağları koparma duruşu, kömürün son zamanlarda değer kaybetmesiyle birlikte yükselişe geçti. Çin’den gelen talep artışının yavaşlaması, küresel kömür fiyatlarını 2011’deki düzeyinin yarısına kadar indirdi.

Bloomberg Yeni Enerji Finans’ın kurucusu Michael Liebreich Salı günü düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında kömür hisselerini satın almış olanların bugün yapmış oldukları yatırımın %75’ini kaybettiklerini ifade etti.

Allianz Grup web sitesindeki bilgilere göre 147,000 çalışana sahip ve 70’den fazla ülkede faaliyet göstermekte.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Megan Darby

Yeşil Gazete için Çeviri: Hilal Işık

(Yeşil Gazete, Climate Home)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.