Ekolojik YaşamManşet

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nin dördüncü Ankara randevusu şenlikli geçti

0

Sürdürülebilir Yaşam Kollektifi tarafından bu yıl 20 ilde eş zamanlı olarak 20 – 22 Kasım tarihlerinde düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Ankara organizasyonunu 350 Ankara İklim Aktivist grubu ve İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi birlikte yürüttük. İMO Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen festivale Ankaralıların ilgisi büyüktü. Her meslek grubundan, her yaştan izleyici kimi zaman ikinci salonu bile doldurarak sürdürülebilirlik meselesinin, iklim değişikliği gibi hepimizin meselesi olduğunu ispatladı.

51

Bu yıl Ankara’da 4. kez gerçekleştirdiğimiz festivalde Ankaralı izleyicilere 29 film, 4 söyleşi, 4 müzik dinletisi ve 4 filmin sesli betimlemesinden oluşan bir seçki sunduk. Sürdürülebilirliğin herkesin meselesi olduğu noktasından yola çıkarak görme engellilerin de filmleri izlemesini sağlayabilmek için 4 filmde canlı sesli betimleme yaptık. Engelleri kaldırmak için başlattığımız bu çalışmada çok sayıda izleyicimiz de kendilerine verilen göz bantları ile bu deneyimi yaşama şansı buldu.

52

Festival farkındalık yaratmak değil, doğru bilgiyi yaymak ve bu bilgiden ilham alarak yeni arayışların peşine düşme serüveni olarak okunabilir. Türkiye’de 2010 da yapılan anketlerde iklim değişikliğini ciddi bir sorun olarak görenler %74 iken, 2015’de bu oran %37’ye düştü. Hem de aşırı iklim olayları daha sık ve daha şiddetli yaşanırken ve bu olaylardan sonra iklim değişikliği daha çok telaffuz edilmesine rağmen ciddiye alma yarıya düştü. 2010’dan bu yana yapılan bir çok “farkındalık projesi” aslında kaynakların sınırlı olduğunu, doğanın bir kaynak olmadığını ve iklim değişikliğine dair çözümleri doğru bilgi ile ortaya koymak yerine meselenin görünürlüğü üstüne çalışmalar yaptı. Durum böyle olunca, daha yeşil bir araba ile ulaşımı sağlayabileceğimiz, daha verimli bir buzdolabı ile iklim değişikliğini durdurabileceğimiz, sistemi sorgulamadan alışkanlıklarla sorunu çözebileceğimiz illüzyonu sorunu hafifletti.

53

Festivalde izlediğimiz filmlerle ise çok daha ötesini, dünyadaki mücadeleyi , mevcut karbon ekonomisine alternatif çözümleri izleyicilere aktararak yapabileceğimiz çok şey olduğunu gösterdik.

54

Kum Savaşları” filmi ile kumun sadece üzerinde güneşlendiğimiz bir doğal kaynak olmadığını, konutların, yolların yapılması için nasıl acımasızca yok edilerek metaya dönüştürüldüğü gördük. Türkiye’deki kum savaşlarını ise Prof Dr. Mustafa Tokyay’dan dinledik.

57

İklim değişikliğinin geldiği noktayı aktivistler ve bilim insanlarının ağzından “Hayatta Kalma Bilgeliği” filmi ile izleyip, Türkiye’nin mevcut karbon merkezli büyüme çıkmazını, yani hayatta kalma aritmetiğini Önder Algedik’ten öğrendik.

H2Omx from Surdurulebilir Yasam on Vimeo.

Şehirler planlanırken “sürdürülebilirlik” kavramının dikkate alınmaması sonucu, göl yatağına kurulu Meksiko City’nin nasıl susuz kaldığını, her büyük yağmurun ardından ise sel baskınları ile karşı karşıya geldiğini “H2O MX” filmi ile gördük. Bizim şehirlerimiz suyu kaç km uzaktan getiriyor, hangi vadileri susuz bırakıyor ve ne kadar daha suyumuz kaldı sorularını ise Hasan Akyar ile konuştuk.

55

3 gün süren festivalde gösterilen filmler, hayata ve doğaya bakışımızı yeniden ele almamız gerektiğini ve hiç zaman kaybetmeden bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu bir kez daha hatırlattı. Hayat felsefimizi değiştiren umudumuzu artıran, ilham veren nice festivallere…

58-Tulin-Yildirim

 

Tülin YILDIRIM
350 Ankara Aktivisti
SYFF Ankara Organizasyonu

You may also like

Comments

Comments are closed.