ManşetYerel

Fındıklı sahiline şantiye değil ‘Veysel Atılgan Çocuk Parkı’

0

Kabataş – Mecidiyeköy hattı metro inşaatı dolayısıyla şantiye alanına çevrilmek istenen Fındıklı Parkı‘na Beyoğlu Savunması‘nın yaptığı çağrı ile 22 Kasım Pazar günü yurttaşlar tarafından çocuk oyun alanı yapıldı. Parka, Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Veysel Atılgan‘ın adı verildi.

55

İstanbul’un Avrupa yakasında Beşiktaş’a kadar sahilde tek çocuk oyun alanının ve yeşil alanın bulunduğu, insanların deniz ile buluşabildiği ve nefes alabildiği Fındıklı Parkı başta olmak üzere Kabataş sahilindeki tüm yeşil alanlar ve parkların, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “metro” inşaat şantiyesi haline getirilmek üzere yapımcı şirkete teslim edildiği ‘fiilen’ ortaya çıktı. Bulunduğu konum itibariyle belki de en sık kullanılan yeşil alanlardan birinin toplumsal etkisi gözetilmeden kent yaşamından alıkonması tepki çekti.

Ağaçlar sökülüp taşınıyor

59

Fındıklı Parkı ve sahil şeritleri de dahil olmak üzere Kabataş İskelesine kadar toplam 15284,37 m2’lik tüm sahil parkı ve yeşil alanların, ağaçları da “sökülüp taşınmak” üzere Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı inşaatının çalışma ve şaft yerleri şantiyesi olarak yüklenici şirkete teslim edildiği öğrenildi.

Şantiye değil ‘Kentsel Sit Alanı’

56

Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında İBB tarafından şantiye muamelesi gören alanın Karaköy’den Beşiktaş’a kadar sahilde tek çocuk oyun alanının yılların koruyarak büyüttüğü ağaçların ve yeşil dokunun bulunduğu, kentin ve kent halkının deniz ve sanat ile buluşarak nefes alabildiği yegane alan olduğuna ve bu özellikleri nedeniyle bu bölge İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 7 Temmuz 1993 gün ve 4720 sayılı karar ile “Kentsel Sit Alanı” olarak ilan edildiğine yer verildi.

Çocuklar kendi parklarını kurdu

60

22 Kasım Pazar günü Beyoğlu Kent Savunması’nın çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar kaldırılan çocuk parkı yerine tekrar oyun alanı yapmaya başladı.

53

Oyun alanı hazırlanırken atık lastikler dizildi ve boyandı. Kuşlar için yem yerleri hazırlanıp ağaçlara asıldı. Parkın bazı bölgelerine bitki ve çiçek tohumları ekildi.

54

Çocuklarla birlikte bir yandan oyunlar oynanarak bir yandan çalışılarak tamamlanan parka, Ankara’daki katliamda yaşamını yitiren Veysel Atılgan‘ın adı veridi.

Çocuklar anlatıyor

 

Haber: Beste Bal

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.