Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Baget ekmeği- Sevin Turan Bettscheider

0

Uzun, ince ve kıtır kabuklu Fransız ekmeği olan  baget (Baguette) ekmeğinin birçok yapım tekniği var fakat ben hamuru bir gece öncesinden yapıp dolapta bekleterek denedim. Az maya kullanarak hamurun yavaşça soğuk ortamda kabarmasını sağladığımızda ekmeğin lezzet ve yapı olarak kalitesini artırmış oluyoruz.

Un olarakta tadı daha aromatik olan Almanya’da dinkelmehl olarak geçen unu kullandım. Dinkel;  Türkiye’de spelt buğdayı veya kavılca buğdayı olarak geçiyor. Kavılca, dünyanın en eski buğday türlerinden birisi. Protein,vitamin ve mineral açısından diğer unlardan daha zengin bir içeriğe sahip. Unutulmaya yüz tutmuş bir buğday türüyken günümüzde diyet ve sağlıklı beslenme için yeniden organik marketler de satılmaya başlanmış. Fiyatlarına şöyle bir baktım 500 gr un 8 TL civarında. Biraz şaşırdım açıkçası çünkü ben burada normal marketten aldım bu unu ve 1 euro civarındaydı (1kg). Organik olanı da 2-3 euro ya bulabiliyorsunuz.

Son birkaç seferdir evde ekmeği bu yöntemle yapıyorum çünkü bekleme süresi hariç yapımı çok kolay ve çok lezzetli.

Malzemeler:

500 gr kavılca buğday unu(dinkelmehl)

300 ml su (300-350 ml)

10 gr yaş maya

1,5 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Mayayı su ile açıp, bütün malzemeyi yumuşak ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar yoğurun.(ne çok sert kıvamlı ne de çok yapış yapış kıvamlı olmayacak.)

Ekmeği birkaç kez deneyerek kıvamını bulmaya çalıştım. Her seferinde aynı marka unu kullanmama rağmen bazen suyu az geldi bazen fazla. O yüzden su oranı değişebilir. Ayrıca her unda kıvam değiştiği için farklı bir çeşit un kullanacaksanız suyun tamamını bir seferde eklemeyin. Ben genelde 320-330 ml su kullanıyorum.

  • Kapaklı bir kapta veya kabı streç filmle sararak hava almadığından emin olun ve dolaba koyun. Ertesi gün dolaptan çıkarın ama gazını alma işlemi uygulamadan hamuru ikiye ayırıp uzun baget şeklini verin. ( 2 adet baget)
  • Oda sıcaklığına biraz bekleyin. (30-40 dk) Fırını 220 dereceye ayarlayın , ısınan fırına ekmekleri  koyarken tabana ayrı bir kapta su koyun. 15 dk 220 derecede pişirin, kapısını açmadan ısısını 200 dereceye düşürün ve 15 dk daha pişirin.
  • Ekmek yemeye hazır . Afiyet olsun.

40-Sevin-Turan-Bettscheider

 

 

Sevin Turan Bettscheider

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.