Köşe Yazıları

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali için “teker”ini kapan geldi – Serdar İskit

0

“Geçen yıl da yapmıştık, güzel de olmuştu” diyerek bu yılın Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali hazırlıkları esnasında bisikletli tanıtım turunu düzenlemeye karar verdik.

19

Sürdürülebilir Yaşam ve Bisiklet neredeyse özdeş hale geldi fosil yakıtlı araç hegemonyasındaki dünyada. Festivalin özü gereği, festivalin kendisinin kaynak tüketimi ve sera gazı salınımına olabildiğince az yol açması konusunda hassas davranıyor düzenleme ekipleri, ellerinden geldiğince.

Bu düşünce ile doğmuştu geçen sene bisiklet ile tanıtım fikri. Elbette ekipte dört bisikletçinin olmasının katkısı da olmuştu. Tanıtım için bisikletle doşatırılabilen ilan panoları, bisikletlilerin program kitapçığını dağıtması ile hem Festival tanıtılıyor hem de bisklete, bisikletliye dikkat çekilmiş oluyordu.

20

Festival öncesi bir de sokaklarda şenlikli bir tanıtım yapalım demiştik, aklımıza yine bisiklet geldi. Öyle ya, dikkat çeken bir bisikletçi kitlesi ile “festival geliyooor” diye sokaklarda arabaların homurtularını, şehrin uğultusunu bastırmak iyi fikirdi doğrusu. Öyle de oldu gerçekten. Adana’daki bisiklet toplulukları bir dediğimizi iki etmeden canla başla sarıldılar organizasyona ve geçen yılın o keyifli bisiklet turu gerçekleşiverdiydi.

“Birbirimizi değil kendimizi geçelim”

Bu yıl önce biraz şüphe ile bakıp, “kendimizi tekrar mı olur?” sorusu etrafında azıcık tur attıktan sonra bunun hayırlı bir tekrar olduğu kararı ile yine Adana’lı bisiklet dostlarımıza haber uçurduk. Adana Bisiklet Topluluğu (ABİT), Perşembe Akşamı Bisikletçileri (PAB) ve Yeşil Pedal grupları “birbirimizi değil kendimizi geçelim” şiarı ile kolları sıvayıp giriştiler organizasyona.

24

Malum duyuru kanallarından “tekerini kap gel!” çağrısı geçilerek etkinlik günü olan 15 Kasım Pazar günü saat 13.00’de Atatürk Parkı’nda buluşulmak üzere haberleşildi. Adanaca diyebileceğimiz bir dil vardır ve o lisanda bisikletin karşılığı “teker”dir.

Gezegen de sanki hayırlı işler için yardımcı oluyor, yazdan bir gün gibiydi Pazar. PAB’dan Tekin Güleken, ABİT’den İzzet Altınsoy ve Yeşil Pedal’dan Ferhat Kılınç ile buluştuk. Pano çeken ve üç tekerli tanıtım bisikletleri ile yerleştik parka.

21

Yüze yakın bisikletçi dostun cıvıltıları ile şenleniverdi park. Birkaç küçük gösteri ile, çocukların heyecanı ile şenlik devam etti. Bu yıl çocuk bisikletçilerimizin sayısı artmıştı. Bu vesile ile deneyimli bisikletçiler onlara toplu biniş kuralları, güvenli sürüş ilkelerini aktardılar.

Adana milletvekillerinden Zülfikar İnönü Tümer de tekerini kapıp gelmişti. Festival logolu bez çantalarda kumanyalar dağıtıldıktan sonra bisikletlerimize atlayıp yola koyulduk.

22

Atatürk Parkı’ndan başladığımız tanıtım sürüşünün güzergahı için Adana’nın en kalabalık caddeleri seçildi. Böylece caddelerin sadece arabalara ait olmadığının etkin bir demonstrasyonu yapılırken Festivalin çok sayıda hemşerimiz tarafından farkına varılmasının da sağlanmasını hedeflemiştik.

Gerçekten kalabalık bisiklet grubu ile tek şeridin tamamını bir süreliğine de olsa işgal ederek, diğer taraftan megafon ile bisiklete ve Festivale dikkat çekerek 15 km’lik yolu coşku ile tamamladık. Ertesi gün yerel görsel medya kanallarında ve yazılı basında çıkan haberler ile de sürüşümüzün başına eklediğimiz “tanıtım” sözcüğünün boşa düşmediğini, bir hareketle iki kuş cıvıldattığımızın şükranı ile doldu yüreklerimiz.

23

Tüm emeği geçenlerin, pedala basanların gönülleri hoş olsun.

Fotoğraflar: Ramazan Biçer

27-Serdar-İskit

 

Serdar İskit

You may also like

Comments

Comments are closed.