EmekGündem

45. Adalet ve Vicdan Nöbeti’nde Zafer Açıkgözoğlu’nun dosyası paylaşıldı

0
45. Kez adalet için Galatasaray Meydanı'nda

Adalet Arayan İşçi Aileleri Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin Kasım oturumunda 8 Kasım Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda 45. kez nöbet tuttu.

Adalet ve Vicdan Nöbeti’nin Kasım oturumunda işi tanımı dışında iş sağlığı gözetilmeksizin çalışmak zorunda bırakılması nedeniyle 17 Ağustos 2014’te hayatını kaybeden Zafer Açıkgözoğlu’nun dosyası paylaşıldı. Kasım nöbetini Bayram Otel’de hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir açtı, basın açıklamasını yapan Damla Kıyak, Zafer’in mektubunu okudu.

45. Kez adalet için Galatasaray Meydanı'nda

45. Kez adalet için Galatasaray Meydanı’nda

Bu oturumda, Zafer Açıkgözoğlu’nun babası Abdullah Açıkgözoğlu ve çalışma arkadaşları Cemal Bilgin ve Remziye Örs konuştu. Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları asistanı Dr. Coşkun Canıvar ise Zafer’in hastalık sürecini paylaştı ve Çapa’da güncel iş sağlığı ve güvenliği koşullarını anlattı.

İŞ CİNAYETİ, ZAFER AÇIKGÖZOĞLU DOSYASI

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde taşeron temizlik işçisi olarak çalışan Zafer Açıkgözoğlu, 14 Haziran 2013 günü binanın taşan kanalizasyonuna diğer temizlik işçileriyle birlikte müdahale etmeye zorlandı. İşçiler tıkalı kanalizasyon kapağını açmasıyla birlikte lağım suları içinde kaldı ve sonrasında ishal, bulantı ve kusma şikayetleri başladı. Zafer 10 gün içinde üç kez acil servise başvurdu, karaciğer yetmezliği tanısıyla yoğun bakıma alındı. Yapılan tetkiklerde Hepatit B virüsü saptandı. Zafer’in hastalık sürecini anlatan Coşkun Canıvar, Zafer’in, kendisine organ nakli yapılmadan bir gün önce birkaç ay önce tıbbi atık toplarken eline iğne battığını söylediğini ifade etti.

Çapa İş Sağlığı Meclisi Raporu’nda Hepatit B’nin buradan bulaşmış olma ihtimaliyle bulaşma sonucu karaciğer hasarı oluşabileceği ve lağım suyuna maruz kalmasıyla da hastalığın ilerlediği belirtiliyor.

Zafer Açıkgözoğlu’nun daha öncesinde Hepatit B’si olup olmadığı gerektiği halde işe giriş muayenesi ve periyodik kontrolleri yapılmadığı için bilinmiyor. Zafer’in tıbbı atık poşetinde eline iğne batması iş kazası olarak kayda geçmedi. Çok tehlikeli iş yeri kapsamına giren hastanede çalışan ancak iş sağlığı ve güvenliği eğitimi de verilmediği biliniyor.

İŞ TANIMI DIŞINDA ÇALIŞMA

Çapa İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi olarak Çapa’da iş kazalarını önlemek için anında müdahale etmeye çalıştıklarını anlatan Canıvar, “Ağustos ayında hastanede taşkın meydana geldi. Taşeron temizlik işçilerinden müdahale etmeleri istendi, onlar da durumu bildirdiler. Hastanenin İSKİ’yi çağırmasını sağladık” dedi.

EN RİSKLİ İŞ: TIBBİ ATIK TOPLAMA

Coşkun Canıvar, Vicdan Nöbeti öncesinde Çapa Tıp Fakültesi’ne ilişkin bilgileri paylaştı:

“Çapa’da yaklaşık bin 100 kişi taşeron olmak üzere 8 bin sağlık işçisi çalışıyor. Hastane çok tehlikeli iş yerleri kapsamına giriyor ve en riskli iş de tıbbi atık toplama, nedeni de atık toplama sırasında enfeksiyon kapılabilir. Çapa İş Sağlığı Meclisi Raporu’nda 2015 yılının ilk 2 ayında 10 temizlik işçisinin eline iğne batmasına ve cam kesiğine bağlı kayıtlı iş kazası yer alıyor.2014’te ise SGK’ya bildirilen iğne batması sayı İş kazası bildirimlerini düşündüğümüzde bu sayının çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. En temel sorunlar ise, iş sağlığının ve güvenliğinin takip sistemi bulunmuyor ve buna bağlı olarak meslek hastalıkları, iş kazaları kayıt ve takibi yapılamıyor.  Diğer bir sorun ise işçilerin iş tanımı dışında çalıştırılmaları…”

VİCDAN NÖBETİ NEDİR?

Adalet Arayan İşçi Aileleri her ayın ilk Pazar günü Vicdan ve Adalet Nöbeti için Galatasaray Meydanı’nda saat 13.00’te toplanıyor.

Her ay bir iş cinayetinin konu edildiği nöbette, işçinin ailesi konuşuyor, o iş cinayetiyle ilgilenen ya da tanıklık eden avukat/iş arkadaşları/sendikalılar durumu anlatıyor.

Nöbet ve basın açıklamalarını takip etmek için tıklayın.

Zafer Açıkgözoğlu

Zafer Açıkgözoğlu

Zafer Açıkgözoğlu’nun Mektubu:

“Yaşarsam, malulen emekli olacakmışım. Şimdi bunları düşünemiyorum bile, sonum ne olacak, yaşayacak mıyım bilmiyorum ki! Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği vasıtasıyla yürütülen dava süreci devam ediyor, hastane yetkilileri bizden daha yüksekler, daha üstünler; belki onlar kazanırlar. Ne karar çıkarsa saygı duyacağız, elden ne gelir ki! Biliyorum arkamdan iki gün ağlayıp üçüncü gün unutacaksınız. Hayatınıza hiçbir şey olmamış gibi devam edeceksiniz. Benden önce her sene ölen bin 500 işçi gibi. Soma’da ölen 301 maden işçisi gibi. Şimdi diyorum ki, iş buldum, ekmek buldum diye sevinirken güvenlik önlemlerinin alınmamasından, gerekli eğitimin verilmemesinden, altyapı eksikliğinden canımdan oldum. Yaşamak istiyorsanız, sevdiklerinizle mutlu bir yaşam sürmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyorsanız; var olan şartların, eğitimlerin tamamlanmasını isteyin. Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere, tüm sorumluların yasalarca cezalandırılması en büyük dileğimdir. Ceza alsınlar ki tekrar aynı hatalar yaşanmasın. Güle güle…”

Haber: Büşra Akman

(Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.